De Tour de France 16 juli 2015: Purito Joaquim Rodriguez wint, Gesink stijgt naar zevende plaats en Mollema blijft op tien staan, Nibali stijgt naar plaats negen

on

Door Hidde Heikoop

Gisteren leek wel een deja-vu. Rafal Majka is terug na zijn succes vorig jaar in de bergen. Hij heeft dan nog niet de bergtrui (nog in handen van Froome en word gedragen door Porte), maar hij staat niet ver van gele trui Christopher Froome in het bergklassement en het lijkt erop dat hij dit jaar ook zeker voor de bolletjestrui gaat strijden. Zakkari Dempster van Bora-Argon kwam op 45 minuten van de succesvolle Pool van Tinkoff-Saxo binnen en kwam eigenlijk buiten de tijd binnen en was ontroostbaar bij de gedachte om zo de Tour te verlaten. De jury streek echter over haar hart (ze stelden ook vast dat hij werd gehinderd door het publiek en auto’s) en zette de onfortuinlijke Australiër terug in het klassement. Hij was echter ziek, dus moest hij vandaag toch echt de Tour verlaten. De Brit Alex Dowsett van Movistar voelde zich ook niet goed en stapte af.

Vandaag kreeg meneer Lance Armstrong ook weer publiciteit om zijn deelname aan een goededoelen-Tour de France waarbij mensen voor de Tour uitrijden. Hij gaf ook nog een statement af over Froome, waarbij hij aangaf dat het deels zijn schuld is dat een potentiële Tour-winnaar verdacht is als hij zulke tijdsverschillen maakt. Het was ook de dag van de herdenking van de dood van Fabio Casartelli (het gebeurde op 16 juli 1995 en twee dagen later kwam Armstrong, Fabio’s ploeggenoot, als winnaar over de streep en hij droeg de etappe op aan zijn overleden ploeggenoot die als hij nog leefde 44 jaar zou zijn), die vreselijk ten val kwam en even later overleed. Dit ongeval wakkerde toen ook de helmplicht-discussie aan, maar het was pas na de dood van Andrei Kivilev in 2003 dat de helm verplicht werd.

Tour 16 juli 1Tour 16 juli 2Tour 16 juli 3Tour 16 juli 5

Het officiële startsein werd gegeven voor de derde en laatste Pyreneeën-rit met de finish op Plateau De Beille van deze Tour. Lotto-Soudal zette zich meteen op kop voor de tussensprint, die al op 20 km in de etappe aan bod kwam. Greipel wilde de groene trui weer overnemen van Sagan en daar had hij maar 7 punten voor nodig. Greipel won die tussensprint en pakte 20 punten, maar Sagan kwam als derde over de streep en dat is 15 punten waard, dus Sagan (die net als Kwiatkowski een uitstekende waterdrager is, zie foto hieronder) bleef voorlopig nog even in het groen.

Tour 16 juli 8Tour 16 juli 10Tour 16 juli 11Tour 16 juli 12Tour 16 juli 13Tour 16 juli 14

Direct na de tussensprint sprong Lieuwe Westra van Astana weg uit het peloton en hij kreeg Bryan Coquard van Europcar mee, die ook meedeed voor de punten net daarvoor. Zij fietsten al snel 30 seconden bij elkaar en kregen gezelschap van de jonge Zuid-Afrikaan Louis Meintjes van MTN-Qhubeka. Even later sprong een groep van zo’n 20 (!!!) renners weg en die grote groep kwam al snel bij de 2 nog overgebleven leiders, want Coquard kon het tempo van Westra niet bijhouden. De Franse sprinter kon echter wel weer aanhaken bij de grote groep en bleef dus vooruit. Zo bestond de kopgroep uit Jakob Fuglsang en Lieuwe Westra van Astana, Romain Bardet, Mikel Cherel en Christophe Riblon van AG2R, Matthieu Ladagnous en Jeremy Roy van FDJ, Gorka Izagirre van Movistar, Georg Preidler van Giant-Alpecin, Joaquim Rodriguez van Katoesja (voor de bolletjestrui waarschijnlijk), wereldkampioen Michael Kwiatkowski van Etixx-Quickstep, Bryan Coquard en Romain Sicard van Europcar, Sep Vanmarcke van LottoNL-Jumbo, Kristijan Durasek van Lampre-Merida, Daniel Navarro van Cofidis, Sylvain Chavanel en Jerome Coppel van IAM Cycling, Jan Barta van Bora-Argon, Frederic Brun en Anthony Delaplace van Bretagne Seche Environnement en Louis Meintjes van MTN-Qhubeka.

