Episode III Revenge of the Sith (2005) **** STAR WARS ZATERDAG #3

on

Door Hidde Heikoop

Plot

Het universum is veranderd na drie jaar van de verwoestende Kloonoorlogen. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi zijn legendarische helden geworden in de strijd tegen de Battle Droids van de separatisten (officieel: Confederacy of Independent Systems). Als de Separatisten de Kanselier ontvoeren gaan Obi-Wan en Anakin hem bevrijden in het ruimteschip Invisible Hand, waarbij ook in de ruimte een hevig ruimtegevecht is. Anakin weet de politieke leider van de Confederatie, Graaf Dooku, op een wijze te verslaan die niet in de Jedi-boekjes voorkomt. Skywalker onthoofdt de Sith Lord en zet hiermee weer een stap richting de Duistere Kant. Anakin en Obi-Wan redden de Kanselier. Het ruimteschip Invisible Hand stort echter neer op de planeet Coruscant.

Anakin en Padmé Amidala, die in het geheim zijn getrouwd, zijn door de oorlog al maanden van elkaar gescheiden. Als Anakin naar de Jeditempel gaat, wordt hij herenigd met z’n vrouw Padmé. Ze is zwanger van Anakin. Vanaf dan wordt hij geplaagd door nachtmerries over Padmés dood tijdens de geboorte van hun kind. Hij is vastberaden om dit te verhinderen, aangezien hij ook zijn moeder al verloren heeft (aan een bende rovers, in Attack of the Clones.)

Kanselier Palpatine zegt tegen Anakin dat hij van hem bij de Jediraad mag zitten en dat hij Jedimeester mag worden. Anakin mag van de Jediraad wel bij hun horen, maar mag geen Jedimeester worden (en dit maakt hem heel kwaad.)  Anakin blijft elke keer nachtmerries over Padmé houden en besluit in het Galactisch Opera Huis (het paleis van de kanselier) de Kanselier weer op te zoeken. Kanselier Palpatine vertelt Anakin dat alleen de Duistere Kracht z’n vrouw Padmé kan redden. Anakin moet dan wel zijn leerling worden en de weg van de Duistere Kant gaan volgen. Palpatine vertelt ook tegen Anakin dat Generaal Grievous zich op de planeet Utapau bevindt. Dit vertelt Anakin later weer door aan Obi-Wan.

Palpatine onthult aan Anakin dat hij de Sith Lord is die de Jedi aan het zoeken waren (en dus achter alle conflicten uit Episode I en II zit in het geheim), namelijk Darth Sidious. Na de dood van Graaf Dooku heeft de cyborg Generaal Grievous het bevel over de Separatisten overgenomen. Palpatine besluit dat hij gedood moet worden om de oorlog te beëindigen. Ondertussen gaat Obi-Wan naar Utapau. Daar doodt hij Generaal Grievous in een spectaculair gevecht. Yoda is op de planeet Kashyyyk. Daar breekt tussen de Wookiees en Battle Droids de Slag om Kashyyyk los.

Palpatine geeft dus toe in werkelijkheid de Sith Darth Sidious te zijn. Jedimeester Mace Windu ontdekt dit ook, en confronteert Palpatine in een gevecht. Wanneer Palpatine probeert Mace Windu te doden met krachtbliksems, reflecteert Mace Windu deze terug naar Palpatine. Zo raakt Palpatines gezicht verminkt. Even lijkt Mace Windu te gaan winnen, maar dan verkiest Anakin de Duistere Kant en helpt Palpatine om Mace Windu te doden. Nu Anakin officieel zijn leerling is, geeft Palpatine hem de opdracht alle Jedi in de Jeditempel uit te roeien (ook de hele jonge leerlingen.) Sidious geeft Skywalker de Sith-titel Darth Vader. Hiermee is Anakin officieel een Sith Lord geworden en de vervanger van Graaf Dooku, die op zijn beurt ook bekend was als Darth Tyranus. Sidious vaardigt tevens Bevel 66 uit. Met dit bevel geeft hij opdracht aan het leger van Clone Troopers om zich tegen de Jedi te keren. Heel veel Jedi’s worden gedood. Op Kashyyyk wordt door de Clone Troopers een poging gedaan Yoda te doden, maar hij overleeft dit. Yoda vlucht samen met de Wookiee’s Chewbacca en Tarfful weg van de Clone Troopers.

