Episode V The Empire Strikes Back (1980) ***** STAR WARS ZATERDAG #5

on

Door Hidde Heikoop

Drie jaar zijn verstreken sinds de vorige film. Luke Skywalker en Han Solo zijn nu officieel lid van de Rebellen, die zich ophouden op de ijsplaneet Hoth en zich verstoppen voor de Keizerlijke troepen. Han wordt echter nog steeds massaal gezocht door premiejagers vanwege zijn schuld aan Jabba de Hutt  en is dus niet echt veilig op de rebellenbasis (onder andere Boba Fett zoekt naar Han, de originele kloon waar alle Storm Troopers vandaan komen.) Bovendien zint het Galactische Keizerrijk op wraak na de vernietiging van de Death Star, en is een grote zoektocht naar de rebellen gestart, terwijl Darth Vader speciale interesse toont in het vinden van Luke Skywalker.

Op Hoth wordt Luke aangevallen door een sneeuwmonster, genaamd Wampa. Die neemt de bewusteloze Luke mee naar een ijsgrot, waar Luke (die weer wakker is geworden) met z’n lichtzwaard de arm van de Wampa afhakt en naar buiten vlucht. Bij de Rebellenalliantie op de dezelfde planeet merkt Han dat Luke niet meer terug komt, en gaat hem zoeken. Terwijl Han op zoektocht is, ziet Luke de geest van zijn oude leermeester Obi-Wan Kenobi. Die vertelt hem naar de planeet Dagobah te gaan om Yoda, de laatste nog levende Jedimeester, te zoeken. Hij kan Luke verder opleiden. Daarna verdwijnt Obi-Wans geest en komt Han eraan. Luke en Han worden gered door een Snowspeeder, die hun terug naar de Rebellenalliantie brengt.

Het Galactische Keizerrijk laat AT-AT Walkers de Rebellenalliantie aanvallen. Er ontstaat een enorm gevecht tussen de Rebellen en de AT-AT Walkers. Luke en vele anderen vliegen in Snowspeeders, om de AT-AT Walkers uit te schakelen. De AT-AT Walkers winnen van de Rebellen en ze nemen de Rebellenalliantie in. Luke ontsnapt met R2-D2 in een X-Wing, maar besluit niet met de anderen mee te gaan. Hij gaat in plaats daarvan naar de moerasplaneet Dagobah. Prinses Leia, Han Solo, Chewbacca en C-3PO ontsnappen in de beschadigde Millennium Falcon. De hyperdrive blijkt echter defect waardoor ze niet naar lichtsnelheid kunnen. Han Solo probeert de achtervolgende keizerlijke schepen af te schudden in een asteroïdegordel. Darth Vader wil koste wat het kost de Falcon en zijn inzittenden, en schakelt zelfs wat premiejagers in. Han Solo vliegt in z’n Millennium Falcon een grot op een rotsenplaneet in. Als ze daar een tijdje wachten, komen ze erachter, dat ze in de maag van een monster bevinden, in plaats van een grot. De Millennium Falcon vliegt uit de maag van het monster. Han Solo koppelt de Millennium Falcon aan een keizerlijk schip zodat dit schip hen onbewust meevoert. Zo kunnen ze ontsnappen naar Cloud City op de planeet Bespin.

Op Dagobah stort Luke neer in een moeras. Hij vindt Yoda, maar die wil Luke aanvankelijk niet trainen. Pas nadat Obi-Wans geest Yoda overtuigt, begint Lukes training. Yoda benadrukt hierbij expliciet de gevaren van de Duistere Kant van De Kracht (met in zijn achterhoofd natuurlijk die andere Skywalker die gelokt werd door de Duistere Kant van de Kracht.)

Ondertussen, in Cloud City, zoeken Han, Leia, Chewbacca en C-3PO naar de vroegere eigenaar van de Millennium Falcon, Lando Calrissian, om de Falcon te laten repareren. Echter, een premiejager is voor het Keizerrijk achter de Falcon aangegaan en vertelt de locatie aan Darth Vader, die Solo, Chewbacca en Leia gevangen neemt. Zij zullen als aas dienen voor Luke. Darth Vader wil Luke laten invriezen in een schijndode slaap voor transport naar de Keizer. Omdat deze techniek nog nieuw is, test hij het uit op Han Solo. Han overleeft het, en wordt in een ingevroren toestand meegenomen door de premiejager Boba Fett naar Jabba de Hutt.

Luke voelt dat zijn vrienden in gevaar zijn. Ondanks Yoda’s waarschuwingen dat zijn training nog niet af is, en Luke nog erg gevoelig is voor de Duistere Kant van De Kracht, vertrekt Luke naar Cloud City. Eenmaal aangekomen in deze stad wordt hij in de val gelokt door Darth Vader, die probeert om hem in te vriezen en mee te nemen naar de Keizer aangezien Luke een sterke bondgenoot van het Keizerrijk kan worden. Dit mislukt en de situatie verandert in een lichtzwaardgevecht tussen Luke en Darth Vader. Nadat Luke in een hoek is gedreven door Darth Vader, ontwapent Darth Vader Luke door zijn hand (en daarmee zijn lichtzwaard) eraf te hakken. Darth Vader vraagt of Luke van zijn vader afweet. Luke vertelt dat hij weet dat Darth Vader zijn vader, Anakin Skywalker, heeft vermoord. Darth Vader vertelt hem echter de waarheid: Darth Vader is Anakin Skywalker, en met andere woorden dus zelf de vader van Luke! (Dit is de meest legendarische scene van Star Wars en iedereen kent de beroemde zin natuurlijk, ondanks dat Darth Vader niet zegt Luke I Am Your Father.)

