Episode VII The Force Awakens (2015) ***** Bioscoop-review SPOILERS!!! STAR WARS ZATERDAG #7

on

Door Hidde Heikoop

Deze week was het dan eindelijk zo ver: de premiere van Star Wars Episode VII The Force Awakens! Ik ben er zeker van dat heel veel mensen deze epische film al één of meerdere keren hebben gezien of dat binnenkort gaan doen. Op moment van schrijven heeft Episode VII al 250 miljoen dollar wereldwijd opgebracht en is de film al hard op weg om Avatar en Titanic in te halen als bestverdienende film ooit!

Heb je Episode VII nu nog niet gezien, dan volgen in dit bericht alle SPOILERS die je maar kunt bedenken. Dus bij deze: SPOILER ALERT!!!!

Star Wars Episode 7 Unofficial PosterStar_Wars_The_Force_Awakens_Theatrical_Poster

Ongeveer 30 jaar na de verwoesting van Death Star II en het vallen van Emperor Palpatine, Darth Vader en de Empire zelf, is de laatste Jedi Luke Skywalker vermist. The First Order (de opvolger van de Empire met Storm Troopers en de mysterieuze Kylo Ren) en The Resistance (de opvolger van de Rebel Alliance onder leiding van Generaal Leia Organa, die hulp krijgen van de New Republic die na de Empire ontstaan is) zijn allebei op zoek naar Skywalker en zijn bereid om alles te laten vallen om Luke te vinden. De enige manier waarop de verblijfplaats van de legende gevonden kan worden is een kaart die beide partijen maar wat graag in handen willen hebben.

Die kaart is in handen van Lor San Tekka (gespeeld door Max von Sydow, het karakter hoort of bij de Jedi of kent op een of andere manier Luke Skywalker) in een dorpje op de planeet Jakku (een woestijnplaneet, vergelijkbaar met Tatooine waar ook vrij veel mensen rond moeten komen van dingen bij elkaar schrapen, het zogenaamde scavengen) en de beste piloot van het sterrenstelsel en lid van The Resistance Poe Dameron komt de kaart bij Tekka ophalen, samen met zijn droid BB-8. The First Order heeft inmiddels al lucht gekregen van deze uitwisseling en stuurt Kylo Ren en een hele berg Stormtroopers (die nu wel weten wat raak schieten is :)) op het dorpje af. Ze moorden het dorp uit en nemen Poe Dameron gevangen nadat zijn schip kapotgeschoten is (Poe probeert Kylo Ren en de Storm Troopers neer te schieten, maar de plasmastraal word tegengehouden door Ren met The Force!!! A new Sith Lord is in town!) Dameron heeft echter de kaart kunnen redden door BB-8, die hem bewaart voor hem en de woestijn in vlucht voor de Storm Troopers van The First Order. Daar komt de droid Rey de Scavenger (ze leeft van het bij elkaar rapen van oud metaal en dergelijke en daarbij komt ze ook allerlei oude ruimteschepen in de woestijn tegen) tegen die hem eigenlijk niet mee wil nemen, maar na aandringen van BB-8 (ze kan de schattigheid van de droid niet weerstaan :)) gaan ze samen terug naar Rey’s dorp.

Star Wars Episode VII 4 Star Wars Episode VII 5

Poe Dameron word ondertussen gemarteld op de First Order-basis door Kylo Ren (met The Force, op dezelfde manier als Darth Vader dat deed in de originele trilogie) om informatie over de verblijfplaats van de kaart en BB-8. Dameron laat echter niets los en Ren gaat weer weg. Dan word Poe Dameron gered door een Storm Trooper (dat is een unicum, een Storm Trooper die overloopt) met nummer FN-2187, dezelfde Storm Trooper die geschokt was door de acties van zijn mede-Storm Troopers in Tekka’s dorp op Jakku en weigerde op de burgers te schieten. Poe Dameron doopt de Storm Trooper Finn en ze ontsnappen met een TIE-fighter. Ze worden al snel ontdekt en hevig beschoten door de First Order. Door Dameron’s vliegskills en Finn’s aangeboren talent om terug te schieten met de geweren op de TIE-fighter weten ze de schade te beperken, maar ze storten wel neer op Jakku. Finn lijkt de enige te zijn die het overleefd en die begeeft zich naar de bewoonde wereld, terwijl zich langzaam ontdoet van zijn Storm Trooper-armor die hij inruilt voor Dameron’s pilotenjack.

