De Tour de France 23 – 24 juli: Nibali vind zijn vorm terug met winst in etappe 19 en stijgt naar plek 4, Bardet wint achttiende etappe, stijgt naar de top tien en is de nieuwe bergkoning

on

Door Hidde Heikoop

Etappe 18 Gap – Saint-Jean-de-Marienne

Gisteren werd de tweede Alpen-rit gewonnen door Romain Bardet. De Fransman kwam als eerste aan in finishplaats Saint-Jean-de-Maurienne na een zware bergrit. De 24-jarige renner van AG2R reed weg uit een kopgroep op de beklimming van de Col du Glandon en soleerde vervolgens naar de eindstreep. Achter Bardet werd zijn landgenoot Pierre Rolland (Europcar) op 33 seconden tweede. De Colombiaan Winner Anacona van Movistar kwam als derde over de finish, met 59 seconden achterstand op de Franse dagwinnaar. Robert Gesink was de beste Nederlander. De kopman van Lotto-Jumbo handhaafde zich in de groep met andere favorieten, terwijl Bauke Mollema (Trek) moest lossen en tijd verloor. Beide Nederlanders behielden hun plek in de top tien van het algemeen klassement. Gesink staat zesde op zeven minuten en 39 seconden, drie plaatsen voor Mollema die ruim twaalf minuten toegeeft op geletruidrager Chris Froome.

De Brit van Team Sky wist enkele plaagstootjes van zijn naaste belager Nairo Quintana eenvoudig te pareren en zag zijn leidende positie niet in gevaar komen. Bardet passeerde zijn landgenoot Warren Barguil en kwam ook de top tien binnen. Na de start op de Col Bayard bij Gap sprongen Rolland, Joaquim Rodriguez en Julian Arredondo al snel weg uit de meute. Het drietal kreeg na enige tijd aan kop gezelschap van 26 andere renners, waaronder Stef Clement (IAM Cycling). Richting de top van de zware Col du Glandon viel de voorste groep keer op keer uiteen en moesten meerdere renners lossen, terwijl het peloton onder aanvoering van Lotto-Jumbo, Giant-Alpecin en Team Sky steeds dichterbij kwam. Een elftal renners wist echter uit handen van de achtervolgers te blijven en reed met een voorsprong van ruim twee minuten richting de top van de Glandon, een klim van de buitencategorie.

Gesink had intussen de achtervolging ingezet, samen met twee andere renners uit de top tien: Barguil en Mathias Frank. Later sloot ook Alberto Contador zich aan bij de drie, die de zegen kregen van geletruidrager Froome. Bardet kwam als eerste aan op de Glandon en zette vervolgens solo de afdaling in naar de voet van de Lacets de Montvernier, de laatste col van de dag. Onder aanvoering van Quintana en Vincenzo Nibali rekende de groep met favorieten de weggereden Gesink en Contador in de afdaling weer in. Daarachter reed Mollema, die moest lossen bij de andere klassementsrijders en al rap een flinke achterstand opliep. De Groningse kopman van Trek knokte zich nog wel even terug, maar kon het tempo later niet meer volgen. Bardet slaagde er na een sterke afdaling in zijn achtervolgers voor te blijven en finishte met ruim een halve minuut voorsprong als eerste in Saint-Jean-de-Maurienne.

Tour 23-24 juli 1Tour 23-24 juli 2Tour 23-24 juli 3Tour 23-24 juli 42015-07-23 22.09.082015-07-23 22.09.122015-07-23 22.09.202015-07-23 22.09.242015-07-23 22.09.272015-07-23 22.09.31

Uitslag Etappe 18

1. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 05h 03′ 40”
2. FRAROLLAND Pierre 121 TEAM EUROPCAR 05h 04′ 13” + 00′ 33”
3. COLANACONA GOMEZ Winner Andrew 52 MOVISTAR TEAM 05h 04′ 39” + 00′ 59”
4. LUXJUNGELS Bob 147 TREK FACTORY RACING 05h 04′ 39” + 00′ 59”
5. DENFUGLSANG Jakob 3 ASTANA PRO TEAM 05h 04′ 39” + 00′ 59”
6. BELPAUWELS Serge 218 MTN-QHUBEKA 05h 04′ 41” + 01′ 01”
7. FRAGAUTIER Cyril 123 TEAM EUROPCAR 05h 05′ 30” + 01′ 50”
8. ITACARUSO Damiano 62 BMC RACING TEAM 05h 05′ 30” + 01′ 50”
9. USATALANSKY Andrew 161 TEAM CANNONDALE-GARMIN 05h 05′ 35” + 01′ 55”
10. FRABARGUIL WARREN 82 TEAM GIANT-ALPECIN 05h 06′ 42” + 03′ 02”

