Episode IV A New Hope (1977) ***** STAR WARS ZATERDAG #4

on

Door Hidde Heikoop

Het is 19 jaar na Episode III (Star Wars-prequel Revenge of the Sith uit 2005) en de Jedi Orde is uitgeroeid en verworden tot een legende (Han Solo geloofd bijvoorbeeld al niet in de Kracht die de gebeurtenissen in de sterrenstelsels in gang zet.) Sinds Keizer Palpatine, alias de Sith Darth Sidious, de macht heeft gegrepen en de Galactische Republiek omgesmeed heeft tot het Galactische Keizerrijk, is er een verzetsgroep (De Rebellenalliantie) actief die probeert de Oude Republiek te herstellen. Deze groep slaagt er onder leiding van Prinses Leia Organa van Alderaan in de bouwplannen te stelen van de Death Star, een kolossaal ruimtestation dat in staat is een planeet te vernietigen. Het schip met Leia wordt onderschept door keizerlijke troepen geleid door de Sith Lord Darth Vader en Prinses Leia kan nog net R2-D2 en C-3PO naar de planeet Tatooine sturen met een bericht voor Obi-Wan Kenobi (in 1977 wist nog niemand dat Darth Vader ooit Anakin Skywalker heette en de vader was van Leia Organa (Skywalker) en Luke Skywalker, maar sinds de prequels uitkwamen weten we dit en aangezien ik de episode-volgorde aanhoud is die komende onthulling ook geen verrassing, maar ja, je kan zelfs als je nog geen Star Wars-fan was niet om de Luke, I’m your father-spoiler heen.)

Death StarStar Wars Episode IV A New Hope 3 Star Wars Episode IV A New Hope 4

Op de planeet worden de droids gekocht door de vochtboer Owen Lars en zijn neefje Luke Skywalker. Luke kent wel een zekere “Kenobi” die als kluizenaar vlak bij de Bergen leeft. Dit is inderdaad de Obi-Wan voor wie het bericht bedoeld is (sinds het gevecht met zijn padawan Anakin in Episode III Revenge of the Sith en het uiteenvallen van de Galactische Republiek verstopt Obi-Wan zich.) In het bericht vraagt Leia om Obi-Wans hulp. Obi-Wan vertelt Luke dat hij ooit een Jedi was, maar in ballingschap is gegaan toen de Sith de macht grepen. Hij weet dat de keizerlijke troepen spoedig de droids zullen komen zoeken. Luke vreest voor de veiligheid van zijn oom en tante, maar wanneer hij bij zijn huis komt is het al te laat: de Stormtroopers zijn daar al geweest en hebben alles verwoest. Zijn oom en diens vrouw, Lukes tante Beru, zijn omgekomen.

Wanneer Luke hoort dat zijn vader Anakin een Jedi was, besluit hij met Obi-Wan mee te gaan. De twee proberen naar Alderaan gaan om de bouwplannen te laten zien aan Leia’s adoptievader (Bail Organa), in de hoop dat die een zwakke plek van de Death Star kan ontdekken. Obi-Wan roept de hulp in van smokkelaar Han Solo (Harrison Ford) en zijn eerste stuurman Chewbacca (die zagen we voor het laatst Yoda helpen om te ontsnappen aan de Clone Troopers die de Jedi-meester wilden vermoorden na de Slag om Kashyyyk – de planeet van de Wookiees, Chewbacca’s ras.) Han, die dringend geld nodig heeft om een schuld bij Jabba de Hutt af te betalen, stemt toe Luke, Obi-Wan en de robots naar Alderaan te brengen met zijn schip, de Millennium Falcon.

Ondertussen zit Leia gevangen in de Death Star, en biedt hard weerstand tegen haar ondervraging. Grootmoff Wilhuff Tarkin, de bevelhebber over de Death Star, besluit haar te dwingen te vertellen waar de rebellen zijn door met de Death Star Alderaan op te blazen. Op weg naar Alderaan leert Obi-Wan Luke een lichtzwaard te hanteren. Zodra de groep arriveert bij Alderaan, vinden ze enkel het puin dat over is van de net vernietigde planeet. De Death Star is ook nog aanwezig, en de Millennium Falcon wordt via een trekstraal (tractorbeam) aan boord gehaald.

