Arrow Seizoen 1 Episode 19 t/m 21 Double Fallout And Blüdhaven Undertaking DC DONDERDAG #5

on

Door Hidde Heikoop

In deze drie episodes word eindelijk onthuld wat The Undertaking precies is en pusht Tommy Merlyn iedereen weg uit zijn leven om bij zijn vader Malcolm te gaan werken. Verder maakt Oliver een verkeerde keuze wat resulteert in Diggle die Team Arrow verlaat en natuurlijk gebeurd er nog veel en veel meer in de levens van de andere karakters in Starling City deze drie afleveringen.

Episode 19 Unfinished Business

De ultieme partydrug is weer terug: Vertigo! Een jonge vrouw loopt te trippen op de weg na een bezoekje aan de Verdant (de net geopende club van Oliver en Tommy) en word aangereden. Detective Lance vermoed dat Oliver en Tommy meer weten over de verrassende terugkeer van Vertigo en gaat de club binnenstebuiten keren. Tommy dacht dat de Arrow de Count uit de weg had geruimd, maar nee! Oliver gaat meteen naar de Count (die zit in een asylum You have failed this city! te schreeuwen en is duidelijk niet meer aanspreekbaar) en denkt dat de Count de drug weer op de markt heeft gebracht. Alleen de Count weet echter de formule om Vertigo te produceren en deze versie is veel destructiever en verslavender dan de vorige (het is dus vrij duidelijk dat er iemand anders achter zit, maar Team Arrow komt niet tot deze conclusie.)

Diggle en Carly brengen tussen de bedrijven wat tijd met elkaar door en lijken dichter naar elkaar toe te groeien (Diggle vind het wel moeilijk om zijn neefje in de ogen te kijken, omdat de moordenaar van zijn vader telkens door Diggle’s vingers glipt.)

Voordat Oliver, Diggle en Felicity meer onderzoek kunnen doen naar de plotselinge Vertigo-opmars, ontsnapt Count Vertigo uit het asylum. De dokters hebben duidelijk niet goed gelet op de vluchtgevaarlijke druglord. Detective Lance en zijn collega kunnen echter niet checken waar de Count is ontsnapt, want door bezuinigingen zijn er geen eens camera’s meer in het asylum (kunnen de superrijken in Starling niet gewoon de basisvoorzieningen gaan ondersteunen in plaats van driehonderd benefietgala’s per maand te organiseren :)) Er zit wel schot in de Vertigo Verdant-zaak. Het blijkt dat de jonge vrouw voor het laatst Tommy heeft ge’sms-t. Lance’s partner gaat de rekeningen van de Verdant checken om te kijken of Tommy uitgaven aan Vertigo voor de gasten van zijn club verbergt (en er ontbreekt 10.000 dollar!) Detective Lance gaat verhaal halen bij Tommy over de sms en zijn verdachte handelingen. Tommy zegt van niks te weten en dat meer mensen hem wel eens contacten om eerder binnengelaten te worden in de Verdant.

Diggle gaat undercover als drugsverslaafde en koopt wat Vertigo. Het rolletje dollars wat hij aan de dealers geeft, bevat een tracker en zo kunnen ze erachter komen waar de Count zich bevind: “The person of color has successfully purchased your drugs,” Diggle tells Oliver and Felicity. Felicity’s response? “For the record, I offered.” Oliver gaat weg om met geweld Vertigo uit Starling City te bannen. Diggle wil meer intel van Felicity (achter Olivers rug om, hij wil hem niet belasten met zijn persoonlijke vendetta) over Deadshot, zodat hij hem kan doden en eindelijk zijn neefje weer in de ogen kan kijken.

Oliver volgt ondertussen het spoor van het drugsgeld en heeft de hoofddealer gevonden. Hij probeert hem tegen te houden, maar hij word flink beschoten door machinegeweren en moet de auto laten gaan (je ziet de Count niet direct in beeld, maar alleen een hand, iemand anders verkoopt de Vertigo aan de verslaafde Glades-inwoners.) Een Vertigo-verslaafde bedreigt wat bezoekers van Starling Aquarium (ze hebben ook echt alles in deze stad) en neemt ze ook in gijzeling met een pistool wat hij van een oerdomme beveiliger jat: de effecten van Vertigo 2.0 zijn duidelijk veel erger. Felicity ziet het allemaal gebeuren op beveiligingscamera’s en de Arrow gaat eropaf en stopt de verslaafde en wil hem gaan redden met het geneesmiddel dat hij op Lian Yu heeft leren maken. De verslaafde heeft echter al te veel Vertigo op en sterft.

