Captain America: The Winter Soldier (2014) MARVEL MAANDAG #23

on

Door Hidde Heikoop

Twee jaar zijn verstreken sinds de gebeurtenissen uit The Avengers, en Steve Rogers, alias Captain America, is nu full time in dienst van S.H.I.E.L.D.. Tevens probeert hij nog steeds te wennen aan de voor hem sterk veranderde wereld. Op een dag wordt hij samen met Natasha Romanoff en het S.T.R.I.K.E. erop uit gestuurd om een schip dat gekaapt is door een groep piraten, geleid door Georges Batroc, te ontzetten. Tijdens de missie ontdekt Rogers dat Romanoff nog een extra opdracht heeft: data bemachtigen van de scheepscomputers in opdracht van Nick Fury. Wanneer Rogers Fury hiermee confronteert, ontdekt hij dat S.H.I.E.L.D. steeds meer mensen begint te bespioneren via een nieuw project genaamd Insight: drie helicarriers die in combinatie met een reeks spionagesatellieten potentiële bedreigingen moeten opsporen en vroegtijdig uitschakelen. Deze zullen spoedig in gebruik worden genomen. Fury is zelf echter ook achterdochtig over dit project, vooral omdat hij de data die Romanoff bemachtigd heeft niet kan ontcijferen.

Op weg naar een afspraak met Maria Hill wordt Fury aangevallen door een huurmoordenaar genaamd De Winter Soldier. Dit is voor Fury bewijs dat S.H.I.E.L.D. is overgenomen door een vijandige organisatie, en hij waarschuwt Rogers en Romanoff. Fury wordt neergeschoten door de Winter Soldier en sterft ogenschijnlijk aan zijn verwondingen, maar niet voordat hij Rogers een USB-stick met de gestolen data heeft kunnen overhandigen. Wanneer Rogers de informatie die Fury hem gaf weigert te delen met S.H.I.E.L.D.-agent Alexander Pierce, wordt hij bestempeld als een verrader.

Rogers en Romanoff vluchten voor S.H.I.E.L.D. naar een ondergrondse bunker in New Jersey. Daar vinden ze een supercomputer waarin het geheugen van de reeds overleden HYDRA-wetenschapper Arnim Zola is opgeslagen. Via Zola vernemen de twee dat HYDRA nooit verslagen is zoals aanvankelijk werd gedacht. Sterker nog; HYDRA heeft al sinds de oprichting van S.H.I.E.L.D. zijn spionnen binnen de organisatie gehad. Via deze spionnen heeft HYDRA wereldwijd chaos veroorzaakt om zo mensen bang te maken en iedereen vrijwillig zijn vrijheid op te laten geven in ruil voor veiligheid. Rogers en Romanoff kunnen net op tijd ontkomen als de bunker wordt opgeblazen, en roepen de hulp in van voormalig USAF-medewerker Sam Wilson. Samen komen ze erachter dat agent Jasper Sitwell al die tijd een spion van HYDRA is, en dat HYDRA S.H.I.E.L.D.’s project Insight gebruikt om potentiële bedreigingen voor hun plannen te elimineren (Sitwell noemt ook Doctor Stephen Strange, waarvan we dus weten dat hij al bestaat in de MCU en in 2016 zullen we hem in een film ontmoeten in de persoon van de geweldige acteur Benedict Cumberbatch.) Op weg naar het S.H.I.E.L.D.-hoofdkwartier wordt de groep weer aangevallen door de Winter Soldier, en tijdens het gevecht ontdekt Rogers dat de Winter Soldier niemand minder is dan zijn oude vriend Bucky Barnes. Die weet echter niks meer van zijn oude leven en identiteit.

De groep wordt gered door Maria Hill, die hen naar een onderduikadres brengt waar Fury, die zijn dood slechts in scène had gezet om eigenhandig HYDRA ten val te brengen, zich schuil houdt. Samen beramen ze een plan om de drie Helicarriers te saboteren voordat HYDRA ze kan inzetten, door hun controlechips te vervangen. Nadat de leiders van de World Security Council arriveren om project Insight officieel in gebruik te nemen, onthuld Rogers HYDRA’s plan. Fury dwingt agent Pierce om S.H.I.E.L.D’s database te ontsluiten zodat Romanoff HYDRA’s plan kan onthullen aan de wereld. Na een worsteling schiet Fury Pierce dood, terwijl Rogers en Wilson twee Helicarriers bestormen. Ze slagen erin hier de chips te verwisselen, maar de Winter Soldier grijpt in voor ze de derde kunnen bereiken. Na een gevecht slaagt Rogers erin ook in de chips van de derde Helicarrier te verwisselen, waarna Hill de controle over de drie Helicarriers overneemt en ze elkaar laat verwoesten. Rogers valt van de derde Helicarrier in een rivier, maar wordt tot zijn verbazing gered door de Winter Soldier.

HYDRA is voorlopig verslagen, maar S.H.I.E.L.D. verkeert in chaos. Fury vertrekt naar Oost-Europa om de resterende bolwerken van HYDRA op te sporen, terwijl Rogers en Wilson de Winter Soldier op proberen te sporen.

After Credits Scenes

In twee bonusscènes is te zien dat HYDRA al bezig is zich te herstellen. De huidige leider, Baron von Strucker, is in het bezit van Loki’s scepter uit The Avengers, en bovendien heeft HYDRA twee gevangenen met superkrachten: Quicksilver en Scarlet Witch. Tevens is te zien hoe de Winter Soldier een monument ter nagedachtenis aan zijn alter ego Bucky bezoekt.

Beide scenes verwijzen naar een toekomstige film. De eerste scene verwijst naar de tweede Avengers-film Avengers: Age of Ultron waar de Avengers de resten van Hydra uitroeien en hun eigen vijand creëren. De tweede scene verwijst naar de derde Captain America-film Captain America: Civil War waarin The Winter Soldier ook weer in voorkomt en waar Iron Man en Captain America recht tegenover elkaar komen te staan.

Captain America: The Winter Soldier is voor vele Marvel-fans naast The Avengers en Guardians of the Galaxy (die ik volgende week in MARVEL MAANDAG #24 bespreek) toch wel de favoriete MCU-film. Het combineert verwijzingen naar The Avengers en toekomstige MCU-sequels met een actie/politieke thriller die spannend blijft hoe vaak je hem ook bekijkt. Deze storyline beïnvloedde ook Agents of SHIELD en creërde een van de beste afleveringen van de serie tot nu toe (samen met de aflevering in seizoen 2 waarin Skye krachten krijgt en de tweedelige seizoensfinale van seizoen 2.)

Volgende week bespreek ik dus Guardians of the Galaxy en over twee weken verschijnt mijn review van Ant-Man, die ik deze week in de bioscoop heb gezien (geloof me, Ant-Man kan zich meten met The Avengers, Captain America: The Winter Soldier en Guardians of the Galaxy.)

1 juni 2015: IRON MAN 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT 15 juni 2015: IRON MAN 2 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.