Star Wars Episode IV A New Hope 1Star Wars Episode IV A New Hope 2

De inzittenden van de Falcon gebruiken de geheime luiken waar Han zijn smokkelwaar in verstopt om zich te verbergen, en vermommen zich daarna als Stormtroopers om zo ongezien de Death Star te verkennen. Obi-Wan gaat op zoek naar de generator van de trekstraal. Han, Luke en de droids ontdekken dat Leia gevangen zit in de Death Star, en bevrijden haar. Wanneer de groep wil ontsnappen, komt Darth Vader tussenbeide. Hij en Obi-Wan bevechten elkaar in een lichtzwaardduel, waarbij Darth Vader de inmiddels oude Kenobi doodt. De anderen kunnen veilig ontkomen in de Falcon, en haasten zich terug naar het rebellenhoofdkwartier op Yavin IV.

Eenmaal in het hoofdkwartier ontdekken de rebellen een zwakke plek in de Death Star. Han Solo, die niet verder betrokken wil raken bij dit conflict, haalt zijn beloning op en vertrekt, terwijl Luke met de andere rebellen de Death Star aanvalt. Even dreigt Darth Vader met zijn schip Luke te vernietigen, maar dan komt Han (die blijkbaar toch spijt kreeg van zijn beslissing) tussenbeide met de Millenium Falcon. Zo kan Luke met succes twee torpedo’s afvuren op een klein ventilatieluik. Die torpedo’s veroorzaken een kettingreactie in de Death Star, en het enorme ruimtestation ontploft. Han, Luke en Darth Vader ontsnappen met hun schepen aan de explosie, maar Tarkin en de anderen, die nog in het ruimtestation aanwezig waren, sterven. In de slotscène worden Luke, Han en Chewbacca gehuldigd door Prinses Leia en rest van de Rebellen Alliantie en de rebellen zijn weer versterkt met soldaten tegen de tirannie van het Keizerrijk.

Mijn review van Episode IV A New Hope

Ja, en dan waren we alweer bij de eerste film van de originele trilogie aangekomen. Episode IV A New Hope is een fantastische mix van humor (vooral de droge opmerkingen van Han Solo en Chewbacca’s gemurmel op de achtergrond zijn heel leuk, zie de video hierboven met leuke Han-Chewie momenten uit Episode IV), een klein beetje romantiek (in deze film ontstaat al een beetje rivaliteit tussen Luke – die niet weet dat Leia zijn zus is – en Han Solo om Leia) en echte actie met gevechten tussen de Rebellen en het Keizerrijk onder leiding van Tarkin en Darth Vader. Episode III sluit dan eigenlijk perfect aan op het originele begin van Star Wars, want we ontmoeten hier Luke Skywalker en Leia Organa die allebei niet weten van de echte achtergrond van Darth Vader en dat ze broer en zus van elkaar zijn. Obi-Wan Kenobi onthuld dit niet om Luke’s bravoure (die heeft hij zeker van zijn vader Anakin geërfd) niet te laten resulteren in allerlei roekeloze ondernemingen die hem zouden kunnen doden.

Obi-Wan offert zich op en verliest dit keer het lightsaber-gevecht met zijn oude padawan Anakin/Darth Vader. Hij helpt Luke wel met beslissingen maken door via De Kracht hem toe te spreken en dit helpt Luke om de Death Star op te blazen. Er ontstaat een goede band tussen Luke, Leia en Han Solo in deze film en dat is zeker leuk om te zien, omdat de acteurs (Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher) ook echt overtuigen dat die band er echt is. Chewbacca, R2-D2 en C-3PO zijn weliswaar geen mensen, maar de acteurs die ze vertolken weten het zo te vertolken dat je soms niet eens doorhebt dat ze geen mensen zijn en je ook met ze mee voelt (R2-D2 overleeft bijvoorbeeld bijna de Death Star-missie niet en zijn oude vriend C-3PO is echt bezorgd om hem.) Ik heb mij enorm vermaakt met het bekijken van de eerste Star Wars-film en geef hem dan ook 5 sterren!!!

Uit de eerste Star Wars-film komen ook de bekende quotes die zijn blijven hangen al die jaren en die nog steeds worden gebruikt zoals I find your lack of faith disturbing, The Force is strong with this one en May be the force be with you:

Volgende week ga ik verder met de klassieker en volgens vele fans ook de beste Star Wars-film Episode V The Empire Strikes Back, waarin de oorlog tussen de Rebellenalliantie en het Keizerrijk verder gaat.

Advertenties

137 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.