empire strikes back han saves luke empire strikes back lando

Darth Vader vraagt Luke hem te volgen naar de Duistere Kant om zo het heelal te regeren als vader en zoon (Darth Vader/Anakin Skywalker is dus van plan om Keizer Palpatine uit de weg te ruimen en zelf de macht over te nemen!) Hij voegt hier aan toe dat Luke toch geen andere keuze heeft. Luke laat zichzelf echter van het platform vallen. Met behulp van De Kracht beheerst en controleert hij zijn val en komt hij terecht in een tunnel die naar de bodem van Cloud City leidt. Luke valt door een gat naar buiten, maar kan zich nog net aan een voorwerp vastgrijpen. Hij probeert contact te zoeken met Ben (Obi-Wan Kenobi), in de hoop gered te worden, maar dit lukt niet. Luke kan echter wel contact maken met Leia.

Leia, Chewbacca, C-3PO, R2-D2 en Lando zijn op een miraculeuze wijze ontsnapt met de Falcon. Wanneer ze op weg zijn naar de rest van de Rebellen, hoort Leia de stem van Luke (Luke went De Kracht aan om gered te kunnen worden van een bijna onvermijdelijke val.) Leia weet nu waar Luke is en vertelt Chewbacca dat ze moeten terugkeren. Eenmaal terug aangekomen bij Cloud City zien ze Luke hangen en redden ze hem. Ze gaan naar de rest van de Rebellen, waar Luke een nieuwe (cyborg) hand aangemeten krijgt. Lando en Chewbacca vertrekken met de Falcon om op zoek te gaan naar Boba Fett, in de hoop Han te kunnen bevrijden. Ze spreken met Luke af dat ze elkaar terug zullen zien op Tatooine als ze Han gevonden hebben.

Mijn review van Episode V The Empire Strikes Back

De fans van de originele trilogie en Star Wars-fans in het algemeen zijn het er grotendeels wel mee eens dat Empire Strikes Back de beste van de originele trilogie is. Ik geef hem in ieder geval 5 sterren, omdat er geen enkel dood moment in zat (de prequels en A New Hope hadden af en toe wat momenten waarin het verhaal een beetje stil stond) en de balans tussen humor, romantiek (Han Solo en Leia worden echt een koppel en Luke en Leia is er ook nog wel, maar dat zal absoluut veranderen als ze erachter komen dat ze broer en zus zijn, natuurlijk) en ijzersterke actie-scenes met hele goede special-effects, die zelfs nog in deze tijd van CGI en allerlei andere technieken gebruikt zouden kunnen worden. Han Solo en Luke Skywalker zijn nu echt vrienden en strijdmakkers en samen met Leia vormen ze de kracht van de Rebellenalliantie, die het ondanks in de minderheid te zijn nog goed uithoud tegen de overweldigende kracht van het Keizerlijke Leger.

Ze worden ook verraden door Lando, die Han Solo als zijn vriend ziet, maar Lando kan niet anders doordat Darth Vader hem dwingt om Han Solo uit te leveren aan Boba Fett. Lando maakt het dan wel weer goed door samen met Chewbacca achter Boba Fett aan te gaan en ze gaan hem proberen te redden uit de klauwen van slavenhandelaar Jabba The Hutt. Dat is dan ook meteen een echte cliffhanger en destijds moesten kijkers 3 jaar (!!!) wachten voordat ze konden zien of Leia, Lando en Luke (en C-3PO en R2-D2 natuurlijk, die in deze film ook weer voor de nodige droge humor zorgen) Han Solo konden redden van Boba Fett en Jabba The Hutt. Dat kunnen we ons nu eigenlijk niet meer voorstellen, want bijna elk vervolg komt vrij snel na de vorige film uit tegenwoordig (Na Episode VII in 2015 krijgen we eerst de Rogue One-spinoff in 2016 en Episode VIII komt al in 2017, dus we worden echt verwend met Star Wars de komende jaren!)

empireendshot-1 Empire-Strikes-Back-582x388 Empire-Strikes-Back-Wallpaper-6the-empire-strikes-back-darth-vader-lando-and-boba-fett

Luke Skywalker treed in de voetsporen van zijn vader Anakin in deze film door een van de eerste nieuwe Jedi’s te worden nadat nagenoeg alle Jedi’s uitgeroeid werden tijdens Order 66 van Palpatine, die zichzelf uitriep tot Keizer en de opstandige Jedi’s uit de weg wilden ruimen. Het is ook mooi om de wijsheid van Yoda te zien bij het maken van de beslissing of hij Luke Skywalker wel of niet wil trainen (ik dacht eerst even dat hij zijn verstand was verloren, maar dit was alleen maar om te testen met wie hij te maken had :)) De Jedi-meester heeft jaren alleen doorgebracht en moest aanzien hoe zijn mede-Jedi’s werden uitgemoord (door Luke’s vader Anakin die gecorrumpeerd werd door Palpatine) en de Galactische Republiek viel in de handen van de meedogenloze Sith Lord Darth Sidious, die al jaren onder de neus van Meester Yoda en de Jedi’s en de rest van de Galactische Republiek de macht aan het overnemen was en achter alle oorlogen zat.

Ik heb mij wederom uitstekend vermaakt met Episode V en ik geef hem echt 5 sterren, want dit is de ultieme klassieker en de film die ik nog vaak opnieuw ga kijken in de toekomst. Volgende week alweer de laatste film (Episode VI Return of the Jedi) voordat Star Wars Episode VII The Force Awakens eindelijk in de bioscopen verschijnt op 16 december!

Advertenties

134 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.