X-Men (2000) ROAD TO DEADPOOL MARVEL MAANDAG #40

Door Hidde Heikoop

Nog 2 maandjes wachten en dan komt de nieuwste X-Men-spinoff Deadpool in de Nederlandse bioscopen. Voordat het echter zo ver is, gaan we terug naar het allereerste begin van de X-Men-franchise van 20th Century Fox: X-Men uit 2000, een van de eerste grote Marvel-films en de start van de Superhero Age op het grote witte doek.

De film draait om mutanten (Homo Sapiens Superior); mensen met bijzondere gemuteerde eigenschappen. Zo kan de een gedachten van anderen beïnvloeden (Xavier), de ander stormen en het weer beïnvloeden (Storm) en weer een ander kan metaal manipuleren (Magneto). Vanwege deze krachten worden mutanten gehaat en gevreesd door “gewone” mensen. Professor Charles Xavier is zo’n mutant. Hij runt een speciale school waar hij mutanten leert met hun krachten om te gaan (Xavier’s School for Gifted Youngsters.) Hij wil kosten wat het kost mutanten en mensen in vrede samen laten leven. Hij wordt echter tegengewerkt door zijn oude vriend Magneto (die hij al sinds zijn 17de kent, die relatie word verder uitgediept in de tweede X-Men-trilogie First Class.) Magneto heeft als kind in een concentratiekamp van de nazi’s gezeten en daar met eigen ogen gezien waar rassenhaat (en dus ook mutantenhaat) toe kan leiden. Vrezend dat mutanten hetzelfde lot zullen ondergaan wil hij dat mutanten de wereld veroveren.

De tienermutant Marie D’Ancanto (aka Rogue) loopt weg van huis wanneer ze zelf een mutant blijkt te zijn. Als ze mensen aanraakt, absorbeert ze hun energie. Op die manier bracht ze haar vriend onbewust drie weken in coma. In Canada ontmoet ze Wolverine, een mutant met een adamantium skelet en een zeer sterke genezende kracht, die zijn geld verdient met kooigevechten. De twee maken nader kennis, maar hun ontmoeting wordt verstoord door Sabretooth. Net als hij hen wil afmaken duiken de mutanten Cyclops en Storm op. Ze nemen Wolverine en Rogue mee naar Professor X (Charles Xavier).

xmen wolverine

Als Wolverine bijkomt wordt hij verzorgd door Jean Grey. Hij ontmoet Professor X, en leert over zijn school en zijn team van leerlingen genaamd de X-Men. Jean probeert Wolverine te helpen zijn verleden te herinneren. Ondertussen wordt Senator Kelly (die erg ageert tegen de mutantengemeenschap in de wereld) ontvoerd door Mystique en Toad. Ze brengen hem naar Magneto, die hem gebruikt om zijn nieuwste wapen te testen: een machine die mensen in mutanten verandert. Kelly weet dankzij deze mutantenkrachten later te ontsnappen (hij is veranderd naar een wezen dat zich door tralies kan wurmen.)

x-menxmen cerebro

Vermomd als Iceman (die een oogje heeft op Rogue en haar vriend probeert te zijn op een school die een beetje argwanend is tegenover Rogue met haar aparte krachten) overtuigt Mystique Rogue dat iedereen op de school haar haat, wat ertoe leidt dat ze wegloopt. Dit alles is onderdeel van een val van Magneto, die de trein waar Rogue mee reist aanvalt en haar ontvoert. Senator Kelly weet Xaviers school te bereiken en vertelt over Magneto’s wapen. Kort daarna sterft hij echter omdat zijn lichaam zich verzet tegen de onnatuurlijke mutatie. De X-Men ontdekken snel daarna Magneto’s plan. Hij wil Rogue gebruiken om met zijn machine en haar krachten de leiders van 200 landen, die samen zijn gekomen op Ellis Island, te muteren. Via Cerebro, een geavanceerde machine die de kracht van de mutant die hem gebruikt versterkt, ontdekt Jean dat Magneto zijn machine in het Vrijheidsbeeld heeft geplaatst.

Jean, Cyclops, Storm en Wolverine reizen af naar het beeld. Daar komt het tot een gevecht met Toad, Mystique en Sabretooth. Wolverine verwondt Mystique en Storm elektrocuteert Toad, hij overleeft het niet. De vier worden echter gevangen door Magneto. Wolverine weet zichzelf te bevrijden, doodt Sabretooth, en probeert vervolgens de machine van Magneto te vernietigen. Cyclops raakt Magneto met een van zijn optische stralen, waarna Wolverine met succes de machine vernietigt en Rogue redt.

