De Tour de France 15 juli 2015: Majka wint weer in de bergen, Mollema doet een Gesink en staat nu ook in top tien, Nibali verliest opnieuw tijd

on

Door Hidde Heikoop

Froome heeft na alle dopingvragen en beschuldigingen besloten om zich te laten onderzoeken door onafhankelijke dokters om voor eens en altijd te laten zien dat hij clean rijdt. Vandaag moesten heel veel renners opgeven: kopman van Bora-Argon Dominik Nerz, Johan van Summeren en Ben Gastauer van AG2R, Rein Taaramae van Astana, Rui Costa van Lampre-Merida en opnieuw een Tinkoff-Saxo-ploegmaat van Contador Daniele Bennati opgeven.

Tour 15 juli 1 Tour 15 juli 2

Na een slagveld in het algemeen klassement gisteren, is het vandaag tijd voor heel veel bergen en dan vooral de legendarische Tourmalet, die de renners onderweg tegenkomen. Vlak na de officiële start sprongen Lieuwe Westra van Astana, Michael Kwiatkowski van Etixx-Quickstep, Bob Jungels van Trek en Boasson Hagen van MTN-Qhubeka weg. Sky liet het allemaal begaan, maar Lampre-Merida en Cannondale-Garmin gingen in de achtervolging, want ze zaten er weer eens niet bij. De vier vluchters werden opgeslokt bij Cote du Loucrup, waar Thomas Voeckler van Europcar en Daniel Martin van Cannondale-Garmin als eerste boven kwamen. Vlak daarna brak het peloton in twee stukken en groene trui Andre Greipel zat in het tweede stuk. Vlak voor de tussensprint was Greipel weer terug in het peloton en sprintte hij mee met de andere sprinters. Trentin won die tussensprint en Sagan werd tweede, waardoor de Slowaak van Tinkoff-Saxo de groene trui weer overnam van Greipel.

Tour 15 juli 3

Daarna kwamen weer talloze aanvalspogingen met Pinot en Bardet die de handen ineen sloegen en niet weg konden komen, gevolgd door een poging van Ten Dam met Cherel en Janse van Rensburg. Die drie kregen gezelschap van Vuillermoz, Morabito en Teklehaimanot (die nog twee punten meepikte voor de moeite.) Voeckler van Europcar en Majka van Tinkoff-Saxo (beiden winnaars van het bergklassement in 2012 en 2014 respectievelijk) sprongen weg, slokten de zes op en kregen gezelschap van Serge Pauwels van MTN-Qhubeka. Vervolgens sloten Morabito en Buchmann aan en Demare en Simon probeerden hetzelfde te doen en hadden moeite om bij de 5 koplopers te komen, maar sloten uiteindelijk toch aan. Daniel Martin van Cannondale-Garmin ging aanvankelijk alleen in de achtervolging op de 7 leiders, maar kreeg later gezelschap van Andrej Grivko van Astana, die daarna weer moest lossen. Martin, een van de drie kopmannen (Hesjedal en Talansky zijn de andere twee) bij Cannondale-Garmin was bezig aan een moeilijke missie, want hij reed op 2.30 achterstand van Voeckler van Europcar, Majka van Tinkoff-Saxo, Morabito en Demare van FDJ, Buchmann van Bora-Argon, Simon van Cofidis en Pauwels van MTN-Qhubeka.

Toch kwam Martin steeds dichter en dichterbij de koplopers, waar Demare (normaal een sprinter) van FDJ moest lossen. Martin had nog wat over, kwam Demare snel tegen en sloot zich vlak voor de Col du Aspin eindelijk aan bij de kopgroep. Achterin het peloton moesten Bardet (die een zonnestreek kreeg) en Cavendish lossen, samen met Tom Leezer van LottoNL-Jumbo – hij botste gisteren op de ploegleiderswagen van Orica-GreenEdge en brak bijna zijn neus op een betonnen rand.

