Episode I The Phantom Menace (1999) *** STAR WARS ZATERDAG #1

on

Door Hidde Heikoop

Plot

De organisatie Handelsfederatie heeft de vreedzame planeet Naboo geblokkeerd in de hoop een handelsconflict in haar voordeel te kunnen beslechten. De Galactische Senaat stuurt twee Jedi-ridders, Jedi-meester Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) en zijn padawan (leerling) Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) naar het ruimteschip Lucrehulk, om te onderhandelen. De droids van de Handelsfederatie proberen hen echter te doden en de Handelsfederatie zet een invasie van Naboo ingang, onder druk van het brein achter de blokkade: de mysterieuze Sith Lord Darth Sidious. Er worden allemaal MTT’s (Multi Troop Transport, een transportschip vol met droids) naar de planeet Naboo gestuurd. Als de MTT’s op de planeet komen, vluchten Qui-Gon Jinn en Obi-Wan (die in één van die MTT’s zaten) voor de MTT’s. Op Naboo ontmoetten ze Jar Jar Binks, die hun meeneemt naar de onderwater stad Otoh Gunga. Vanaf daar duiken Qui-Gon Jinn, Obi-Wan en Jar Jar Binks in een soort onderzeeër door het water richting de stad Theed. Amidala (Natalie Portman), de democratisch gekozen koningin van de mensen op Naboo, wordt gevangen door de Droids van de Handelsfederatie. Qui-Gon Jinn, Obi-Wan en Jar Jar Binks helpen haar ontsnappen in een ruimteschip. Een defecte hyperdrive dwingt hen op de planeet Tatooine te landen. Darth Sidious stuurt zijn leerling Darth Maul achter hen aan, die hen door middel van een handige truc snel op het spoor komt.

phantommenace2-xlargeStar Wars Tatooine

Gungan_societyStar Wars Naboo

Op Tatooine ontmoeten Qui-Gon en de anderen de negenjarige slaaf Anakin Skywalker. Anakin blijkt ondanks zijn jonge leeftijd een genie op het gebied van mechanica. Zo heeft hij zelf een droid (robot) gemaakt genaamd C-3PO. Qui-Gon, die waarneemt dat Anakin een extreem hoog Jedi-potentieel heeft, wil hem graag meenemen naar de Jedi-Raad. Anakin is echter een slaaf in dienst van Watto, een handelaar in ruimteschiponderdelen. Anakin neemt Qui-Gon Jinn, Jar Jar Binks, Amidala en R2-D2 mee naar z’n huis. Z’n moeder Shmi Skywalker vertrouwt ze niet echt. Anakin wil meedoen aan de jaarlijkse podrace. Qui-Gon Jinn houdt met Watto een weddenschap dat Anakin bevrijd wordt als hij de race wint en dat hij ook een nieuwe hyperdrive krijgt voor het schip Anakin wint de race en is geen slaaf meer en Qui-Gon Jinn krijgt een nieuwe hyperdrive, zodat ze verder kunnen reizen naar Coruscant (het hoofdkwartier van de Galactische Senaat en de Jedi-Raad.) Vlak voor ze Tatooine verlaten worden ze aangevallen door Darth Maul, maar Qui-Gon kan de aanval afslaan met zijn Jedi-skills.

starwars-the-phantom-menace-liam-neeson-jar-jar-binks_lucasfilm-brightenedThe-Phantom-Menace-star-wars-the-phantom-menace-29273630-1024-768

Terug op Coruscant weigert de Jedi-raad Anakin op te laten leiden omdat hij te oud is en omdat ze bang zijn dat Anakin later naar de Duistere Kant zal overlopen, vanwege de angst die in hem zit (vanwege het achterlaten van zijn moeder). Qui-Gon gelooft dat Anakin ‘de Uitverkorene’ is die de balans in de Kracht weet te herstellen en zegt Anakin dan zelf op te willen leiden. Dit verbied de Raad en komt Qui-Gon op een ruzie te staan met Obi-Wan. Ondertussen probeert koningin Amidala ervoor te zorgen dat de Senaat van de Galactische Republiek ervoor zal zorgen dat haar planeet bevrijd wordt. De zwakke kanselier Finis Valorum blijkt echter niet in staat om haar te steunen, waarop ze op aanraden van haar senator (Palpatine) een motie van wantrouwen tegen hem indient: er zal een nieuwe kanselier gekozen worden om de Senaat voor te zitten. Palpatine blijkt erg veel interesse te hebben in deze baan en is ook genomineerd.