Etappe 19 Saint-Jean-de-Marienne – La Toussaire

Vandaag opnieuw een grote kopgroep met renners die een Alpenrit op hun conto wilden bijschrijven. Michele Scarponi en Lieuwe Westra (Astana), Jean Christophe Péraud (AG2R), José Herrada en Adriano Malori (Movistar), Joaquim Rodriguez, Alberto Losada, Giampaolo Caruso (Katoesja), Romain Sicard, Pierre Rolland en Cyril Gautier (Europcar), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Ruben Plaza (Lampre-Merida), Dylan van Baarle, Andrew Talansky en Daniel Martin (Cannondale), Nicolas Edet (Cofidis), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Emanuel Buchmann en Bartosz Huzarski (Bora-Argon), Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka), Alexandre Geniez (FDJ) en Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) gingen ervandoor. De groep kreeg amper voorsprong door verschillende aanvallen van klassementsmannen als Nibali, Contador en Valverde. Nibali was heel sterk en kwam al snel in de kopgroep terecht, waar hij steun kreeg van zijn ploegmaat Scarponi. Contador en Valverde sloten ook aan bij de 24 vluchters. Froome had ondertussen nog maar 1 man over: Wout Poels (Thomas was samen met Barguil gelost.) Een paar renners van de ex-kopgroep onder leiding van Contador, Valverde en Nibali en de groep-Froome smolten samen en er werden weer nieuwe vluchtpogingen ondernomen. Rodriguez versterkte zijn eerste positie in het bergklassement voor de bolletjestrui (gisteren haalde hij meer punten dan Froome) door als eerste op de Col du Chaussy aan te komen.

Uran en Bardet (nummer 10 in het algemeen klassement, de Fransman van AG2R wilde tijd pakken op Barguil en Mollema) sloten een verbond in de afdaling van die Col du Chaussy en wisten weg te komen. Bolletjestrui Rodriguez en Rolland van Europcar (13de in het algemeen klassement) sloten al snel aan bij de twee koplopers, gevolgd door de groep-Froome op zo’n 20 seconden. Uran, Bardet en Rodriguez reden niet hard genoeg, dus sprong Rolland weg in zijn eentje. Uran demarreerde toch weer en nam Wellens mee. Een kopgroep van 22 man ontstond, met ook Bardet en Rodriguez weer mee in de aanval. Clement, Van Baarle en Kruijswijk zaten ook mee, net als een groot deel van de renners uit de eerste kopgroep.

LottoNL-Jumbo zette zich op kop van het peloton om de positie van Gesink te verdedigen. In de kopgroep probeerde Wellens een etenszakje aan te pakken van zijn soigneur, maar het zakje kwam tegen zijn wiel aan en hij smakte tegen de grond. Hij reed een tijdje op achterstand, maar sloot weer aan in de kopgroep. De 22 renners hadden inmiddels een voorsprong van 1.30 opgebouwd. In de klim naar de Col de la Croix de Fer moest de gehavende Wellens weer lossen. Zijn ploeggenoot Tony Gallopin kon het tempo in de kopgroep ook niet meer bijbenen. Bardet, Rolland, Kreuziger, Kangert, Kruijswijk, Rodriguez, Rogers, Gautier, Uran, Sicard, Plaza, Losada, Teklehaimanot, Clement, Herrada, Cummings, Malori, Edet en Van Baarle bleven nog over in de kopgroep. Rolland plaatste weer een aanval en pakte 1.40. Even later gingen Uran en Kruijswijk in de achtervolging.

Frank, Thomas en Barguil moesten lossen, terwijl de Astana’s de kleine groep-Froome leidden. Gesink en Mollema moesten een klein gaatje laten, terwijl Nibali en Froome en co de kopgroep opslokte. Plaza, Kruijswijk en Uran waren ondertussen als enigen nog bezig met de achtervolging op Rolland. Kruijswijk liet zich strategisch terugzakken (Gesink, Mollema, Majka en Poels hadden zich teruggeknokt naar de groep-Froome.) Uran moest Plaza laten gaan. De Spanjaard van Lampre-Merida had inmiddels een achterstand van 2 minuten op Rolland. Valverde sprong weg en pikte Plaza op. Poels en Froome lieten Valverde niet gaan en slokten de twee Spanjaarden al snel op. Froome schakelde verkeerd en Nibali sprong meteen weg. Froome leek even te kraken, maar wist toch weer snel terug te keren in de groep, waar Kruijswijk en Kreuziger de achtervolging op Nibali en Rolland leidden. Bardet pakte de bergpunten mee na Rolland en Nibali en ging zo Rodriguez voorbij in het bergklassement.

Plaza kon in de afdaling voorbij de klassementsmannen en sprong weg bij de groep-Froome. Frank (nummer 8 in het algemeen klassement), Barguil (de nummer 10 van het algemeen klassement), Talansky (nummer 13 in het algemeen klassement) en Sanchez (nummer 15 in het algemeen klassement) konden nog terugkomen in de groep-Froome. Nibali bleef op 51 seconden van Rolland hangen, voor de groep-Froome op 2.21 van de Franse Alpen-specialist van Europcar. Rolland wachtte op Nibali en de twee begonnen samen aan de lange afdaling naar de laatste klim van de dag. Bardet pakte nog 2 punten en trok door met Pinot in zijn wiel. Pinot kon het tempo van Bardet niet volgen in de afdaling en werd weer teruggepakt door meesterdaler Samuel Sanchez van BMC. Bardet had ondertussen problemen met zijn fiets en vroeg om assistentie (er was echter geen ploegleiderswagen of neutrale wagen in de buurt.) Bardet moest zich dan ook terug laten zakken in de groep-Froome en kreeg een nieuwe fiets. Contador moest zich ook even laten terugzakken voor een nieuwe fiets en werd snel teruggebracht door ploeggenoot Kreuziger. Nibali liet Rolland achter zich op 15 km voor de streep. In de groep-Froome loste Frank en de taaie Zwitser kon later opnieuw aanhaken in het wiel van de andere klassementsrenners. Even later loste hij opnieuw.