Tour 15 juli 4 Tour 15 juli 5 Tour 15 juli 6 Tour 15 juli 7 Tour 15 juli 82015-07-15 15.24.54

Daniel Martin kwam als eerste boven op die Col du Aspin en pakte daarmee 10 punten, gevolgd door Voeckler met 8 punten en Pauwels met 6 punten en de rest van de kopgroep. Demare kon zeer verrassend in de afdaling van de Aspin weer aansluiten en zo hadden we acht koplopers en ze begonnen met 7 minuten voorsprong aan de beklimming van de Tourmalet. Gesink had even materiaalproblemen, maar kon gelukkig weer helemaal naar voren rijden in het peloton, waar Sky met vijf man van voren reed. Demare moest weer lossen en achter hem reed nog steeds Grivko, die nog 2 minuten voor het peloton uit reed. Zijn ploeg Astana, met Nibali, Kangert en Fuglsang, nam de leiding in de achtervolging over van Sky. De voorsprong van de zeven koplopers bedroeg nog maar 5.30 en Majka sprong weg, gevolgd door Pauwels. Achterin het peloton losten weer verschillende renners waaronder Rodriguez, Peraud, König en Sagan. Majka reed ondertussen steeds verder weg bij Pauwels en het peloton, wat op 4.30 volgde van de Pool, bestond nog maar uit zo’n 20 man met Gesink, Mollema en Ten Dam er nog bij.

Kruijswijk van LottoNL-Jumbo reed nog achter het peloton, met Bardet in zijn wiel die het duidelijk moeilijk heeft met de bergen tot nu toe. Barguil, Frankrijks hoop in bange dagen, en Fuglsang, de nieuwe kopman van Astana volgens Vinokoerov, moesten lossen. Ook Talansky, Ten Dam en Uran moesten even later lossen en er bleef nog een kleine groep over (Gesink van LottoNL-Jumbo, Mollema van Trek, bolletjestrui Porte, Thomas en gele trui Froome van Sky, Nibali en Kangert van Astana, Van Garderen en Sanchez van BMC, Contador en Rogers van Tinkoff-Saxo, Quintana en Valverde van Movistar, Gallopin van Lotto-Soudal, Rolland van Europcar) in achtervolging op Majka en de kopgroep, die nog steeds 5 minuten voorsprong hadden. Mathias Frank van IAM Cycling, Ten Dam van LottoNL-Jumbo en Andrew Talansky van Cannondale-Garmin konden weer aansluiten bij de klassementsrenners, terwijl Barguil van Giant-Alpecin nog net achter de auto’s van de klassementsgroep reed.

Tour 15 juli 8 Tour 15 juli 9 Tour 15 juli 10

Terwijl ploegmaat Majka aan een geweldige vlucht bezig was, werd bekend dat Basso, waarbij toevallig teelbalkanker werd ontdekt, succesvol geopereerd is en wellicht naar zijn ploeggenoot aan het kijken is. Majka klom de Tourmalet op (en pakte 25 punten voor de bergtrui, die hij vorig jaar aan mocht trekken in Parijs) en begon al snel aan de afdaling, met nog 39 km te gaan. De Pool van Tinkoff-Saxo was al zo ver uitgelopen dat de achtervolgers Pauwels, Martin en Buchmann pas 2 minuten later bij de Tourmalet aankwamen.

Ondertussen was Barguil bezig met een meesterlijke afdaling en de jonge Fransman moest wat koeien ontwijken die net aan het oversteken waren. De nummer 10 van het algemeen klassement kwam eindelijk terug in de groep van de gele trui. Pauwels was ondertussen een half minuutje ingelopen op Majka en Martin en Buchmann reden op 2 minuten van de eenzame koploper. Voeckler en Simon reden daar nog achter en Morabito was ondertussen al ingelopen door Froome en co. Met nog 10 km te gaan had Majka nog een minuutje voorsprong op Pauwels. Martin en Buchmann reden daar nog steeds achter, gevolgd door de groep-Froome op 6 minuten van Majka. Daniel Martin wist Buchmann te lossen en kon even later ook Pauwels voorbij. Vlak voor de finish werd ook bekend dat hij morgen mag starten in het rode rugnummer, vanwege zijn enorme strijdlust vandaag. Mollema deed een Gesink en sprong weg en kreeg Gesink ook achter zich aan, maar die moest even later passen en werd vijftiende vandaag. Majka wint de tweede Pyreneeën-etappe, gevolgd door Daniel Martin, Emanuel Buchmann en Serge Pauwels. Voeckler en Simon volgden op een minuut en Gallopin sprong weg bij Froome en co in de achtervolging op Mollema, die op 5 minuten van Majka binnenkwam. De Nederlandse kopman van Trek Factory Racing pakte 10 seconden op Froome en Nibali was al gelost, dus Mollema kwam de top tien binnen door zijn geweldige actie en pakte een minuut op Nibali. Gesink, Froome en de rest van de klassementsmannen kwamen op 5.20 binnen en Ten Dam kwam met Janse Van Rensburg op 6.45 binnen. Mollema was vandaag de beste Nederlander op de zevende plaats.

