Thor: The Dark World (2013) MARVEL MAANDAG #22

Door Hidde Heikoop

Eeuwen geleden versloeg Odin’s vader, Bor, de duistere elf Malekith (Christopher Eccleston), die samen met zijn volk het universum wilde terugveranderen in haar oorspronkelijke vorm met behulp van een kracht genaamd De Aether. Bor wist deze kracht uiteindelijk op te sluiten, waarna Malekith en zijn volgelingen zich terugtrokken in een diepe slaap, wachtend op een nieuwe kans hun plan uit te voeren.

In het heden wordt Loki in Asgard veroordeeld tot een gevangenisstraf voor zijn daden uit The Avengers. Thor bevecht ondertussen samen met Fandral, Volstagg en Sif een groep indringers uit het rijk Vanaheim, waar Asgard nu al 2 jaar mee in oorlog verkeerd. Op aarde, wordt Thor’s vriendin Jane Foster door haar stagiair Darcy Lewis meegenomen naar een verlaten fabriek waar voorwerpen soms zomaar in het niets verdwijnen. Wanneer Jane het verschijnsel onderzoekt, wordt ze een vortex ingezogen en neemt De Aether bezit van haar. De gebeurtenissen in de fabriek blijken het resultaat te zijn van een zeldzaam verschijnsel, waarbij de negen kosmische rijken elkaar zo dicht naderen dat er poorten tussen hen ontstaan.

Wanneer Thor van Heimdall verneemt dat Jane niet meer op aarde is, begint hij een zoektocht naar haar. Hij vindt haar uiteindelijk in de fabriek, en neemt haar mee naar Asgard in de hoop dat ze daar genezen kan worden van De Aether. Dat blijkt echter niet mogelijk en Odin beseft dat Jane, als huidige belichaming van De Aether, een bedreiging voor alle negen rijken vormt. De ontwaking van De Aether doet ook Malekith en zijn volgelingen ontwaken, waarna ze Asgard aanvallen. Malekith en zijn luitenant Algrim doden Thor’s moeder Frigga, maar Thor kan hen nadien verjagen. Na Frigga’s begrafenis besluit Thor Jane weg te halen uit Asgard om Malekith weg te lokken. Loki onthult dat hij een geheime poort naar Malekith’s wereld, Svartalfheim, kent, waarna Thor met tegenzin toestaat dat Loki hem vergezelt.

Ondertussen, op Aarde, ontdekt Lewis dat haar collega Dr. Erik Selvig recentelijk in een inrichting is opgenomen omdat hij experimenten aan het uitvoeren was bij Stonehenge. Ze laat hem bevrijden daar ze zijn hulp nodig heeft. Thor, Loki en Jane confronteren Malekith in Svartalfheim. Loki lijkt Thor aanvankelijk te verraden, maar offert zichzelf uiteindelijk op om De Aether uit Malekith’s handen te houden. Dit mag echter niet baten, want terwijl Thor Algrim bevecht haalt Malekith De Aether uit Jane. Hij vertrekt vervolgens naar Londen, met het plan om daar De Aether te gebruiken zodra de negen rijken het dichtst bij elkaar zijn. Thor en Jane volgen hem. Terwijl Thor Malekith bevecht, gebruiken Jane en Erik aan een door henzelf ontworpen apparaat om Malekith en zijn schip op het laatste moment terug naar Svartalfheim te sturen, alwaar Malekith wordt verpletterd door zijn schip en omkomt.

Terug in Asgard krijgt Thor wederom de troon aangeboden door Odin, maar slaat dit af. Zonder dat hij het weet, heeft Loki echter de troon al overgenomen en doet zich nu voor als Odin.

After Credits Scene en Opbouw naar Infinity War

Volstagg en Sif De Aether naar een wezen genaamd The Collector (Benicio Del Toro), daar ze het te gevaarlijk vinden om zowel De Aether als De Tesseract (uit The Avengers) beide in Asgard te bewaren. Dit is een directe verwijzing naar de volgende grote franchise die Marvel ten tijde van deze film waarschijnlijk al aan het opzetten was: Guardians of the Galaxy. The Collector komt hier weer in voor en er word een derde kosmische kracht geïntroduceerd: The Orb. Samen met de informatie die gegeven werd door Marvel Studios-baas Kevin Feige over de toekomst van de MCU (Captain America: Civil War, Doctor Strange, Guardians of the Galaxy 2, MCU/Sony Spiderman – later pas toegevoegd -, Thor: Ragnarok, Black Panther, Captain Marvel, Inhumans zullen uitkomen tussen 2016 en 2019) weten we inmiddels dat The Tesseract, The Aether en The Orb allemaal Infinity Stones/Gems zijn die een grote rol gaan spelen in de threesequel van The Avengers: Avengers Infinity War Part I (2018) en Avengers Infinity War Part II (2019). Die films zijn gebaseerd op de populaire storyline Infinity War/Infinity Gauntlet, waarin Thanos (gespeeld door Josh Brolin) de Infinity Stones in handen krijgt en een oorlog ontketend waardoor alle helden van de Aarde de wereld en het heelal van een ondergang moeten redden (inclusief de Defenders uit de verschillende Netflix-series en aankomende helden Doctor Strange, Black Panther, Captain Marvel, Spiderman en de Inhumans en misschien ook nog wel de Agents of SHIELD met hun Secret Warriors-team.) Thor: The Dark World is dus een zeer belangrijke film in het hele geheel en de opbouw naar de ultieme climax van de MCU. Veel fans waren, net zoals de verwachtingen over Iron Man 3 en het eindproduct wat mensen niet aanstond, niet zo gecharmeerd van deze film. Toch is het een van mijn favorieten uit de solo-sequels (Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier.)

Sidenote: Thor: The Dark World werd ook verbonden met een aflevering van Agents of SHIELD waarin Coulson en zijn team de schade van het gevecht tussen Malekith en Thor opruimen en te maken krijgen met Asgardians en krachten uit de Nine Realms.

1 juni 2015: IRON MAN 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT 15 juni 2015: IRON MAN 2 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT/TV-SERIE 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.