Diggle gaat met de intel naar zijn oud-collega bij Defensie, Lyla, die erachter kan komen wie Deadshot opdrachten geeft. Detective Lance confronteert Tommy opnieuw (het blijkt dat Tommy iemand omgekocht heeft om geen inspectie in de Verdant te houden) en wil de club doorzoeken, maar Tommy wil eerst een dwangbevel zien. Detective Lance is al snel terug met dit dwangbevel en wil naar beneden (waar Arrow HQ stiekem verstopt zit), maar Oliver wil hem tegenhouden en zegt dat Lance een fout maakt. Lance: “No. You are. If you don’t let me in.” Ze laten hem dan maar naar beneden gaan en verrassing: Arrow HQ is helemaal weg en er is een hele voorraad drank voor in de plaats gekomen. Tommy heeft de inspecteur omgekocht, omdat de Verdant nog een oud ventilatiesysteem heeft en dus eigenlijk niet open mocht (wauw, slechte smoes!) en Lance vertrekt weer. Oliver bedankt Tommy voor zijn hulp met het verstoppen van zijn identiteit (Tommy lijkt steeds meer spijt te krijgen van het voortdurend liegen tegen Laurel en anderen over Oliver en de Arrow) en Tommy is boos, omdat Oliver mensen vermoord en er wel tevreden mee is, hij weet niet meer wie zijn beste vriend is.

Arrow -- "Unfinished Business" -- Image AR119a_0090bc -- Pictured: Seth Gabel as The Count -- Photo: Cate Cameron/The CW -- © 2013 The CW Network. All Rights Reserved

Diggle duikt weer op en Oliver is furieus dat hij in zijn eentje achter Deadshot aangegaan is. Het Vertigo-probleem is nu belangrijker dan een persoonlijke vendetta volgens Oliver, maar Diggle kan niet verder zolang Deadshot nog leeft. Felicity heeft gevonden dat de verslaafde niet overleed aan de gevolgen van Vertigo, maar door anti-depressiva. Oliver realiseert zich dat de Count helemaal niet ontsnapt is (hehe) en gaat snel naar het asylum, waar hij Count Vertigo helemaal in zijn eigen wereld aan een apparaat vast vind. Het blijkt dat het hoofd van het asylum achter de Vertigo 2.0 zit en die neemt Oliver gevangen door hem vol te gooien met Vertigo (de mastermind heeft de formule van Vertigo 2.0 gemaakt uit samples van Count Vertigo’s nier!) Diggle komt hem echter redden en Oliver weet bij zijn geneesmiddelspuit te komen en kan achter het asylumhoofd aan. Het is moeilijk om recht te schieten met Vertigo in je systeem volgens het asylumhoofd, maar Oliver gebruikt gewoon 3 pijlen tegelijk! Hij schakelt hem uit en gaat naar Count Vertigo om ook met hem af te rekenen, maar besluit alweer om hem te laten leven.

Oliver gaat naar Tommy om zijn excuses voor de hele Vertigo Verdant-zaak aan te bieden, maar Tommy wil er niks van weten en neemt ontslag om bij zijn vader Malcolm te gaan werken! Detective Lance biedt ook zijn excuses aan Laurel aan voor zijn aanpak: “I close cases. That’s what I do.” Diggle en Oliver besluiten om dit keer samen achter Deadshot aan te gaan.

Dan nog even een flashback naar Lian Yu: Shado besluit om Oliver te gaan trainen (hij moet net zo lang met zijn vlakke hand in een kom water slaan totdat hij een boog kan spannen) en het gaat hem vrij goed af. Edward Fyers blijkt Yao Fei zijn daden in de schoenen te willen schuiven zodat hem geen blaam treft. Oh ja, er ontstaat al een beetje concurrentie tussen Slade en Oliver om Shado (dat gaat vast fout aflopen.)

