Episode VI Return of the Jedi (1983) **** STAR WARS ZATERDAG #6

on

Door Hidde Heikoop

Plot

De film speelt zich ongeveer 1 jaar na de vorige film af. Het Galactische Keizerrijk bouwt aan een tweede Death Star. Als deze af is, zal hij in tegenstelling tot de vorige Death Star geen zwakke plekken hebben (dat is maar beter ook, want de vorige werd vernietigd door twee schoten in de core.) Ondertussen is Luke Skywalker bezig met een plan om Han Solo te bevrijden uit handen van Jabba de Hutt, die in z’n paleis op Tatooine is. Eerst stuurt hij C-3PO en R2-D2 naar Jabba als “cadeau”. Daarna komt Leia Organa bij Jabba, vermomd als een premiejager die zogenaamd Chewbacca heeft gevangen (ik zie een thema hier :), Chewbacca is een meesterlijke gevangene die als het tijd is voor het gevecht effe wat mannen knockout mept.) Ze bevrijdt Han uit de vrieskist, maar de twee worden betrapt en weer gevangen (Han word dit keer in de kerkers gegooid en Leia moet als slaaf mooi zitten wezen bij Jabba The Hutt.) Ten slotte arriveert Luke zelf bij Jabba. Jabba laat Luke voor de Rancor gooien, maar Luke verslaat het beest. Woedend beveelt Jabba de executie van Luke, Han en Chewbacca in de put van Carkoon, waar ze zullen worden verslonden door een Sarlacc (een groot gat met tanden die er 1000! jaar over doet om je levend op te eten.) Luke blijkt dit alles te hebben gepland, en ontsnapt met behulp van R2-D2 (en Lando Calrissian die Han, Luke, Leia en Chewbacca ook helpt) die een nieuw lichtzwaard naar Luke gooit. Terwijl Luke en Han afrekenen met Jabba’s helpers, inclusief Boba Fett (valt in de put van Carkoon), wurgt Leia Jabba met haar ketenen en ze ontkomen met zijn allen.

Nu Han veilig is, gaat Luke terug naar Dagobah (en Yoda) om zijn training tot Jedi af te maken. Bij zijn aankomst blijkt Yoda echter stervende te zijn. Volgens Yoda is Luke’s training voltooid. Zodra hij Darth Vader heeft verslagen, zal hij een echte Jedi zijn. Luke wil zeker weten of Darth Vader echt zijn vader is en vraagt het aan Yoda. Vlak voor zijn dood vertelt Yoda aan Luke dat Darth Vader echt zijn vader is (zie de prequels, Yoda heeft Vader’s transitie meegemaakt) en dat er nog een Skywalker is. In gesprek met de geest van Obi-Wan Kenobi komt Luke erachter dat deze andere Skywalker niemand minder is dan Leia, zijn tweelingzus.

Kort na Luke’s terugkeer blijkt dat de Rebellen (onder leiding van Generaal Lando Calrissian en Admiraal Ackbar, een kreefachtig wezen met de beroemde zin en meme: It’s A Trap!) van een spion de locatie van de nieuwe Death Star door hebben gekregen. Ze plannen een grootse aanval om deze Death Star te vernietigen nu hij nog niet operationeel is. De Death Star wordt beschermd door een krachtveld dat wordt opgewekt door een generator op de bosmaan Endor. Generaal Han Solo en zijn vertrouwde team: Luke, Leia, R2-D2, C-3PO en Chewbacca, gaan in een gestolen transportschip naar Endor om de generator uit te schakelen. Als ze Endor naderen voelt Luke de aanwezigheid van Darth Vader en hij weet dat Darth Vader hem ook voelt.

star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-2star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-3star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-4star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-5star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-6star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-7star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-8star-wars-episode-vi-return-of-the-jedi-9

Op Endor ontmoeten Luke en co een groep Ewoks (knuffelachtige wezens die ook twee spinoff-films en een animatie-serie kregen, meer daarover in een latere STAR WARS ZATERDAG), een primitief ras dat in C-3PO hun god ziet. Dit maakt het makkelijk voor hen om een bondgenootschap te vormen met de Ewoks. Luke vertelt Leia in het Ewokdorp dat ze broer en zus zijn en dat het tijd is voor hem om Darth Vader onder ogen te komen. Hij geeft zich over aan de Keizerlijke troepen, en wordt naar de Death Star gebracht. Daar blijkt niet alleen Darth Vader, maar ook Keizer Palpatine/Darth Sidious, te zijn. Palpatine vertelt Luke dat hij dit alles gepland heeft: hij heeft de locatie van de Death Star expres door laten schemeren om de Rebellen in een hinderlaag te lokken! De nieuwe Death Star is, ondanks dat hij nog niet af is, al wel operationeel en als de Rebellen eenmaal arriveren, wacht de keizerlijke vloot hen op. Ook lacht Palpatine Luke keihard uit om zijn pogingen Darth Vader terug te halen van de Duistere Kant.

