The Flash Seizoen 1 Episode 1 t/m 7 Captain Cold And Weather Wizard DC DINSDAG #7

Door Hidde Heikoop

De start van een nieuwe serie in de DC DINSDAG en DC DONDERDAG. De eerste episodes laten al zien dat de makers (dezelfde makers als de Arrow-serie) geleerd hebben van de eerste Arrow-episodes (die niet altijd even geweldig waren), want je word gelijk de serie ingetrokken, vooral Cisco – die in zijn debuut in de Arrowverse een beetje timide was – met zijn enthousiasme laat zien dat de serie heel wat lichter qua opzet is dan het Dark Knight Batman-achtige Arrow (in seizoen 4 hebben ze dit gelukkig veranderd en wellicht komt dit door de epische crossovers die ze sinds de start van The Flash-spinoff doen tussen de twee shows) en Barry Allen is een heel tof karakter wat na zijn introductie in Arrow Seizoen 2 Episode 8 en 9 heel goed uitgewerkt word in zijn eigen spinoff.

Episode 1 Pilot 

De aflevering begint met een flashback die het hele eerste seizoen van The Flash opzet. Het jaar 2000: Barry Allen is ongeveer 11 jaar oud en word gepest op school. Zijn vader Henry Allen en zijn moeder Nora Allen praten hem moed in. Even later word Nora Allen gedood door een gele verschijning met rode strepen achter hem, Henry Allen krijgt de schuld van Nora’s dood en beland in de gevangenis – Iron Heights, dezelfde gevangenis als in Arrow – en Barry Allen word opgenomen door Joe en Iris West als pleegkind. Daarna maken we sprongen in de tijd (Barry in zijn eerste dagen in huize West, Henry Allen die in de gevangenis zit tot woede van zijn zoon) tot vlak voor de scene dat Barry Allen zijn ongeluk met de bliksem had (veroorzaakt door de S.T.A.R. Labs Particle Acclerator die ontplofte), waardoor hij in een 9 maanden durende coma terechtkwam. Terug in het heden word Barry Allen wakker uit zijn coma (waar hij 9 maanden in heeft gezeten tijdens de gebeurtenissen in Arrow Seizoen vanaf episode 10, de laatste paar maanden ligt hij niet meer in het ziekenhuis) in S.T.A.R. Labs, Barry’s idool Harrison Wells (die in een rolstoel is terechtgekomen na de Particle Acclerator-ontploffing) heeft hem opgenomen om Allen te genezen. Wells krijgt daarbij hulp van Doctor Caitlyn Snow en Cisco Ramone (die we eerder al even zagen in Arrow Seizoen 2 Episode 18 en de makers zijn van de Mirakuru-genezing.)

Barry Allen voelt zich prima (wat al heel gek is nadat je 9 maanden in een coma hebt gelegen) en bezoekt zijn pleegzus Iris West (waar hij verliefd op is sinds zijn jeugd) en zijn pleegvader Joe West en pakt zijn oude baan als CSI weer op (de politie kan hem goed gebruiken bij het oplossen van misdaden.) Al snel merkt hij echter dat hij zich niet prima voelt, zijn hand trilt en het blijkt dat de bliksem hem krachten heeft gegeven: hij kan idioot hard rennen en geneest heel snel van wonden. Hij moet zijn krachten direct aanspreken als een andere meta-human (zo noemen Wells, Caitlyn en Cisco de mensen die krachten hebben gekregen door de Particle Acclerator-ontploffing) opduikt: Clyde Mardon. De crimineel voelt zich als een god (hij kan het weer controleren) en berooft banken en hij moet dus gestopt worden. Cisco (die vanaf nu elke vijand die ze tegenkomen een komische naam geeft, hij is toch wel mijn favoriete karakter in The Flash-serie) noemt hem al snel Weather Wizard en Barry Allen is de enige die hem kan stoppen met zijn krachten. The Flash is geboren en hij krijgt zijn bekende comic-kostuum (met het Flash-symbool op de borst) van Cisco. Barry wil eigenlijk niet dat Joe weet van zijn krachten, maar moet toch al snel vertellen wat hem overkomen is en dat hij Clyde Mardon als enige kan stoppen. Joe’s partner word vermoord door Clyde Mardon en Mardon vlucht (het gevecht tussen Mardon en Joe en Barry vind plaats op een vliegveld) met een vliegtuig. Hij word echter gestopt als zijn eigen krachten zich tegen hem keren, het vliegtuig stort namelijk neer door een bliksemstraal.