Episode 20 Home Invasion

Deadshot is in Europa om een politicus te vermoorden, terwijl Diggle en Oliver trainen en het hebben over een strategie om de moordenaar van Diggle’s broer Andy te vangen. Felicity pikt Deadshot er al snel weer tussenuit via het FBI-systeem. Felicity: ”Kind of makes me a cyber-terrorist, which is bad because I really don’t see myself fitting in well at Guantanamo Bay.” Oliver wryly tells her, “Don’t worry, Felicity, they don’t send blondes there.” And Felicity responds, “I dye it actually.” Then, after a beat: “I keep your secret.” Oliver has been warned, and he actually seems amused about it.” Diggle gaat weer op zoek naar meer info over Deadshot en Oliver gaat met Laurel lunchen (goed idee, jaag Tommy nog meer tegen je in het harnas :))

In het verleden op Lian Yu wil Shado haar vader gaan redden met Slade’s kracht en Oliver’s nog te leren skills met pijl en boog. Slade is niet overtuigd en Oliver lijkt ook niet overtuigd van zichzelf, maar Shado beloofd dat Oliver een doel zal raken voor zonsondergang en als dat niet lukt, dat ze dan voor Slade’s plan gaan.

arrow20 1

Terug in het heden is Diggle’s defensie-contact Lyla boos, omdat ze erachter is gekomen waarom Diggle achter Deadshot aangaat: het is een persoonlijke vendetta. Ze wil niet meewerken aan die vendetta en adviseert Diggle om zich er niet mee te bemoeien. Oliver haalt Laurel op voor de lunch, maar ze kan niet: ze heeft een zaak waar ze aan moet werken. De cliënten (vader, moeder en zoon die al hun geld kwijt zijn door een dubieuze financiële adviseur genaamd Edward Rasmus) komen binnen en Oliver heeft een fijn gesprek met ze en laat Laurel haar zaak afhandelen.

Dan gebeurd er wat schokkends: De familie die Oliver ontmoet heeft word in opdracht van Edward Rasmus vermoord (de huurmoordenaar Mr. Blank word gespeeld door J. August Richards, die later Deathlok in Agents of SHIELD speelde) en Oliver besluit om Rasmus op de lijst te zetten en achter hem aan te gaan. Laurel en Tommy nemen de enige overlevende (het 10-jarige zoontje van de vermoorde ouders) op en opnieuw komt de huurmoordenaar langs om het karwei af te maken. De Arrow voorkomt dit echter en Mr. Blank weet wel weer te ontkomen. Laurel, Tommy (die nog bozer is op Oliver nadat hij erachter komt dat hij achter zijn rug om met Laurel wilde lunchen) en de wees verblijven zolang de huurmoordenaar nog niet gevonden is, onder bescherming van de beveiligers, in de Queen’s Mansion.

Oliver belooft aan Diggle dat ze Floyd Lawton’s (Deadshot) naam van de lijst af gaan strepen. Ondertussen vraagt hij aan Felicity of ze erachter kan komen waar Rasmus zich bevind, zodat hij wraak kan nemen op diegene die zo onmenselijk handelt. Roy zegt ondertussen tegen Detective Lance dat hij informatie heeft over The Hood, maar dit doet hij alleen om een politieradio te kunnen jatten. Roy Harper wil de Arrow vinden om goed te doen in plaats van kwaad (hij heeft geleerd van zijn bijna dood-ervaring met de Savior) Hij heeft echter niet gerekend op Detective Lance, die zijn trucje al snel doorhad. Hij pakt hem op en Thea komt Roy snel opzoeken. Lance waarschuwt dat de Arrow niet te vertrouwen is, hij laat de lijken die Arrow achterlaat (48 and counting) zien, en laat Roy gaan.

Felicity krijgt een alert over Rasmus die op weg is naar het vliegveld. Oliver moet kiezen: of achter Deadshot aan en Diggle helpen of achter Rasmus aan en Laurel helpen? Hij kiest ervoor om Rasmus te pakken en hem zo te bedreigen dat hij afziet van de huurmoordenaar die het karwei afmaakt en laat hem ook oppakken voor de moord op de wees zijn ouders. Diggle kijkt ondertussen toe hoe Lyla en haar team Deadshot proberen te vangen. Die is echter niet voor één gat te vangen en heeft al snel door wie hem in de gaten houden en hij schiet ze (behalve Lyla) dood en vlucht. Diggle gaat achter hem aan, maar verliest in het gevecht wat volgt.