Wanneer de Rebellen de schildgenerator op Endor aanvallen worden ze gevangen door de Keizerlijke troepen. De Ewoks komen hen echter te hulp (het zijn venijnige vechters, die kleine knuffeldieren) en een grote veldslag breekt los. Ondertussen arriveert de Rebellenvloot en een groot gevecht met de Keizerlijke vloot breekt uit (de zogenaamde Battle of Endor.)

In de Death Star probeert Palpatine Luke te verleiden naar de Duistere Kant te komen. Luke vecht met Darth Vader in een lichtzwaard-duel. Tijdens dit gevecht ontdekt Darth Vader dat Luke een zus heeft. Luke wint, maar weigert zijn eigen vader te doden. Wanneer Palpatine inziet dat Luke niet te verleiden is, probeert hij hem te doden met bliksem opgewekt middels De Kracht. Dit stelt Darth Vader voor een groot dilemma. Uiteindelijk kan hij het niet aanzien dat zijn zoon sterft, en doet iets wat nog nooit gebeurd was en wat niemand voor mogelijk hield: hij breekt los van de Duistere Kant en vermoordt Palpatine door hem in de reactorschacht te gooien. Hierbij wordt hij zelf geëlektrocuteerd door de bliksem en raakt zijn pak onherstelbaar beschadigd. Omdat dit pak het enige is wat hem in leven hield, sterft Darth Vader ook. Net voor zijn dood vraagt hij Luke zijn helm af te zetten, zodat hij zijn zoon nog een keer met zijn eigen ogen kan zien.

Dankzij een gestolen Imperial AT-ST Walker (de grote tank-achtige wapens op poten) kunnen Han Solo en Chewbacca de schildgenerator uitschakelen, waarna een paar schepen van de Rebellen de Death Starbinnenvliegen en de reactor opblazen. Net voor de vernietiging van de Death Star ontsnapt Luke in een Keizerlijke shuttle. De strijd is beslist: het Galactische Keizerrijk is gevallen!

In het hele Keizerrijk wordt de val en de dood van de Keizer gevierd. Luke cremeert op Endor de restanten van zijn vaders pak als een soort begrafenis. Leia bekent eindelijk haar gevoelens voor Han. Vanaf een afstandje kijken de geesten van Yoda, Obi-Wan en Anakin Skywalker toe.

Mijn review van Episode VI Return of the Jedi en Trailers voor Episode VII 

De laatse film uit de originele Star Wars-trilogie word gezien als de zwakste uit de trilogie en daar ben ik denk ik wel mee eens. Desondanks geef ik de film wel 4 sterren, omdat ik genoten heb van alle verhaallijnen die werden afgesloten (het geheim dat Luke en Leia broer en zus zijn, Darth Vader rukt zich los van de Duistere Kant en verlost het Galactische Keizerrijk van zijn keizer Palpatine/Darth Sidious en Han Solo en Leia worden een koppel), je wel even door de absurde scenes in Jabba’s paleis heen moet en ik mij niet zo stoorde aan de Ewoks die de Keizerlijke troepen makkelijk versloegen: we zagen in Episode IV ook al dat de Storm Troopers niet al te slim zijn, dus kunnen ze ook verslagen worden door schattige krijgers 🙂 De film bevatte maar liefst twee battles tegelijkertijd, in de ruimte en op de planeet Endor, en werd mooi afgesloten met een happily ever after-moment met Luke, Leia, Han Solo, Lando Calrissian, Chewbacca, R2-D2, C-3PO en de Ewoks en de geesten van Anakin Skywalker, Yoda en Obi-Wan Kenobi (er zijn twee versies van deze scene, in de originele versie van de film word de geest van Anakin gespeeld door Sebastian Shaw en in een geremasterde versie werd Hayden Christensen’s Anakin uit de prequels eringezet.) Ik vond het een goed einde van de originele trilogie en het liet genoeg mogelijkheden open voor een eventueel vervolg.

En zie daar, maar liefst 32 jaar later, Episode VII The Force Awakens! De nieuwe Star Wars-film speelt zich 30 jaar na Return of the Jedi af en de Empire maakt plaats voor de First Order (een soort Darth Vader-cult met Kylo Ren als leider) en de Rebel Alliance heet nu de Resistance. Bekijk hieronder een overzichtsvideo met alle trailers en promo’s voor de film die deze woensdag in de Nederlandse bioscopen te zien is:

Mijn bioscoop-review van Episode VII komt volgende week zaterdag in STAR WARS ZATERDAG #7 (ik ga hem woensdagavond in de bioscoop bekijken en kijk uit naar alle 2016-trailers die ongetwijfeld worden vertoond voor de film van 2015) en ik wens iedereen die hem gaat bekijken deze week veel plezier!

Advertenties

139 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.