Barry realiseert zich dat de krachten die hij nu heeft wel heel erg lijken op de krachten die zijn moeders moordenaar heeft en belooft aan zichzelf en zijn moeder om de moordenaar te vinden en zijn vader te bevrijden uit de gevangenis. Harrison Wells blijkt uit de toekomst te komen (en kan gewoon lopen!) als hij een krant leest uit 2025, het jaar waarin The Flash (op dit moment heet hij nog niet The Flash, maar The Streak en Iris West is geobsedeerd door hem) verdwenen is. Barry vraagt ook nog wat advies aan The Arrow/Oliver Queen, die hem vertelt dat hij mensen kan inspireren en mensen kan redden op een manier die The Arrow nooit zou kunnen.

The Flash Joe And Barry

Episode 2 Fastest Man Alive

Barry (met de hulp van Cisco, zonder medeweten van Caitlyn en Wells) rent rond om kleine misdaden te stoppen en zonder dat hij het weet loopt hij veel te hard van stapel. Dit merkt hij al snel als hij flauwvalt bij het stoppen van een overval door een groep criminelen. Caitlyn en Wells komen er natuurlijk achter wat Barry doet en concluderen dat Barry simpelweg niet genoeg calorieën in zijn lichaam heeft met de snelheid die hij telkens rondrent door Central City. Cisco komt met een speciaal dieet (300 taco’s :)) en Barry kan zijn krachten weer gebruiken.

Ze komen erachter dat de groep criminelen die rondloopt en overal door de stad overvallen pleegt, eigenlijk 1 man is: Danton Black (Cisco geeft hem de naam Multiplex.) Black is ook een meta-human en kan zichzelf in een paar seconden vermenigvuldigen. Black heeft een vendetta tegen zijn voormalige werkgever Simon Stagg (gespeeld door William Sadler, President Ellis in de MCU), die zijn research heeft gestolen en hem ontslagen heeft om dit verbergen. Barry, aangemoedigd door Joe, stopt Black in het vermoorden van Simon Stagg en Black wil niet gevangen worden, dus pleegt hij zelfmoord. Barry accepteert Joe’s hulp met het vinden van Nora Allen’s echte moordenaar en Harrison Wells (ongetwijfeld word een keer ontdekt dat hij niet blijkt te zijn wie hij lijkt te zijn rondom Cisco, Caitlyn, Barry en de rest van de wereld) ”beschermt” Barry door Stagg te vermoorden. Stagg wilde namelijk, net als hij bij Black had gedaan, profiteren van Barry.

The Flash Star Labs 2 The Flash Star Labs

Episode 3 Things You Can’t Outrun

Een hele maffia-familie komt om bij een ”gaslek”. Barry heeft natuurlijk al meteen door dat er weer een meta-human actief is, dit keer kan de persoon giftig gas controleren. Terwijl Barry en Joe achter de identiteit van de nieuw meta-human probeert te komen, werkt Team S.T.A.R. Labs aan het klaarmaken van een metahuman-gevangenis op de oude plek van de Particle Acclerator. Het doel van de gevangenis is om een manier te vinden om de mensen met krachten weer naar normaal terug te brengen. Caitlyn word weer herinnert aan de dood van haar verloofde Ronnie Raymond (Firestorm uit de comics) die omkwam bij de Particle Accelerator-ontploffing en na een nieuwe soortgelijke moord komen Barry en Joe achter de identiteit van de metahuman-moordenaar: Kyle Nimbus aka Mist uit de comics.