De beveiligers van de Queen’s Mansion die Diggle persoonlijk heeft uitgezocht blijken niet zo heel snugger te zijn en laten Mr. Blank (die ondanks instructies van Rasmus doorgaat met zijn opdracht) binnen, die op zoek gaat naar zijn doelwit. Oliver sluit Laurel, Tommy en de wees op en verslaat Mr. Blank en doet alsof de beveiliger hen gered heeft van de huurmoordenaar.

arrow20

Diggle komt terug en beschuldigd Oliver ervan dat hij Laurel boven hem kiest. In de flashback word het ook duidelijk dat Oliver nog steeds van Laurel houdt. Tijdens de training met Shado kust hij haar en zegt onmiddellijk dat hij nog steeds van Laurel houdt en dat het duidelijk zal worden voor Laurel dat hij nog steeds van haar houdt als hij weer thuis is. Het is duidelijk dat Oliver flink in de war is, want sinds hij in het heden weer thuis is, heeft hij al iets gehad met twee vrouwen (Helena Bertinelli en McKenna Hall) en vond hij het wel prima dat hij niet meer met Laurel was. Na de mislukte aanslag in de Queen’s Mansion besluit Tommy  dat Oliver en Laurel beter bij elkaar passen en breekt zijn relatie met Laurel af. De onfortuinlijke wees word opgehaald door zijn grootouders die in Melbourne zaten.

Tenslotte nog een laatste flashback naar Lian Yu: Shado, Slade en Oliver krijgen verrassend bezoek van Yao Fei! Oliver wil meteen weten hoe hij ontsnapt is. Yao Fei is niet ontsnapt, hij levert hen uit aan Fyers. Hmm, speelt hij een dubbelspel of hoort hij nu echt bij de vijand?

Episode 21 The Undertaking

Arrow streept weer iemand van de lijst af (een accountant die schimmige bedragen voor iemand naar de Kaaiman-eilanden moest overmaken) en gaat er met zijn laptop vandoor om de bedragen die de accountant heeft gejat, terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. Felicity herinnert hem eraan om het goed te maken met Diggle, maar Oliver vind het allemaal wel best, blijft zijn koppige vigilante-zelf en maakt geen excuses aan Diggle. Moira krijgt ondertussen een telefoontje van de verzekeringsmaatschappij dat ze Walter’s levensverzekering gaan uitkeren, omdat hij al 6 maanden vermist is en Thea hoort het en troost haar moeder.

Dit keer een ietsjes andere flashback-storyline, dit gaat om het verleden in Starling City en dan met name het begin van The Undertaking! Malcolm word verwelkomd door Moira. Robert Queen praat met Frank Chen (hier leeft hij nog en hij heeft Robert dus ook gekend) en nog een andere zakenman over de resultaten van hun plannen om Starling City er weer boven op te helpen en dan met name The Glades. Malcolm vind het allemaal niet genoeg en wil The Glades vernietigen om het opnieuw op te kunnen bouwen! (dit doet hij omdat zijn vrouw vermoord is in The Glades en hij geen aandacht besteedde aan haar roep om hulp via talloze voicemails die hij ook heel vaak afgeluisterd heeft achteraf en dit heeft hem een beetje over de rand gedreven om het zachtjes uit te drukken.) Hij heeft gehoord van een nieuw prototype van Unidac Industries, de Malkov Machine. Die kan een aardbeving veroorzaken, zodat niemand ontdekt dat het vernietigen van The Glades gepland was (in het heden neemt hij dit bedrijf over om het prototype sneller in handen te krijgen.)

The Undertaking The UndertakingThe Undertakingarrow21 2

Robert Queen is het hier eigenlijk helemaal niet mee eens en wil niet dat Malcolm The Glades gaat vernietigen met alle mensen erin. Walter Steele komt ook nog even snel langs om iets te laten tekenen door Robert Queen en noemt Moira hier nog Mrs. Queen. Robert laat Frank Chen stiekem de rest van de gebouwen in The Glades opkopen (Malcolm heeft éénderde in handen inmiddels) om Malcolm’s plan dwars te zitten (als hij niet de hele Glades kan heropbouwen, heeft zijn plan geen zin) en dit word hem fataal. Malcolm heeft een bom geplant in de Queen’s Gambit en Frank Chen (best wel een verrader eigenlijk) meld dat er een grote storm aankomt en dat het dus niet zal opvallen als het schip zou vergaan. We zien ook de hele opbouw naar Oliver’s keuze om Sara mee te nemen en Laurel achter te laten (Laurel wilde samenwonen en Oliver vond het allemaal te snel gaan en wilde een pauze met Sara.)