star-wars-episode-i-the-phantom-menace-3d-20120209040311763-000 star-wars-one-phantom-menace_668_330_80_int_s_c1

Omdat de procedures te veel tijd zullen kosten besluit koningin Amidala terug te keren naar Naboo, ondanks de smeekbeden van Palpatine om dat niet te doen. Daar sluit ze een verbond met de Gungans (Jar Jar Binks is ook een Gungan), een amfibisch ras dat in de meren van Naboo woont, om samen de planeet te heroveren op de Handelsfederatie. Qui-Gon en Obi-Wan worden meegestuurd omdat de Jedi Raad vermoedt dat Darth Maul dan weer ten tonele zal verschijnen. Hun ruzie over de mogelijke opleiding van Anakin wordt goed gemaakt door Obi-Wan zelf. Tijdens de uitgebroken Slag om Naboo weet men, met toevallige hulp van Anakin in een Naboo sterrenjager (die hiermee wederom zijn uitzonderlijke krachten laat zien) het droid-leger van de Federatie uit te schakelen. Handelsfederatie-leiders Nute Gunray en (zijn adviseur) Rune Haako worden gearresteerd en afgevoerd naar Coruscant voor berechting door de Republiek. In het lichtzwaard-gevecht met Darth Maul raakt Qui-Gon dodelijk gewond, maar Obi-Wan verslaat de Sith Lord door hem door midden te hakken en wordt hiermee officieel een Jedi Ridder. Vlak voor zijn dood vraagt Qui-Gon aan Obi-Wan Anakin op te leiden tot een Jedi omdat Anakin volgens hem de legendarische Jedi zal zijn die weer balans in De Kracht zal brengen. Wanneer Yoda van Qui-Gons’ wens hoort, stemt hij met tegenzin toe. Anakin wordt aan Obi-Wan toegewezen als Obi-Wans padawan. Senator Palpatine van Naboo blijkt door het conflict met de Handelsfederatie de nieuwe Kanselier van de Galactische Republiek te zijn geworden.

the-phantom-menaceAmidalabeforesenate

Mijn review van Episode I

Als nieuwe fan van Star Wars was ik blij verrast door Episode I, de eerste film in de prequel-trilogie en het begin van het Star Wars-verhaal en de vierde film qua release-volgorde. Van wat ik gehoord en gelezen had van diehard Star Wars-fans over de eerste film kreeg ik een negatief beeld (vooral op Jar Jar Binks word heel veel gehaat) en in de verschillende volgordes (prequel-originelen, originelen-prequels, machete-volgordes) word de film vaak weggelaten, omdat hij niks zou toevoegen aan het verhaal van de originele trilogie. Ik denk juist dat Episode I veel verhaallijnen opzet (de indeling van het bestuur van de Republiek en de Jedi-Raad en een paar verschillende planeten die we wellicht ook nog terug gaan zien in de toekomstige films) en het misschien wel makkelijker maakt voor nieuwe fans om alles wat er gaande is in het Star Wars-verhaal (het kan nog wel eens ingewikkeld worden met alle planeten en rassen) beter te volgen en te begrijpen. Episode I is dus een goede introductie voor nieuwe fans (zoals ikzelf) en teased genoeg verhaallijnen uit de originele trilogie (Palpatine en Anakin Skywalker) om ook interessant te zijn voor oude Star Wars-fans die opgegroeid zijn met Episode IV – VI. Ik stoor me dan ook totaal niet aan Jar Jar Binks (tuurlijk, hij is af en toe flauw en onhandig en kinderachtig, maar Star Wars-films zijn bedoeld voor de hele familie) en vind alle karakters in Episode I tof.

De film komt wel moeizaam op gang met het uitleggen van de handelsblokkade van Naboo door de Handelsfederatie, de scenes met Koningin Amidala en haar adviseurs en politiek van de Galactische Senaat van de Galactische Republiek, maar het laatste uur van de film zit vol actie (vooral de race-scene waarin de kleine Anakin Skywalker alle andere volwassen racers verslaat en de lightsaber-gevechten tussen Darth Maul en de Jedi’s Qui-Gon Jinn en Obi Wan-Kenobi zijn een lust voor het oog.)

Ik ben tevreden met mijn eerste ervaring met de Star Wars-films en geef Episode I The Phantom Menace dan ook 3 van de 5 sterren. Volgende week review ik Episode II Attack of the Clones in STAR WARS ZATERDAG #2.

star-wars-attack-of-the-clones-image-star-wars-attack-of-the-clones-36233729-1920-1200

 

 

Advertenties

140 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.