Barry gaat achter hem aan en komt erachter dat Nimbus niet het giftige gas controleert, maar het zelf is en Joe (die Henry Allen bezoekt in Iron Heights en hem beloofd dat hij de moordenaar van Nora gaat vinden) is zijn volgende doelwit! Barry is net op tijd om Joe te redden (Cisco en Caitlyn hebben een geneesmiddel ontwikkelt voor het giftige gas) en zorgt ervoor dat Kyle boos word en niet in het giftige gas kan veranderen. Team S.T.A.R. Labs vangt Nimbus en hij is de eerste metahuman-gevangene. In een flashback naar net voor de Particle Accelerator-ontploffing zien we Harrison Wells die in zijn geheime kamer naar de beveiligingsbeelden in CCPD HQ kijkt waarop te zien is hoe Barry Allen word geëlektrocuteerd en het lijkt erop dat Wells dit gepland heeft!

flash-season-1-barry-caitlin-cisco-

Episode 4 Going Rogue

Met de hulp van Wells en Caitlyn en Cisco test Barry zijn krachten en word hij ook steeds sneller (schaken, pingpongen en Dr. Bibber tegelijk en hij wint bijna elk potje :)) Tijdens een test word een belangrijk transport met een hele dure diamant overvallen door een groep mannen, met iemand die een heel erg bekend apparaat heeft dat is gestolen uit S.T.A.R. Labs. Cisco heeft, in het geheim en zonder dat Caitlin en Wells dit wisten, een vriesgeweer gemaakt om metahumans te stoppen en speciaal Barry als hij vijandig zou worden en zijn krachten voor het kwade zou gaan gebruiken. Wells laat zien dat er veel woede in hem zit, want hij boort Cisco bijna de grond in als hij dit hoort. Barry stopt de overval en weet met mugshots te ontdekken dat de leider van de bende Leonard Snart (aka Captain Cold, de leider van de Rogues in de comics en waarschijnlijk ook later in The Flash-show) is. Felicity Smoak komt langs om te checken of alles oke is met Barry nadat hij wakker werd uit zijn coma (en leert dat Barry nu krachten heeft) en helpt natuurlijk ook met haar epische skills om Snart (die besloten heeft dat hij het allemaal alleen wel kan met zijn nieuwe vriesgeweer en ruimt zijn kompanen uit de weg) te vinden.

Die probeert opnieuw de diamant te stelen en The Flash weet hem te stoppen (er komt echter wel iemand om, want Snart boeit het niet of er mensen overlijden door het geweer.) Het was echter een val en Snart neemt Barry Allen mee naar het treinstation en dreigt een treinwagon vol met mensen te laten ontsporen. Team S.T.A.R. Labs (met Cisco, die doet alsof hij een groot geweer heeft gebouwd, maar bluft met een stofzuiger :)) houdt hem tegen, maar Snart ontkomt wel, daarmee de optie voor een latere Rogue-aflevering openlatend. Dit zien we ook bevestigd als Snart iemand rekruteert om The Flash te pakken: zijn voormalige partner Mick Rory aka Heatwave. Hij krijgt ook meteen een geweer uitgereikt dat dingen in de fik kan zetten. Felicity gaat weer terug naar Starling City en krijgt een afscheidskus van Barry 🙂

