Caravan of Courage en Battle for Endor: The Ewok Adventures (1984/1985) *** STAR WARS ZATERDAG #8

on

Door Hidde Heikoop

Caravan of Courage

Star Wars Caravan of Courage

Het ruimteschip van de Towani-familie stort neer op de bosmaan Endor. De familie, bestaande uit Catarine, Jeremitt en hun kinderen Mace en Cindel, komt vast te zitten op de planeet. Wanneer Catarine en Jeremitt spoorloos verdwijnen, worden de kinderen gevonden door de Ewoks, die hen meenemen naar hun kamp. Daar wordt Cindell al snel vrienden met een Ewok genaamd Wickett (die we natuurlijk al kennen van Episode VI Return of the Jedi, gespeeld door Warwick Davis, speelde o.a. ook later in de Harry Potter-films als Professor Banning en Grijphaak en speelde de hoofdrol in de fantasyfilm Willow, geschreven door George Lucas overigens.)

De Ewoks ontdekken al snel dat de ouders van Mace en Cindell zijn meegenomen door de monsterlijke Gorax, die zich ophoudt in een verlaten gebied (een soort Yeti-achtig wezen.) Een caravaan van Ewoks (de Caravan of Courage) wordt samengesteld om de kinderen en hun ouders te herenigen. Ze ontmoetten een wistie genaamd Izrina en een Ewok van een andere stam genaamd Chukha-Trok. Uiteindelijk bereiken ze de schuilplaats van de Gorax. Ze slagen erin de Gorax te verslaan en Jeremitt en Catarine te bevrijden, maar Chukha sneuvelt in het gevecht. Uiteindelijk is het Mace die de Gorax de genadeslag geeft. De weer herenigde familie besluit bij de Ewoks te blijven tot ze hun schip hebben gerepareerd.

Battle for Endor

Star Wars Battle for Endor

Bijna zes maanden zijn verstreken sinds de vorige film. De familie Towani (Jeremitt, Catrine, Mace, en Cindel) heeft eindelijk hun starcruiser kunnen maken en staat op het punt de bosmaan Endor te verlaten. Wanneer Jeremitt de laatste hand aan het schip legt, worden hij en het Ewokdorp aangevallen door marauders (een groep van het Sanyassan-ras – reptielachtige wezens – dat neerstorte op Endor en terug wil naar hun thuisplaneet Sanyassa), geleid door Terak en zijn handlanger Charal. Veel Ewoks vinden bij de aanval de dood, evenals Catrine en Mace. Terak wil van Jeremitt de energiecel van het schip, waar hij naar refereert als “the power.” (die hij nodig heeft om terug naar zijn eigen planeet te komen.) Terak steelt de energiecel, en vermoord Jeremitt. Cindel ontsnapt als enige terwijl de Ewoks worden meegenomen naar het kasteel van de Marauders, maar ze wordt niet veel later ook gevangen door Charal.

Met wat hulp van de andere Ewoks kunnen Cindel en de Ewok Wickett (Wickett heeft een beetje Galactic Basic/Engels geleerd van Cindel, ik betwijfel dan ook dat de Ewok-films zich tussen Empire en Jedi afspelen, want wat voor reden zou Wickett hebben om verborgen te houden tegenover Leia dat hij haar kan verstaan?!) ontsnappen. Wicket bouwt een hangglider waarmee ze kunnen ontkomen aan de marauders. De ontsnapping slaagt, ondanks tussenkomst van een draakachtig monster. De volgende dag ontmoeten Wicket en Cindel Teek, een supersnel wezen dat ook op Endor woont. Hij brengt de twee naar het huis van Noa Briqualon, een mens die net als Cindel en haar familie ooit neerstortte op Endor en sindsdien hier is blijven wonen. Hoewel Noa aanvankelijk niets moet hebben van Cindel en Wicket, nodigt hij hen later uit in zijn huis.

In het kasteel van de Marauders probeert Charal met haar magie de kracht uit de energiecel te halen, maar tevergeefs. Ze krijgt van Terak het bevel Cndel te vinden aangezien die waarschijnlijk wel weet hoe de energiecel werkt. Ondertussen brengen Wicket en Cindel de nacht door in Noa’s huis. De volgende dag ontdekken ze dat Noa ook een ruimteschip heeft, waar hij al een tijdje aan werkt. Het enige wat hij nog nodig heeft om zijn schip compleet te maken is een energiecel. Die nacht vertelt Cindel Noa over haar familie.