Poels, Froome’s meesterknecht, moest de groep laten gaan en Quintana sprong keihard weg. Froome, Valverde en Contador gingen in de achtervolging, maar alleen Froome kon nog in het wiel van de Colombiaan komen. Gesink leidde de achtervolging, gevolgd door Bardet, Pinot, Sanchez, Rolland, Mollema, Contador en Valverde. Nibali stijgt naar plek 4 door zijn winst van etappe 19 en Quintana pakte toch 30 seconden terug met zijn aanval op Froome. Mollema en Gesink waren de beste Nederlanders op plek 7 en 8 respectievelijk. Bardet is na zijn zege gisteren en zijn goede positie vandaag de nieuwe bergkoning.

Tour 23-24 juli 6 Tour 23-24 juli 7 Tour 23-24 juli 8 Tour 23-24 juli 10 Tour 23-24 juli 11 Tour 23-24 juli 12 Tour 23-24 juli 13 Tour 23-24 juli 14

Uitslag etappe 19

1. ITANIBALI Vincenzo 1 ASTANA PRO TEAM 04h 22′ 53”
2. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 04h 23′ 37” + 00′ 44”
3. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 04h 24′ 07” + 01′ 14”
4. FRAPINOT Thibaut 21 FDJ 04h 25′ 19” + 02′ 26”
5. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 04h 25′ 19” + 02′ 26”
6. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 04h 25′ 19” + 02′ 26”
7. NEDMOLLEMA Bauke 141 TREK FACTORY RACING 04h 25′ 19” + 02′ 26”
8. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 04h 25′ 19” + 02′ 26”
9. ESPCONTADOR Alberto 41 TINKOFF-SAXO 04h 25′ 19” + 02′ 26”
10. ESPSANCHEZ Samuel 66 BMC RACING TEAM 04h 25′ 19” + 02′ 26”

Algemeen Klassement na etappe 19

1. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 78h 37′ 34”
2. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 78h 40′ 12” + 02′ 38”
3. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 78h 42′ 59” + 05′ 25”
4. ITANIBALI Vincenzo 1 ASTANA PRO TEAM 78h 44′ 18” + 06′ 44”
5. ESPCONTADOR Alberto 41 TINKOFF-SAXO 78h 45′ 30” + 07′ 56”
6. NEDGESINK Robert 131 TEAM LOTTO NL – JUMBO 78h 46′ 29” + 08′ 55”
7. SUIFRANK Mathias 181 IAM CYCLING 78h 50′ 13” + 12′ 39”
8. NEDMOLLEMA Bauke 141 TREK FACTORY RACING 78h 50′ 56” + 13′ 22”
9. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 78h 51′ 42” + 14′ 08”
10. FRAROLLAND Pierre 121 TEAM EUROPCAR 78h 55′ 01” + 17′ 27”

Puntenklassement na etappe 19

1. SVKSAGAN Peter 47 TINKOFF-SAXO 420 pts
2. GERGREIPEL André 75 LOTTO-SOUDAL 316 pts
3. GERDEGENKOLB John 81 TEAM GIANT-ALPECIN 281 pts
4. GBRCAVENDISH Mark 112 ETIXX-QUICK STEP 192 pts
5. FRACOQUARD Bryan 122 TEAM EUROPCAR 122 pts
6. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 113 pts
7. BELDE GENDT Thomas 73 LOTTO-SOUDAL 85 pts
8. FRAGALLOPIN Tony 71 LOTTO-SOUDAL 85 pts
9. ESPVALVERDE BELMONTE Alejandro 59 MOVISTAR TEAM 80 pts
10. CZESTYBAR Zdenek 116 ETIXX-QUICK STEP 78 pts

Bergklassement na etappe 19

1. FRABARDET Romain 12 AG2R LA MONDIALE 90 pts
2. GBRFROOME Christopher 31 TEAM SKY 87 pts
3. ESPRODRIGUEZ OLIVER Joachim 91 TEAM KATUSHA 78 pts
4. DENFUGLSANG Jakob 3 ASTANA PRO TEAM 64 pts
5. COLQUINTANA ROJAS Nairo Alexander 51 MOVISTAR TEAM 56 pts
6. BELPAUWELS Serge 218 MTN-QHUBEKA 55 pts
7. FRAROLLAND Pierre 121 TEAM EUROPCAR 54 pts
8. ITANIBALI Vincenzo 1 ASTANA PRO TEAM 47 pts
9. POLMAJKA Rafal 45 TINKOFF-SAXO 40 pts
10. AUSPORTE Richie 35 TEAM SKY 40 pts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.