Finn blijkt in hetzelfde dorpje als Rey en BB-8 te zijn aanbeland en komt ze al gauw tegen, maar hij word ook al snel herkend door Storm Troopers die naar hem op zoek zijn. Finn herkent Dameron’s droid en moet samen met Rey en BB-8 vluchten voor de Storm Troopers en de rest van The First Order die met hevige artillerie de drie probeert tegen te houden (Kylo Ren laat ondertussen ook merken dat hij Rey kent, als een officier hem laat weten dat de droid met een jonge vrouw is gezien) Ze stelen een schip wat ligt te verroesten (je raad het al, het bekendste schip uit Star Wars, de Millenium Falcon!!!) en gaan ervandoor. Het oude schip, het lijkt erop dat het al heel lang niet gebruikt is, houdt het niet heel lang vol en stopt met vliegen. Het schip word al snel opgehaald door een groot vrachtschip en er komen anderen aan boord van de Falcon, niemand minder dan Han Solo en Chewbacca: ”Chewie, we’re home.” Han Solo is na de val van de Empire teruggegaan naar zijn oude bezigheden als premiejager en Rey en Finn realiseren zich dat ze de legendarische Han Solo voor zich hebben.

Hij legt uit dat alle mythes en legenden die ze kennen over de val van de Empire, Luke Skywalker, The Force en de Jedi echt zijn. Rey: ”There are stories about what happened.” Han: ”It’s true. All of it. The Dark Side, the Jedi. They’re real.” Han legt ook uit waarom Luke verdwenen is. Hij (Luke) probeerde na Return of the Jedi weer de Jedi-orde op te bouwen, maar zijn leerling Kylo Ren (!!!) liep over naar de Duistere Kant (en de First Order) en verwoestte weer alles wat Luke had opgebouwd. Voordat ze echter het schip kunnen starten, vallen 2 piratenbendes binnen die nog geld krijgen van Han (Heb je dan niks geleerd van je schuld aan Jabba The Hutt, Han?!) en Han heeft daar wel wat voor. Hij heeft namelijk een aantal monsters die hij kan bevrijden om van de piraten af te komen en de Millenium Falcon te starten. Rey moet ondertussen Finn redden van de monsters die inmiddels de piraten al hebben verslonden (die hebben, voordat ze opgeslokt werden, nog wel de First Order kunnen waarschuwen dat BB-8 zich bij Han Solo bevind!) en na wat opstartproblemen door een zekere hyperdrive, waar hebben we dat eerder gehoord? :), gaan ze op weg naar Takodana (de tweede nieuwe planeet in The Force Awakens en de woonplaats van de 1000 jaar oude Maz Kanata – Lupita Nyong’o – die hen kan helpen.)

Star Wars Episode VII 6 Star Wars Episode VII 7 Star Wars Episode VII 8 Star Wars Episode VII 9

Star Wars Episode VII 10 Star Wars Episode VII 11

Star Wars Episode VII 12 Star Wars Episode VII 14

Op de Starkiller (Death Star 3.0, een planeet die omgebouwd is tot een superwapen dat hele sterrenstelsels kan verwoesten) vertelt Supreme Leader Snoke (een grote Palpatine-achtige figuur gespeeld door Andy Serkis) aan Kylo Ren dat hij Het Licht (De Lichte Kant van de Kracht) kan laten verdwijnen als hij zijn vader, HAN SOLO, vermoord! (Tsja, wat is Star Wars zonder een beetje familiedrama)

Han Solo, Rey, Chewbacca en Finn komen ondertussen aan op Takodana waar de bekendste bar van het sterrenstelsels is gevestigd (de meest vreemde wezens zitten hier bij elkaar) en Maz Kanata ziet gelijk dat Han Solo er is. Ze roept HAN SOLO, iedereen – The Resistance én The First Order – weet meteen waar Han Solo zit en The First Order is zelfs in het geheim al onderweg. Maz Kanata kan ervoor zorgen dat BB-8 naar The Resistance-basis kan gaan, maar Finn wil vluchten voor The First Order die ze hoe dan ook gaat vinden en is van plan om met twee wezens mee te gaan die hem zover mogelijk weg kunnen brengen van alles. Rey word ondertussen aangetrokken door een kluis, waar ze Anakin Skywalker’s lightsaber (de blauwe, niet de rode, want die heeft Anakin’s kleinzoon Kylo Ren al in zijn bezit) vind. Ze krijgt een visioen en schrikt daar zo van dat ze het bos in vlucht, de lightsaber achterlatend.