Tour 16 juli 4Tour 16 juli 6Tour 16 juli 7Tour 16 juli 9

Cannondale-Garmin zat weer te slapen en wilde gaan achtervolgen, maar de ploeg werd geblokkeerd door Ian Stannard van Sky. Sky liet Marcel Sieberg van Lotto-Soudal en Angelo Tulik van Europcar wel wegrijden, maar die kwamen in een chassepatat (ze kwamen maar niet dichter bij de kopgroep.) Met een voorsprong van 5 minuten begonnen de 22 leiders aan de afdaling van de Col de Portet-d’Aspet. Even daarvoor pakte Georg Preidler de 5 bergpunten, gevolgd door Jeromy Roy (3 bergpunten), Lieuwe Westra (2 bergpunten) en Anthony Delaplace (1 bergpunt.) Sieberg had Tulik geloosd en moest nog 1.25 goedmaken om bij de kopgroep te komen. Sky liet de vlucht niet echt begaan en Froome was dus waarschijnlijk weer wat van plan.

Lieuwe Westra vond het tempo in de kopgroep veel te langzaam gaan en gaf er een klap op. De kopgroep brak in stukken op de Col de La Core en even later bleven er 16 man over van de kopgroep. Coquard, Riblon, Ladagnous en Roy konden het tempo van de Fries even niet bijbenen, maar konden op het vlakke stuk van de klim toch weer aansluiten. De actie van Westra zorgde er wel voor dat de kopgroep 8 minuten voorsprong en meer op kon bouwen. Sieberg was nog steeds bezig met zijn eenzame achtervolging, terwijl Wout Poels van Sky en de gehele LottoNL-Jumbo-ploeg zich voorin het peloton bevonden.

Durasek zette nog even extra aan en kaapte de punten (10 bergpunten) weg bij Preidler (die nog 8 punten pakte.) De 21 koplopers begonnen aan de gladde afdaling (het werd inmiddels regenachtig in de Pyreneeën.) De kopgroep brak in drie stukken bij de bevoorrading en Sep Vanmarcke miste zijn etenszakje. De derde groep achtervolgers lag al op 1.10 achterstand. De drie groepen smolten weer samen (alleen Coquard en Riblon konden het tempo niet bijbenen) en meteen sprongen Kwiatkowski, Vanmarcke en Preidler weg bij hun medevluchters. Het peloton deed het rustig aan en liet de voorsprong van de kopgroep oplopen naar 13 minuten. Sieberg, die lange tijd tussen de kopgroep en het peleton in reed, moest uiteindelijk lossen door het tempo van König en de andere Sky-mannen. Vooraan moesten Westra, Navarro, Roy, Brun, Chavanel en Ladagnous passen in de groep achtervolgers, terwijl Preidler het wiel van Vanmarcke en Kwiatkowski moest laten gaan. Fuglsang plaatste een sterke aanval en het verschil met de twee koplopers bedroeg nog maar 20 seconden. Bardet sprong daarna weg en hij kreeg Fuglsang en Meintjes met zich mee. Ze zagen Vanmarcke en Kwiatkowski al rijden, maar konden nog niet aansluiten. Sicard, Cherel, Izagirre en Rodriguez voegden zich ook nog bij Bardet, Fuglsang en Meintjes en achterin het peloton losten veel renners door uitstekend kopwerk van Wout Poels van Sky (hij reed in zijn eentje 2 minuten van de voorsprong af.)

Op de Porte de Lers kwam Kwiatkowski boven (10 punten) en Van Marcke (8 punten) miste een bidon en dat frustreerde hem heel erg, want hij klungelde ook bij het aanpakken van zijn etenszakje. Meintjes viel in de afdaling en verloor gelijk het wiel van zijn mede-achtervolgers in de snelle afdaling. Op de finish begon het ondertussen te hagelen en de renners stond dus wat te wachten op de Plateau De Beille.

Meintjes was toch al snel weer terug bij de achtervolgende groep en Vanmarcke en Kwiatkowski zaten in een regenbui. Westra werd ondertussen opgeslokt door het peloton dat nog 11.30 achter lag op Kwiatkowski en Vanmarcke. Kwiatkowski reed op 13 km voor de streep weg en Vanmarcke kon niet volgen. Rodriguez, Fuglsang en Bardet sprongen weg bij hun mede-achtervolgers en hadden een achterstand van 30 seconden op de wereldkampioen op de weg Kwiatkowski. Vanmarcke was ondertussen teruggezakt in de derde groep achtervolgers, terwijl Tinkoff-Saxo de achtervolging leidde in het peloton, waar Gallopin, Gesink (met een lekke band), Barguil en Frank moesten lossen. Het peloton was opnieuw gereduceerd tot een groep favorieten. Rodriguez liet Fuglsang en Bardet achter en raapte Kwiatkowski op. Gesink probeerde al snel terugkeren na zijn lekke band, terwijl Contador (!!!) een aanval plaatste, maar Sky reed 1 tempo en de Spanjaard kon niet wegkomen. Nibali sprong vervolgens weg bij de favorieten, waar Pinot verrassend mee kon komen. Valverde reed vervolgens het gat met Nibali dicht, terwijl Gesink tussen de auto’s terug probeerde te komen. Fuglsang was helemaal opgerookt en kon niet meer bij Rodriguez komen, terwijl Nibali en Valverde weer in de groep-Froome terugkeerden.