Obi-Wan Kenobi realiseert zich wat er met Anakin is gebeurd en moet zijn voormalige leerling trotseren in een duel op de vulkanische planeet Mustafar. In dit gevecht verliest Anakin zijn benen en zijn laatste gewone arm en geraakt ernstig verbrand. Hij overleeft dit alles maar net, en wordt door Darth Sidious meegenomen naar Coruscant. Sidious laat Anakin ombouwen tot een cyborg om hem in leven te houden, zo krijgt Darth Vader zijn definitieve vorm. Ook Yoda doet een poging om Darth Sidious te verslaan; hij dringt de Galactische Senaat binnen en raakt met Sidious in gevecht. Yoda realiseert zich dat Sidious te sterk is en dat hij zelf heeft gefaald.

Met dit alles is Darth Sidious’ jarenlange voorbereide plan succesvol uitgevoerd: de Jedi zijn zo goed als vernietigd en hij is nu alleenheerser over de corrupte Galactische Republiek, die hij omsmeedt tot het Galactische Keizerrijk. Hij geeft tevens het bevel tot constructie van een nieuw superwapen: de Death Star.

Senator Padmé Amidala heeft de wil tot leven verloren omdat ze Anakin kwijt is. Op het einde bevalt Padmé van een tweeling, Luke Skywalker en Leia Organa, waarna ze sterft. De twee overgebleven en machtigste Jedi Yoda en Obi-Wan Kenobi besluiten dat het beter is om een tijdlang in ballingschap te leven. Aan het einde van de film worden broer en zus van elkaar gescheiden. Leia wordt aan Bail Organa en zijn vrouw, de Koningin van Alderaan toevertrouwd op de planeet Alderaan. Luke wordt door Obi-Wan naar Tatooine gebracht, waar zijn stiefoom en -tante Owen Lars en Beru Whitesun Lars wonen. Obi-Wan zal daar blijven om over Luke te waken. Alvorens hun wegen scheiden, leert Yoda aan Obi-Wan Kenobi hoe hij via De Kracht, in contact kan komen met zijn voormalige Jedimeester Qui-Gon Jinn (die in The Phantom Menace doodging, maar door De Kracht door kan leven in een andere vorm) gedurende zijn periode in ballingschap.

Mijn review van Episode III Revenge of the Sith

Ja en dan komt de prequel-trilogie tot zijn onvermijdelijke conclusie en wat een conclusie is het! De film zit perfect in elkaar met het langzaam veranderen van Jedi Anakin Skywalker naar Sith Darth Vader (Anakin ‘bekeert’ zich tot de Duistere Kant en komt daarmee ook in opstand tegen zijn mede-Jedi en in het bijzonder Obi-Wan Kenobi, waar hij ook mee moet vechten) en de redenen achter alle conflicten uit de eerdere delen worden verklaard door het politieke spel van Kanselier Palpatine, die de Sith Lord Darth Sidious blijkt te zijn. De corrupte Galactische Republiek veranderd in het Galactische Keizerrijk met Palpatine als keizer. De Jedi die nog over zijn na de moordpartijen van Anakin/Darth Vader verstoppen zich voor de Clone Troopers van het Keizerrijk en het beetje verzet wat er is (de Wookies met in het bijzonder Chewbacca, die in Episode IV – VI veelvuldig zal voorkomen, zijn daarop een uitzondering) word de kop ingedrukt.

In de laatste paar scenes van Episode III worden Anakin’s zoon Luke en dochter Leia geboren, waarna Padmé sterft (Keizer Palpatine/Darth Sidious maakt Anakin/Darth Vader wijs dat hij Padmé heeft vermoord) en de twee wezen worden toegewezen aan de Organa-familie op Alderaan (Leia Skywalker word Leia Organa, dochter van de Koningin van Alderaan) en de Lars-familie op Tatooine (Luke Skywalker gaat bij zijn stiefoom en stieftante wonen, terwijl Obi-Wan over hem waakt.) Yoda gaat zijn eigen weg en vlucht naar een uithoek van de sterrenstelsels, ver van het Keizerrijk. Deze karakters ontmoeten we weer in Episode IV A New Hope.

Al met al is deze film veel beter dan zijn prequel-voorgangers en vooral de scenes met Anakin die naar de Duistere Kant overloopt en transformeert tot Darth Vader zijn al het bekijken van deze film waard, al is het maar om te zien hoe Darth Vader zo geworden is zoals hij is in Episode IV – VI. Er zit een lekker hoog tempo in de film, waardoor er amper dooie momenten zijn waarbij je aandacht verslapt en daarom geef ik Episode III 4 van de 5 sterren.

Hiermee sluit ik mijn reviews van de prequel-trilogie af en volgende week trap ik met Episode IV A New Hope (ook wel bekend als Star Wars, in 1977 was er nog geen Episode-indeling bedacht door George Lucas) de reviews van de originele trilogie uit de jaren 80 af.

 

Advertenties

137 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.