General Hux (die een werkelijk angstaanjagende nazi-achtige speech geeft) geeft het bevel om met de Starkiller het Hosnian-sterrenstelsel te vernietigen, daarmee vernietigd hij de residentie van de New Republic Senate en de New Republic als geheel (Finn ziet het gebeuren en gaat snel terug om Rey te redden en komt Han Solo en Chewbacca tegen, die niet weten waar Rey is gebleven.) Vervolgens komen de First Order Storm Troopers (en Kylo Ren) aan op Takodana op aanwijzing van de First Order-infiltranten in Maz Katana’s bar. Han Solo, Chewbacca en Finn (die de lightsaber heeft gevonden en meeneemt) weten er flink wat neer te schieten en worden even later gered door een squadron Resistance X-Wing Fighters onder leiding van Poe Dameron (De beste piloot in het sterrenstelsel leeft nog!) die hen meeneemt naar D’Qar, waar het Resistance-hoofdkwartier is gevestigd. Rey (tot grote onvrede van Finn, die gevoelens voor haar begint te ontwikkelen) is gevangengenomen door Kylo Ren, die haar meeneemt naar de Starkiller en haar martelt met The Force om de locatie van Luke Skywalker te ontfutselen. Rey weet hem echter te weerstaan (zij heeft ook De Kracht) tot grote woede (Han Solo en Leia’s zoon Ben Solo/Kylo Ren heeft een enorm woede-probleem!) van Kylo Ren die briesend wegstormt.

Han Solo, Chewbacca, BB-8 en Finn zijn ondertussen aangekomen bij The Resistance op D’Qar, waar Han herenigd word met Leia (die nu oppergeneraal van The Resistance is) en ze hebben een mooi en romantisch moment samen (je kan je voorstellen dat het radicaliseren van hun zoon Ben/Kylo Ren hen uit elkaar gedreven heeft.) C-3PO en R2-D2 zijn ook bij The Resistance en R2-D2 is niet meer actief geweest sinds Luke’s verdwijning.

The First Order bereid zich ondertussen voor om D’Qar en The Resistance te vernietigen, maar vlak The Resistance niet uit, want de leiders (met ”It’s A Trap” Admiral Ackbar), Generaal Leia en Poe Dameron hebben een plan wat ze al eerder gebruikt hebben tegen een zekere Death Star 🙂 Ze gaan de schilden van de Starkiller uitschakelen (met hulp van Han Solo, Chewbacca en Finn die de Starkiller van binnenuit gaan opblazen en Rey gaan redden uit de klauwen van The First Order) zodat de X-Wing Fighters onder leiding van Poe Dameron de Starkiller kunnen vernietigen.

Rey weet The Force te gebruiken om te ontsnappen van haar Stormtrooper-bewaker:

Rey: You will remove these restraints and leave this cell with the door open.

Stormtrooper: What did you say?

Rey: You will remove these restraints and leave this cell with the door open.

Stormtrooper: No. I will tighten these restraints and make sure you don’t escape.

Rey: You will remove these restraints and leave this cell with the door open.

Stormtrooper: I will remove these restraints and leave this cell with the door open.

Rey: You will drop your weapon.

Stormtrooper: I will drop my weapon.

Deze Storm Trooper word gespeeld door een zekere James Bond: Daniel Craig!

Star Wars Episode VII 1

Han, Finn en Chewbacca weten de Starkiller binnen te komen en worden herenigd met Rey. Han Solo tegen Rey en Finn: ”Escape now, hug later.” Ze komen Captain Phasma (De First Order-officier gespeeld door Gwendoline Christie uit Game of Thrones heeft een kleine rol in The Force Awakens, maar keert waarschijnlijk als belangrijke vijand terug in Episode VIII, we zien haar immers niet op beeld doodgaan) tegen en dwingen haar om hen te helpen. Finn: [asking about Phasma] What should we do with her? Han Solo: Is there a garage chute… or trash compactor? (nice referentie naar A New Hope.) Ze planten de bommen en Han Solo ziet Kylo Ren (zijn zoon Ben) en roept hem. Ze praten met elkaar en Han probeert hem over te halen om The Dark Side te verlaten, maar Ren weigert en vermoord zijn vader Han Solo! (helaas wist ik dit al door social media, maar dat maakte het niet minder pijnlijk.) Chewbacca heeft het niet meer en schiet Kylo Ren neer, vermoord wat Storm Troopers en activeert de bommen. De X-Wing Fighters beginnen met de aanval en vernietigen de Starkiller, maar niet voordat Chewie, Finn en Rey met de Millenium Falcon kunnen ontsnappen en Kylo Ren gewond en wel ook met een TIE-fighter weg kan komen.