In het heden baalt Laurel ontzettend van de verbreking van de relatie door Tommy en neemt een goor kopje koffie in de Verdant. Oliver: ”That’s what you get for ordering coffee in a bar.” 🙂 Laurel wil dat Oliver met Tommy gaat praten, maar Oliver heeft hem al lang niet meer gesproken en is het een beetje zat om telkens naar de koppige Tommy te gaan. Laurel gaat dan zelf maar naar Tommy toe. Felicity heeft ondertussen in de lijst van transacties van de foute accountant een bedrag van 2 miljoen dollar gevonden. Dit is overgemaakt op de dag dat Walter werd ontvoerd naar de bekende crimineel Dominic Alonzo die mensen in opdracht ontvoerd en ook een illegaal casino runt. Oliver kan zich daar niet vertonen, bijna iedereen in Starling kent hem immers van gezicht, en Felicity moet dan maar gaan. Eerst brengt ze stiekem een bezoekje aan Diggle en probeert hem ervan te overtuigen om zich weer aan te sluiten bij haar en Oliver. Diggle wil echter eerst excuses horen van Oliver, eerder komt hij niet terug. Felicity gaat dan maar naar het illegale casino en dat loopt niet echt goed af, want Alonzo heeft al snel door dat ze cheat. Oliver komt haar redden en Alonzo vertelt onder dwang dat Walter Steele dood is: ”I heard the gunshot”.

Oliver gaat naar Moira en Thea en brengt hen op de hoogte van het slechte nieuws. Moira stormt weg om Malcolm te confronteren met zijn leugen. Het is echter geen leugen en Malcolm laat een live-verbinding zien waarin Walter nog leeft. Oliver weet mee te luisteren en ontdekt zo ook dat zijn moeder wist van de ontvoering. Malcolm Merlyn heeft naar de ontvoerders gebeld en zo kan Oliver met hulp van Felicity achterhalen waar ze Walter vasthouden: in Blüdhaven, de thuishaven van Batman’s oude sidekick Nightwing. Die komt helaas niet voor in de serie en de Arrow zal het alleen moeten opknappen. Hij schakelt de ontvoerders uit in een awesome scene en bevrijd Walter en herenigd hem met zichzelf, Thea, Moira en Felicity. Malcolm hoort van dit ”goede” nieuws en komt ook even een bezoekje brengen. Oliver: ”The person who did this, will get what’s coming to them.”

Deze afleveringen tonen ook weer hoe slim Arrow de verschillende verhaallijnen met elkaar verbind. Oliver’s geheime Arrow-identiteit zorgt ervoor dat Tommy en Laurel uit elkaar gaan en Roy en Thea gaan proberen om de Arrow in de toekomst te helpen tegen de wil van Detective Lance in. Walter kwam door Arrow’s schuld in het vizier van Malcolm eerder dit seizoen en word ook weer gered en in het verleden krijgt Oliver met verraad te maken: Yao Fei levert hem en Slade en Shado uit aan Fyers (lijkt het, we komen er later wellicht nog achter of hij het dit keer echt meent) en ook in het heden word hij verraden door Moira en Malcolm. We komen in episode 21 ook eindelijk achter de betekenis van The Undertaking: The Glades moeten vernietigd worden en Malcolm wil er alles aan doen om dit te laten slagen, ook een aanslag op Robert Queen gaat hij niet uit de weg. Zo zie je dat een bepaalde beslissing van Malcolm om Robert Queen te vermoorden, ook ervoor heeft gezorgd dat Oliver op Lian Yu terechtkwam. Felicity had ook weer een paar scherpe en droge one-liners en de band tussen Oliver en Diggle werd weer volop op de proef gesteld door de terugkomst van Deadshot. Kortom weer een aantal goede afleveringen die ook langzaam opbouwen naar de ultieme climax in de finale van seizoen 1. Episode 22 en 23 (de tweedelige seizoensfinale) bespreek ik volgende week in DC DINSDAG.

Advertenties

204 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.