Mystique overleeft haar verwondingen. Omdat niemand weet dat Senator Kelly dood is, neemt ze zijn plaats in en hoopt zo via zijn politieke invloeden het leven voor mutanten gunstiger te maken. Magneto wordt gearresteerd en opgesloten in een speciale plastic gevangenis, waar zijn krachten hem niet zullen helpen. Magneto vertelt Charles echter dat de gevangenis hem niet lang zal tegenhouden en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de oorlog tussen mensen en mutanten losbarst.

Nerdy Notes:

  • Volgens Joss Whedon (de regisseur van The Avengers en Avengers: Age of Ultron en ook schrijver van Astonishing Xmen), die een van de eerste scenario’s had geschreven, hebben slechts twee delen van zijn scenario het gehaald tot de eindversie: de dialoog tussen Wolverine en Cyclops in het vrijheidsbeeld (“It’s me.” “Prove it!” “You’re a dick.”) en die tussen Storm en Toad (“Do you know what happens to a toad when it’s struck by lightning? The same thing that happens to everything else.”). Whedon was echter teleurgesteld over de manier waarop Halle Berry de tekst bracht (het kwam ook heel houterig over, maar de dialoog tussen Wolverine en Cyclops is wel een klassiekertje ondertussen :))
  • Wolverine’s klauwen vereisten een volledige siliconenvorm van Hugh Jackman’s arm, en 700 versies voor Jackman en zijn stuntmannen.
  • De scene op het treinstation, waar een jongetje lachend naar Cyclops kijkt en Cyclops teruglacht, was eigenlijk niet zo gepland. De jongen was een enorme fan van de X-Men strips, en vooral Cyclops. Bryan Singer was echter dermate tevreden over deze improvisatie dat hij besloot het erin te houden.
  • De scène waar de X-Men arriveren op Liberty Island, de X-Jet verlaten en over een muur springen om het vrijheidsbeeld te betreden bracht nogal wat problemen met zich mee. Acteurs Berry, Janssen, Marsden en Jackman droegen zulke strakke kostuums, dat ze de sprong vrijwel niet konden maken 🙂
  • In de film is Wolverine duidelijk niet tevreden over de zwarte kostuums van de X-Men. Cyclops vraagt hem spottend of hij soms liever een geel spandex pak wil. Dit is een referentie naar het kostuum dat Wolverine in de strips draagt (jammer genoeg, dat zien we alweer in de Xmen Apocalypse-trailer, zullen we geen klassieke Xmen-kostuums zien in de films in de nabije toekomst.)
  • Zoals in veel Marvel films heeft Stan Lee een cameo in deze film. Hij is een hotdogverkoper op het strand waar Senator Kelly aan land komt na te zijn ontsnapt aan Magneto. George Buza, de acteur die de stem van Beast deed in de X-Men animatieserie, heeft eveneens een cameo in de film. Hij is de vrachtwagenchauffeur die Rogue naar Canada brengt aan het begin van de film.
  • Hugh Jackman is eigenlijk een stuk groter dan Wolverine. Daarom moesten alle acteurs op verhogingen staan om hem kleiner te doen lijken.
  • Ray Park en Tyler Mane, die respectievelijk Toad en Sabretooth speelden, tekenden wel een contract voor ten minste nog twee films. Desondanks kwamen ze niet voor in X2 en X3. Of ze nog mee zullen spelen in toekomstige X-Men film is niet bekend.
  • Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Toad gedurende de hele film een veiligheidsbril zou dragen, maar hij doet dit alleen tijdens de eerste scène waarin hij meespeelt.
  • Natalie Portman kreeg de rol van Jubilee aangeboden. Toen ze weigerde, werd dit personage uit het scenario geschreven (Jubilee is echter wel in het klassieke gele jasje en opgestoken haar te zien in de achtergrond in de klas bij Rogue. Jubilee krijgt in Xmen Apocalypse voor het eerst echt een rol in een film. Ze was eerder ook al even heel kort te zien in het slecht ontvangen derde deel van de eerste Xmen-trilogie The Last Stand.)
Advertenties

197 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.