2015-12-19 08.21.31 2015-12-19 14.54.51 2015-12-19 14.54.542015-12-06 11.48.012015-12-16 18.47.51 2015-12-16 18.47.56 2015-12-16 18.48.00 2015-12-16 18.48.03 2015-12-16 18.48.06 2015-12-16 18.48.10 2015-12-16 18.48.14 2015-12-16 18.48.17 2015-12-16 18.48.20 2015-12-16 18.48.25

2015-12-16 18.48.28 2015-12-16 18.48.34

2015-12-16 18.48.37 2015-12-16 18.48.40 2015-12-16 18.48.44 2015-12-16 18.48.48 2015-12-16 18.48.51 2015-12-16 18.48.54 2015-12-16 18.49.00 2015-12-16 18.49.05 2015-12-16 18.49.09 2015-12-16 18.49.15

De gewonde Kylo Ren weet Rey en Finn al snel te vinden en hij achtervolgt ze. Badass Finn probeert Kylo Ren (die een soort middeleeuwse zwaard-lightsaber heeft) te bevechten met Anakin Skywalker’s lightsaber, maar is te onervaren in het vechten met een lightsaber en raakt zwaargewond, omdat Ren zijn lightsaber over Finn’s huid haalt. Rey neemt wraak voor Finn en gebruikt The Force om Kylo Ren nog zwaarder te verwonden. Ze worden echter uit elkaar gedreven door een scheur in de aarde en we zien Supreme Leader Snoke die General Hux beveelt om Kylo Ren bij hem te brengen om Ren’s Dark Side-training te kunnen voltooien. Chewie, Rey en de zwaargewonde Finn ontsnappen naar The Resistance met de Millenium Falcon en daar aangekomen word de overwinning gevierd door C-3PO, Admiral Ackbar en de anderen. Chewbacca rouwt om Han en Leia en Rey omhelsen elkaar en rouwen ook om de tragische dood van Han Solo. R2-D2 ontwaakt en onthult dat Luke de rest van de kaart bij hem heeft gestald. Met BB-8’s deel van de kaart is de kaart compleet en Rey en Chewbacca, vergezeld door R2-D2, vertrekken met de Millenium Falcon naar de locatie waar Luke Skywalker zich zou bevinden (Rey neemt eerst nog even afscheid van Finn en de romantische gevoelens beginnen toch wel aan te wakkeren.) Rey komt aan bij een eiland en ziet een figuur met een beige mantel. De persoon doet de hood af en daar is hij dan: Luke Skywalker!!!

Star Wars Episode VII 2

Dat is dan ook meteen het laatste moment van deze awesome film! Ik heb mij enorm geamuseerd met mijn eerste Star Wars-film die ik in de bioscoop heb gezien en vind het dan ook zeker een waardige opvolger van de originele trilogie. Daisy Ridley is geweldig als Rey (en laten we eerlijk zijn, ook gewoon een prachtig mooie verschijning), John Boyega en Oscar Isaac zorgen voor de juiste humor en bro-momenten, Harrison Ford schittert nog 1 keer als Han Solo en Adam Driver vertolkt de rol van Kylo Ren als een echte complexe vijand. Ik werd weggeblazen door de onthulling dat Kylo Ren eigenlijk Ben Solo is en de zoon is van Han Solo en Leia Organa en getraind werd door Luke. De film zorgt voor kleine hints waar je eigenlijk niet zo op let, omdat er zoveel gebeurd in de 135 minuten die de film duurt. Aan het einde kreeg ik wel het gevoel dat Rey’s vader Luke Skywalker is. Dit zou verklaren waarom Kylo Ren zo alert was omdat BB-8 gezien was met een jonge vrouw (hij kende zijn nicht wellicht en wil haar vinden om Luke te raken), Rey Force-sensitive is en The Force ook kan gebruiken, ze een visioen kreeg over het moment dat Kylo Ren overliep naar The Dark Side en waarom ze niet weet wie haar ouders zijn en ze alleen was op Jakku. Misschien heeft Luke haar verstopt op Jakku om haar te beschermen tegen vijanden en heeft hij haar herinneringen op een of andere manier gewist. Ik geef The Force Awakens in ieder geval 5 sterren, wat een awesome vervolg op Return of the Jedi!!!

Het zevende deel in de Star Wars-saga lijkt een van de succesvolste films qua opbrengsten ooit te worden en zal hopelijk Avatar en Titanic daarmee verslaan. Volgende week ga ik in ieder geval verder met reviews van Star Wars-films in STAR WARS ZATERDAG #8. Dan behandel ik de Ewok-spinofffilm Caravan of Courage, gevolgd door Battle for Endor als laatste STAR WARS ZATERDAG van dit jaar. Ik trap 2016 af met de Clone Wars-animatiefilm, gevolgd door de eerste afleveringen van de Clone Wars-animatieserie en later de Rebels-animatieserie, langzaam opbouwend naar de volgende Star Wars-film Rogue One die over precies een jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Over anderhalf jaar verschijnt Episode VIII en Mark Hamill/Luke Skywalker zal er veel meer in voorkomen dan in deze film, Daisy Ridley, Oscar Isaac en John Boyega keren zeker terug en Benicio Del Toro zal ook in de film te zien zijn als vijand. Er is nog geen nieuws bekend over andere karakters uit Episode VII die terug zullen keren in Episode VIII, maar dit zal ongetwijfeld duidelijker worden als Episode VIII met filmen van start gaat.

Advertenties

132 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.