Captain Cold 

Episode 5 Plastique

Nog een nieuwe metahuman duikt op. Dit keer kan de metahuman alles wat ze aanraakt in een bom veranderen. Barry ontdekt al snel dat de nieuwe metahuman Bette Sans Souci (aka Plastique) heet. Ze is een defensie-expert die bij de Particle Acclerator-ontploffing bomscherven in haar lichaam kreeg en sindsdien is ze op de vlucht voor haar baas General Wade Eiling, die haar wil gebruiken voor militaire experimenten. Barry brengt haar naar S.T.A.R. Labs en het team legt uit hoe ze haar krachten heeft gekregen. Ze komen er al snel achter dat ze het proces niet kunnen omdraaien (ze is letterlijk een tikkende tijdbom) en Bette breekt als ze zich realiseert dat ze aan het doodgaan is. Caitlin, Cisco en Barry proberen uit te vinden of ze toch iets kunnen vinden en Dr. Wells (die steeds meer laat zien dat hij iets verbergt) dringt eropaan bij Bette dat ze General Eiling gaat vermoorden, omdat hij een gevaar vormt voor al haar collega-metahumans en vooral Barry. Barry gaat achter haar aan en weet helaas niet te voorkomen dat ze overlijdt. Bette valt Eiling aan met bommen en het lijkt te lukken, maar Eiling is te handig en schiet haar op tijd neer voordat hem iets kan overkomen. De enorme bom in Bette’s lichaam staat op het punt van ontploffen en Barry moet heel snel zijn om de stad niet in gevaar te brengen. Hij brengt haar naar de oceaan en moet haar achterlaten om te ontploffen. General Wade Eiling bezoekt Harrison Wells in S.T.A.R. Labs en wil dat ze weer gaan samenwerken (zoals we in de flashback zien werkte Wells aan een project voor het leger) om metahumans te verzamelen. Wells wil dit niet en stuurt Eiling voor goed weg, hij mag niet meer terugkomen. Flashback naar vijf jaar geleden: Harrison Wells cancelt het project waar hij aan werkt voor General Eiling, Eiling gaat weg en het project waar Wells aan werkt blijkt Gorilla Grodd te zijn (de slimme gorilla die gedachten kan manipuleren)

Episode 6 The Flash Is Born

Hiervoor noemde ik The Flash al The Flash, maar eigenlijk heet hij hiervoor nog The Streak (by far de slechtste superheldennaam die ik ooit gehoord heb, dus die negeren we maar gewoon :)) The Streak/The Flash bezoekt Iris West, die door over elke gebeurtenis waar The Streak bij betrokken is schrijft op haar blog en zo heel erg de aandacht zou kunnen trekken van mensen die een aversie hebben tegen The Streak (een paar Rogue’s bijvoorbeeld of een andere metahuman.) Iris wil echter volhouden, ondanks dat ze misschien gevaar loopt.

Voordat The Streak (met stemvervormer, we willen natuurlijk niet dat Iris weet wie hij is, ondanks dat het niet zo uitmaken, maar Joe wil het niet hebben, dus onthult Barry – voor nu – nog niet dat hij The Flash is) echter nog meer kan aandringen dat ze stopt met schrijven over hem, moet hij een joyride stoppen. Niet geheel verrassend is de joyrider een metahuman, maar dit keer is het een oude bekende van Barry: diegene die hem op de basisschool heeft gepest, Tony Woodward aka Girder (met Colossus-achtige krachten, hij kan zijn huid vervormen naar ijzer en weer terug.) Caitlin en Cisco vinden al snel de verblijfplaats van de pestkop/crimineel en Barry is te overmoedig en gaat zonder plan op zijn oude vijand af. Hij verliest het gevecht en breekt zijn hand en loopt ook nog andere verwondingen op. Cisco doet wat testen en komt met een plan: Barry moet 800 miles per hour/km per uur rennen en Woodward slaan om hem te overpoweren. Tony kidnapt Iris en wil dat ze over hem schrijft (hij kent haar net als Barry van vroeger en haar blog valt dus op en ze kan dus wel degelijk in gevaar lopen met haar berichten) en Barry komt er al snel achter dat Tony Iris heeft en voert Cisco’s plan uit. Girder word gevangen en opgenomen in de S.T.A.R. Labs-metahumangevangenis. Ondertussen word Joe bezocht door Nora Allen’s moordenaar, die alle documenten die Joe heeft verzameld jat uit huize West en dreigt om Iris te vermoorden als Joe niet stopt met het onderzoek naar hem.

Episode 7 Power Outage

Wells bezoekt zijn geheime kamer weer eens en raadpleegt Gideon, zijn AI uit de toekomst die weet wat er gaat gebeuren. Barry onderzoekt met zijn CSI-skills een  nieuwe misdaadplek en voelt al snel aan dat er weer een nieuwe metahuman opgedoken is. Het slachtoffer is zo heftig geëlektrocuteerd dat er wel iemand met krachten achter moet zitten. Team S.T.A.R. Labs gaat op onderzoek naar de identiteit van de dader en Central City komt zonder elektriciteit te zitten. De metahuman zit hierachter en ze komen erachter dat hij Farooq Gibran heet aka Blackout uit de comics. Hij kan elektriciteit uit de omgeving opzuigen en pakt ook heel even Barry’s krachten af als The Flash hem confronteert (Wells checkt snel bij Gideon, maar The Flash word helemaal niet meer ingehaald in de toekomstige krantenvoorpagina uit 2025!)