De volgende dag wordt Cindel gewekt door een vrouwenstem die haar doet denken aan die van haar moeder. Ze volgt het geluid en vindt een jonge vrouw, die echter Charal in vermomming blijkt te zijn. Wickett en Noa ontdekken Cindels afwezigheid, maar zijn te laat om haar nog te redden. In het kasteel van de Marauders ontdekt Terak al snel dat Cindel ook niet weet hoe de energiecel werkt, en hij laat haar opsluiten bij de rest van de Ewoks. Noa, Wickett en Teek dringen niet veel later het kasteel binnen, en bevrijden Cindel en de Ewoks. Ze stelen tevens de energiecel.

Terak steelt Charals ring waarmee ze van gedaante kon veranderen zodat ze gedwongen is in haar kraaivorm te blijven. De marauders volgen de ontsnapte Ewoks naar Noa’s schip, waar Wickett de Ewoks aanspoort het schip te verdedigen. Noa probeert ondertussen met de energiecel het schip te starten. Dit lukt, en hij gebruikt het laserkanon van het schip om de marauders te verdrijven. Terak duikt ook op, en hij en Noa vechten met elkaar voor de energiecel. Noa wordt bijna gedood door Terak, maar Wickett vernielt met een slinger de ring die Terak om zijn nek draagt. De vernietiging van de ring maakt alle energie van de ring in een keer vrij, waardoor Terak verbrand. Nu Terak en de marauders zijn verslagen, vertrekken Cindel en Noa in Noa’s ruimteschip.

Mijn review van de Ewok Adventures

Na het succes van Star Wars, Empire Strikes Back en Return of the Jedi maakte Lucasfilm twee televisie-films over de Ewoks. Het is eigenlijk niet helemaal duidelijk of de films zich afspelen tussen Empire en Jedi of toch later. Dit komt (zoals ik hierboven al toelicht met Wickett die Galactic Basic kent) omdat het Chukha-Trok-personage in een latere versie van Return of the Jedi voorkomt en dan kan Caravan of Courage zich natuurlijk niet voor Jedi afspelen als hij sterft in de eerste Ewok-film. Maar als je een purist bent en alleen de echte originele versie van Jedi meetelt, spelen de Ewok-films zich wel af tussen Empire en Jedi. Een leuk feitje is dat Cindel (die met Noa Endor verlaat) later in de Expanded Universe voorkomt. In het boek Tyrant’s Test (dat zich tien jaar na de Battle for Endor afspeelt) komt Cindel Towani ook voor, dat ook nog een kleine referentie maakt naar Episode VII The Force Awakens met de New Republic: ”Cindel is shown to have grown to become a reporter on Coruscant. During the Yevethan crisis, Cindel received the so-called Plat Mallar tapes from Admiral Drayson, and leaked the story of the only survivor of the Yevethan attack of Polneye. The report was meant to garner sympathy among the people of the New Republic and the Senate and it worked. The Expanded Universe timeline states Cindel decided to join the New Republic and go into journalism after witnessing the Battle of Endor.”

Ik heb mij toch best wel vermaakt met de twee Ewok-films, ondanks dat je merkt dat het TV-films zijn en dat het budget niet alles toelaat (een paar effecten zijn echt niet om aan te zien :)) Wickett is altijd leuk om terug te zien en Mace is duidelijk op Luke Skywalker gebaseerd. Ook komt er veel magie in voor, wat het Star Wars-universum weer een beetje uitbreidt (je kunt The Force natuurlijk ook als magie zien, maar in deze film is het redelijk basic-magie die je in andere films ook ziet.) Velen zullen niet eens gehoord hebben van deze twee TV-films over de Ewoks, maar het maakt wel degelijk deel uit van Star Wars. Ik heb mij in ieder geval vermaakt en daar gaat het tenslotte om bij film. Ik geef de films dan ook 3 sterren – ik zie ze als 1 verhaal – en je kunt de films hieronder in zijn geheel bekijken:

De twee liveaction-Ewok-films werden ook nog opgevolgd door de Ewoks-animatieserie die twee seizoenen heeft gelopen. Die ga ik later ook nog bespreken in STAR WARS ZATERDAG.

Advertenties

133 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.