Episode II Attack of the Clones (2002) *** STAR WARS ZATERDAG #2

on

Door Hidde Heikoop

Plot

Tien jaar zijn verstreken sinds de vorige film (The Phantom Menace.) Er heerst onrust in de Galactische Republiek. Steeds meer planeten hebben zich afgescheiden van de Republiek en vormen nu als de Separatisten een grote dreiging onder leiding van een voormalige Jedi, Graaf Dooku (Christopher Lee) De Republiek moet het hoofd bieden aan deze nieuwe dreiging, en daarom wordt er in de Senaat druk gediscussieerd of er een groot algemeen leger voor de Republiek komen moet. Er wordt een poging op Coruscant gedaan om Padmé Amidala (Natalie Portman) te vermoorden, maar dat mislukt.

Na nog een aanslag verijdeld te hebben krijgt Obi-Wan (Ewan McGregor) opdracht om de moordenaar op te sporen, terwijl de inmiddels volwassen Anakin Skywalker (Hayden Christensen) Padme moet blijven bewaken. Obi-Wan vind een mysterieuze gifpijl, waarmee Zam Wesell werd neergeschoten door een premiejager. Anakin gaat samen met Padmé naar Naboo om zich te verschuilen voor de mensen die Padme dood willen hebben. Daar krijgt Anakin steeds meer dromen over zijn moeder, die in gevaar lijkt te verkeren.

Count-Dooku_4f552149obi-wan-kenobi-and-Anakin-skywalker

Anakin-and-PadmeAnakinPadme-HaydenNatalie

Obi-Wan gaat naar zijn oude vriend Dexter Jettster. Dexter heeft al jaren gereisd door de sterrenstelsel en daarom vraagt Obi-Wan aan hem waar de gifpijl vandaan komt, aangezien de Jedi-archieven niet kunnen traceren waar de pijl vandaan komt. Dexter vertelt hem dat de gifpijl van een wapen van een Clone Trooper komt. Obi-Wan gaat naar de planeet Kamino, waar al bijna tien jaar wordt gewerkt aan een geheim kloonleger voor de republiek (in opdracht van een Jedi die allang overleden is.) De man die ervoor gekloond werd, Jango Fett doet echter nogal geheimzinnig tegen Obi-Wan en vlucht met zijn zoon Boba (die eigenlijk ook een kloon van hem is en niet zijn echte zoon) in hun ruimteschip Slave I richting de planeet Geonosis.

Obi-Wan gaat achter Fett’s ruimteschip Slave I aan en probeert ze in te halen. Jango Fett weet met zijn zoon naar Geonisis te gaan, terwijl Obi-Wan zich verschuilt achter een steen. Obi-Wan reist vervolgens naar Geonosis en is  getuige van de bouw van een enorm droidleger en Dooku, die met de belangrijkste en graaierigste commerciële organisaties, waaronder de Handelsfederatie uit The Phantom Menace (Trade Federation), de Confederatie van Onafhankelijke Stelsels opricht. Obi-Wan wordt al snel gevangengenomen na een gevecht met de ex-Jedi Dooku, maar niet voordat hij Anakin’s en zijn mede-Jedi’s (Yoda en Mace Windu) hulp kan oproepen.

Geonosis jangofett_01_169_884cefab

Slave1Grand_army_formation

Anakin en Padmé zijn intussen op Naboo hevig verliefd geworden, maar kunnen hier niet mee leven, omdat het Anakin als Jedi verboden is zich aan iemand te binden (de vergelijking tussen middeleeuwse monnikken en Jedi’s is dan ook al gauw gemaakt.) Tegelijkertijd heeft Anakin angstdromen over zijn moeder Shmi Skywalker. Hij wil haar zoeken op Tatooine, en Padmé gaat mee zodat hij zijn plicht voor haar toch niet verzaakt.

Op Tatooine maken Anakin en Padmé kennis met Shmi’s nieuwe echtgenoot Cliegg Lars en diens zoon en schoondochter Owen en Beru Whitesun Lars (Anakin’s moeder Shmi is verkocht als slaaf aan Cliegg Lars en ze zijn vervolgens verliefd geworden.) Cliegg vertelt Anakin dat Shmi is ontvoerd door Tuskens. Anakin gaat op een speeder (een soort motorfiets/sneeuwscooter) op weg naar de Tuskens, waar hij ziet hoe zijn moeder Shmi sterft en Anakin doodt alle Tuskens uit verdriet. Anakin keert met het dode lichaam van zijn moeder terug naar Cliegg. Daar wordt Shmi begraven.