Farooq weet dat S.T.A.R. Labs de veroorzaker is van zijn krachten en richt zijn pijlen op Cisco, Caitlin, Wells en Barry (die even geen krachten heeft door Farooq en hem dus niet kan tegenhouden.) Ze vluchten het hele pand door en Wells laat stiekem Tony Woodward/Girder vrij om Farooq tegen te houden. Barry’s krachtprobleem is puur psychisch en hij weet over zijn angst heen te komen als hij Girder (zijn oude vijand) ziet sterven om hem en zijn team te redden en Dr. Wells aangevallen word door Farooq. Barry stopt Farooq en S.T.A.R. Labs heeft weer een nieuwe metahuman-gevangene erbij. Wells checkt weer via Gideon en The Flash bestaat weer in 2025 en de Doctor is wat van plan, want hij neemt een sample van Farooq’s bloed om te onderzoeken hoe hij Barry’s kracht van hem af kan pakken!!!

Terwijl Barry en zijn team bezig zijn met Farooq, houdt de Clock King (eerder al te zien in Arrow Seizoen 2) het politiebureau gegijzeld, samen met Iris. Eddie raakt daarbij gewond en ligt aan het eind van de aflevering in het ziekenhuis.

De eerste zeven episodes zetten het hele seizoen goed uit: Barry is verliefd op Iris en word in de weg gezeten door zijn collega bij de CCPD Eddie Thawne, Iris is geobsedeerd door The Streak/The Flash en het lijkt er niet op dat ze stopt met schrijven over hem, Wells is iets van plan met Barry en is verbonden met The Flash’s toekomst en Joe en Barry zijn op zoek naar Nora Allen’s moordenaar om Barry’s vader Henry uit de gevangenis te krijgen. Op de achtergrond speelt ook nog Caitlin met het verlies van haar verloofde en worden toekomstige vijanden voor latere episodes geïntroduceerd (Captain Cold, Gorilla Grodd, General Eiling en Heatwave bijvoorbeeld.)

Je voelt je de eerste paar afleveringen al meteen verbonden met Barry en zijn problemen waar hij mee moet leven (vader in de gevangenis, moordenaar loopt vrij rond, net The Flash geworden en uitvinden wat voor superheld hij is en of hij dat überhaupt wel kan en al 14 jaar verliefd zijn op pleegzus Iris.) The Flash start daarmee ook veel beter dan Arrow dat deed. In het eerste seizoen van Arrow duurde het vrij lang voordat nou eigenlijk duidelijk werd wat het verhaal van Seizoen 1 zou worden en waren sommige afleveringen heel traag. Ook is de toon van The Flash veel lichter en zit er heel veel droge humor in die ik heel erg kan waarderen en de vijanden zijn veel bedreigender en uitgewerkt dan de vijanden in Arrow (in het eerste seizoen waren het alleen criminelen die The Hood nauwelijks aan konden en na een klein beetje weerstand het onderspit wel dolven.) Het is een echte origin-story waarin Barry lang niet iedereen kan redden en je leeft echt mee met de personages en Jesse L. Martin (die Joe West speelt in The Flash) is een geweldige acteur die de emoties die Joe West voelt, prachtig overbrengt en Grant Gustin is gewoon Barry Allen!

Op de laatste dag van het jaar (31 december, editie 9 van DC DONDERDAG) bespreek ik de eerste zeven afleveringen van Arrow Seizoen 3, de jaarlijkse Flarrow-crossover (episode 8 van The Flash Seizoen 1 en Arrow Seizoen 3) en beide midseasonfinales van Arrow Seizoen 3 en The Flash Seizoen 1.

Advertenties

192 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.