Christopher Froome behield vanzelfsprekend de gele trui en pakte hier en daar ook wat bergpuntjes mee, waardoor hij ook het bergklassement nog aanvoert. Hij kan natuurlijk niet twee leiderstruien tegelijk aan, dus morgen draagt Porte opnieuw de bolletjestrui. Sagan pakte vandaag meer punten dan Greipel in het puntenklassement, dus hij neemt de groene trui weer over van de Duitser van Lotto-Soudal. Nairo Quintana zit nog steeds stevig in het wit van het jongerenklassement.

Tour 15 juli 11Tour 15 juli 12

Etappe-uitslag

1. POLMAJKA Rafal 45 TINKOFF-SAXO 05h 02′ 01”
2. IRLMARTIN Daniel 167 TEAM CANNONDALE-GARMIN 05h 03′ 01” + 01′ 00”
3. GERBUCHMANN Emanuel 194 BORA-ARGON 18 05h 03′ 24” + 01′ 23”
4. BELPAUWELS Serge 218 MTN-QHUBEKA 05h 04′ 09” + 02′ 08”
5. FRAVOECKLER Thomas 129 TEAM EUROPCAR 05h 05′ 35” + 03′ 34”
6. FRASIMON Julien 177 COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS 05h 05′ 35” + 03′ 34”
7. NEDMOLLEMA Bauke 141 TREK FACTORY RACING 05h 07′ 12” + 05′ 11”
8. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 05h 07′ 20” + 05′ 19”
9. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 05h 07′ 22” + 05′ 21”
10. ESPCONTADOR Alberto 41 TINKOFF-SAXO 05h 07′ 22” + 05′ 21”

Algemeen Klassement na etappe 11

1. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 41h 03′ 31”
2. USAVAN GARDEREN Tejay 61 BMC RACING TEAM 41h 06′ 23” + 02′ 52”
3. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 41h 06′ 40” + 03′ 09”
4. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 41h 07′ 30” + 03′ 59”
5. GBRTHOMAS Geraint 39 TEAM SKY 41h 07′ 34” + 04′ 03”
6. ESPCONTADOR Alberto 41 TINKOFF-SAXO 41h 07′ 35” + 04′ 04”
7. FRAGALLOPIN Tony 71 LOTTO-SOUDAL 41h 08′ 04” + 04′ 33”
8. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 41h 08′ 06” + 04′ 35”
9. FRABARGUIL WARREN 82 TEAM GIANT-ALPECIN 41h 10′ 15” + 06′ 44”
10. NEDMOLLEMA Bauke 141 TREK FACTORY RACING 41h 10′ 36” + 07′ 05′

Puntenklassement nat etappe 11

1. SVKSAGAN Peter 47 TINKOFF-SAXO 239 pts
2. GERGREIPEL André 75 LOTTO-SOUDAL 232 pts
3. GERDEGENKOLB John 81 TEAM GIANT-ALPECIN 184 pts
4. GBRCAVENDISH Mark 112 ETIXX-QUICK STEP 172 pts
5. FRACOQUARD Bryan 122 TEAM EUROPCAR 108 pts
6. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 88 pts
7. BELVAN AVERMAET Greg 68 BMC RACING TEAM 81 pts
8. CZESTYBAR Zdenek 116 ETIXX-QUICK STEP 76 pts
9. FRAGALLOPIN Tony 71 LOTTO-SOUDAL 70 pts
10. IRLMARTIN Daniel 167 TEAM CANNONDALE-GARMIN 61 pts

Bergklassement en Jongerenklassement na etappe 11

1. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 57 pts
2. AUSPORTE Richie 35 TEAM SKY 40 pts
3. POLMAJKA Rafal 45 TINKOFF-SAXO 32 pts
4. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 32 pts
5. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 28 pts
6. IRLMARTIN Daniel 167 TEAM CANNONDALE-GARMIN 27 pts
7. BELPAUWELS Serge 218 MTN-QHUBEKA 26 pts
8. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 24 pts
9. FRAVOECKLER Thomas 129 TEAM EUROPCAR 23 pts
10. GBRTHOMAS Geraint 39 TEAM SKY 22 pts
1. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 41h 06′ 40”
2. FRABARGUIL WARREN 82 TEAM GIANT-ALPECIN 41h 10′ 15” + 03′ 35”
3. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 41h 25′ 38” + 18′ 58”
4. ARGSEPULVEDA Eduardo 201 BRETAGNE – SECHE ENVIRONNEMENT 41h 28′ 51” + 22′ 11”
5. GERBUCHMANN Emanuel 194 BORA-ARGON 18 42h 01′ 01” + 54′ 21”

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.