Quintana plaatste dan eindelijk een aanval, terwijl Porte eraf moest. Vanmarcke werd opgepikt door Froome en co en kon een goede hulp zijn voor Gesink die probeerde terug te komen in de groep. Froome plaatste een aanval en Quintana kon zijn wiel goed volgen en Contador en Van Garderen sprongen ernaartoe. Valverde plaatste een aanval en Quintana zette een tandje bij, maar de groep was weer compleet. Alleen Mollema moest passen in de laatste kilometer van de klim. Rodriguez had de finish al bijna in zicht, terwijl Froome en co Kwiatkowski tegenkwamen. Rodriguez behaalde zijn tweede etappe-overwinning in deze Tour, gevolgd door Fuglsang op 1.10 en Bardet op 1.48. Er zaten nog wat mensen van de grote kopgroep tussen en Valverde kwam als eerste van de groep-Froome binnen. Mollema en Gesink kwamen samen over de streep en verloren een minuut op Froome. Gesink steeg naar de zevende plaats in het algemeen klassement en Mollema handhaafde zich op plaats 10. Rodriguez neemt de bolletjestrui over van Porte, die hem draagde omdat Froome de gele trui al draagt. Sagan heeft nu twee punten voorsprong op Greipel en heeft het groen weer in handen.

Etappe-uitslag

1. ESPRODRIGUEZ OLIVER Joachim 91 TEAM KATUSHA 05h 40′ 14”
2. DENFUGLSANG Jakob 3 ASTANA PRO TEAM 05h 41′ 26” + 01′ 12”
3. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 05h 42′ 03” + 01′ 49”
4. ESPIZAGIRRE INSAUSTI Gorka 57 MOVISTAR TEAM 05h 44′ 48” + 04′ 34”
5. RSAMEINTJES Louis 217 MTN-QHUBEKA 05h 44′ 52” + 04′ 38”
6. CZEBARTA Jan 192 BORA-ARGON 18 05h 46′ 01” + 05′ 47”
7. FRASICARD Romain 127 TEAM EUROPCAR 05h 46′ 17” + 06′ 03”
8. FRACHEREL Mikael 14 AG2R LA MONDIALE 05h 46′ 42” + 06′ 28”
9. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 05h 47′ 00” + 06′ 46”
10. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 05h 47′ 01” + 06′ 47”

Algemeen Klassement na etappe 12

1. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 46h 50′ 32”
2. USAVAN GARDEREN Tejay 61 BMC RACING TEAM 46h 53′ 24” + 02′ 52”
3. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 46h 53′ 41” + 03′ 09”
4. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 46h 54′ 30” + 03′ 58”
5. GBRTHOMAS Geraint 39 TEAM SKY 46h 54′ 35” + 04′ 03”
6. ESPCONTADOR Alberto 41 TINKOFF-SAXO 46h 54′ 36” + 04′ 04”
7. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 46h 56′ 04” + 05′ 32”
8. FRAGALLOPIN Tony 71 LOTTO-SOUDAL 46h 58′ 04” + 07′ 32”
9. ITANIBALI Vincenzo 1 ASTANA PRO TEAM 46h 58′ 19” + 07′ 47”
10. NEDMOLLEMA Bauke 141 TREK FACTORY RACING 46h 58′ 34” + 08′ 02”

Puntenklassement na etappe 12

1. SVKSAGAN Peter 47 TINKOFF-SAXO 254 pts
2. GERGREIPEL André 75 LOTTO-SOUDAL 252 pts
3. GERDEGENKOLB John 81 TEAM GIANT-ALPECIN 201 pts
4. GBRCAVENDISH Mark 112 ETIXX-QUICK STEP 185 pts
5. FRACOQUARD Bryan 122 TEAM EUROPCAR 117 pts
6. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 94 pts
7. BELVAN AVERMAET Greg 68 BMC RACING TEAM 81 pts
8. CZESTYBAR Zdenek 116 ETIXX-QUICK STEP 76 pts
9. FRAGALLOPIN Tony 71 LOTTO-SOUDAL 70 pts
10. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 68 pts

Bergklassement na etappe 12

1. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 61 pts
2. ESPRODRIGUEZ OLIVER Joachim 91 TEAM KATUSHA 52 pts
3. DENFUGLSANG Jakob 3 ASTANA PRO TEAM 41 pts
4. AUSPORTE Richie 35 TEAM SKY 40 pts
5. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 35 pts
6. POLMAJKA Rafal 45 TINKOFF-SAXO 32 pts
7. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 32 pts
8. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 32 pts
9. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 28 pts
10. ESPIZAGIRRE INSAUSTI Gorka 57 MOVISTAR TEAM 28 pts

Jongerenklassement na etappe 12

1. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 46h 53′ 41”
2. FRABARGUIL WARREN 82 TEAM GIANT-ALPECIN 47h 00′ 15” + 06′ 34”
3. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 47h 07′ 37” + 13′ 56”

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.