Gezien de toenemende dreiging in de sterrenstelsels worden de bevoegdheden van Grootkanselier Palpatine uitgebreid. Deze besluit het kloonleger voor de Republiek te gebruiken tegen de Separatisten. R2-D2 krijgt bericht dat Obi-Wan gevangen is genomen op Geonosis. Daarom reizen Anakin en Padmé naar Geonosis. Anakin’s oude bouwsel C-3PO gaat ook mee. Anakin, Padmé, R2-D2 en C-3PO worden al snel gevangengenomen en Obi-Wan, Anakin en Padmé moeten tegen drie monsters vechten in een arena (een soort Romeins gladiatorengevecht.)

Terwijl Yoda het kloonleger formeel gaat activeren, gaan alle beschikbare Jedi onder leiding van Mace Windu naar Geonosis om Obi-Wan, Anakin en Padmé te redden. Dit lijkt succes te hebben, maar uiteindelijk worden de Jedi en Padmé toch door het leger droids in het nauw gedreven. Totdat Yoda met de Clone Troopers ten tonele verschijnt. De separatistenleiders vluchten en Obi-Wan en Anakin gaan Dooku achterna. Als Obi-Wan en Anakin Dooku vinden, raakt Obi-Wan gewond en Anakins arm wordt eraf gehakt. Yoda blijkt echter wel tegen hem opgewassen, maar met de duistere krachten van de Sith weet Dooku toch te ontkomen.

Dooku, alias Darth Tyranus, komt aan op Coruscant bij zijn meester Darth Sidious met het nieuws dat alles volgens plan verloopt, en tevens met speciale bouwplannen voor de Death Star. De Kloonoorlogen zijn uitgebroken, en het melkwegstelsel zal verscheurd worden door deze enorme oorlog. Maar ondanks alles treden Anakin en Padmé op Naboo in het geheim in het huwelijk, met C-3PO en R2-D2 als getuigen.

C3PO R2D2Battle_of_Geonosis

C3PO R2D2 2APwedding

Mijn review van Attack of the Clones

De tweede Star Wars-prequelfilm zet nog veel meer plotlijnen uit voor de originele trilogie en introduceert het signatuur-karakter van de Star Wars-franchise, de Clone Trooper/Storm Trooper. Op de houterig overkomende scenes tussen Padme en Anakin na, is de film heel tof en bevat het genoeg momenten voor de hele familie (vooral R2-D2 en C-3PO zorgen voor de nodige humor.) Naarmate de film vordert ontstaat er steeds meer onrust in de Galactische Republiek en ontstaan de Kloonoorlogen (er bestaan ook nog een aparte The Clone Wars-animatiefilm en een The Clone Wars-animatieserie, die zich tussen Episode II en III afspelen, die ga ik nog bekijken binnenkort en de reviews daarvan kun je terugvinden in een latere editie van STAR WARS ZATERDAG.) Die oorlogen zorgen voor de opkomst van het conflict tussen de latere Rebellen en het Galactische Keizerrijk in Episode IV – VI en de komst van Darth Vader. Ook in deze prequel-film word dus al toegewerkt naar het plot van de originele trilogie. Gelukkig heeft Jar Jar Binks maar een klein rolletje als vervanger van Padme in de Senaat, want R2-D2 en C-3PO zorgen al voor genoeg humor naast de epische gevechtsscenes (onder andere het gevecht tussen het droidleger en de Clone Troopers zijn een lust voor het oog en natuurlijk de lightsabergevechten tussen Count Dooku en Obi-Wan en Mace Windu met zijn Jedi-leger tegen de Separatisten) en de soms tenenkrommende romantische scenes tussen Anakin en Padme (ze zijn opzettelijk zo awkward gemaakt, omdat dit liefdeskoppel een hele reeks van gebeurtenissen in gang zet die ook de originele trilogie beheersen.)

Het valt wel op dat Episode II duidelijk toewerkt naar de ultieme climax in Episode III, want er gebeurd zoveel tegelijkertijd dat af en toe de concentratie nogal verslapt, totdat je wakker geschud word door een lightsaber-gevecht 🙂

Dit alles met elkaar optellend kom ik tot 3 sterren voor Episode II. Volgende week sluit ik mijn reviews van de prequel-trilogie af met Episode III Revenge of the Sith uit 2005. Daarna ga ik verder met reviews van Episode IV tot en met VI, de originele trilogie, om vervolgens met mijn bioscoop-review van The Force Awakens de filmreviews af te sluiten.

 

Advertenties

146 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.