The Clone Wars-film (2008) *** STAR WARS ZATERDAG #10

Door Hidde Heikoop

Terwijl het heelal geteisterd wordt door de kloonoorlogen, moeten de jedi-ridders Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi (die allebei ook generaal zijn van de Galactic Republic Army) de orde proberen te handhaven en de vrede te herstellen in het universum. Steeds meer stelsels vallen ten prooi aan de duistere kant en de Galactische Republiek dreigt te bezwijken onder de druk van de Separatisten die een groot droid-leger hebben.

star-wars-clone-wars

Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker vechten op de planeet Christophsis tegen de Confederation of Independent Systems. Yoda stuurt een nieuwe Padawan naar de planeet om hen te helpen. Deze Padawan, genaamd Ahsoka Tano, brengt een belangrijk bericht. Obi-Wan en Anakin moeten meteen terugkeren naar de Jedi Tempel en Kenobi verwacht dat Ahsoka zijn nieuwe Padawan wordt, maar Yoda wil dat Anakin haar traint zodat The Chosen One verantwoordelijkheid leert. Eerst moet echter de Battle of Christophsis worden gewonnen. Anakin en Ahsoka vallen de Shield Generator terwijl Obi-Wan Kenobi en Captain Rex van het 501st Legion de troepen van Whorm Loathsom aanpakken. Hierna krijgen Anakin Skywalker en zijn nieuwe vrouwelijke Padawan Ahsoka Tano een missie die verdere gevolgen dreigt te hebben; namelijk een confrontatie met Jabba de Hutt. Zijn zoon Rotta is namelijk ontvoerd en Count Dooku en zijn volgelingen, waaronder Asajj Ventress (ook al te zien in de korte Clone Wars-animatieserie uit 2003) doen alles om ervoor te zorgen dat Anakin en Ahsoka in hun opdracht zullen falen. Rotta de Hutt is namelijk ontvoerd door Dooku en consorten en ze willen de Jedi daarvoor op laten draaien en de machtige Jabba The Hutt tegen de Jedi opzetten.

 

Anakin en Ahkosa ontsnappen uit de Separatistenval (met de piepjonge Rotta The Huttlet) met R2-D2 en komen op een transport naar Tatooine terecht. Terwijl ze op weg zijn naar Jabba vecht Obi-Wan een lightsaberduel uit met de duistere Asajj Ventress (Obi-Wan weet haar te verslaan, maar Ventress ontkomt wel) en praat Anakin’s geheime vrouw Padme Amidala met Jabba’s oom Ziro (die wel gewoon kan praten). Padme probeert Ziro ervan te overtuigen dat Anakin en Ahkosa juist zijn jonge neeftje Rotta proberen te redden van de Separatisten. Ziro hoeft echter niet overtuigd te worden, want de oom van Jabba werkt juist samen met Count Dooku en heeft het allemaal mede-gepland om de macht over de Hutt-clans over te nemen. Jabba zal immers Anakin en Ahkosa willen vermoorden als zijn zoon iets overkomt en zal Anakin en Ahkosa ervan verdenken en hen vervolgens vermoorden. Padme word gevangengenomen, maar zorgt er met behulp van C-3PO voor dat Clone Troopers de verraderlijke Ziro op kunnen pakken.

star-wars-the-clone-wars-movie

Ondertussen worden Anakin en Ahkosa uit de lucht geschoten door MagnaGuards en Anakin bedenkt een plan: Ahkosa houdt Rotta bij zich en Anakin doet alsof hij Rotta bij zich heeft en vecht met Count Dooku. Terwijl ze vechten, worden Ahkosa en R2-D2 aangevallen door MagnaGuards en Ahkosa weet ze maar net van zich af te houden en gaat op weg naar Jabba. Anakin is sneller bij Jabba en probeert uit te leggen dat Ahsoka onderweg is met Rotta en dat hij bij het paleis is gekomen om te onderhandelen. Ahkosa weet de Guards te verslaan en komt ook al snel bij Jabba’s paleis aan. Jabba wil ze echter alsnog executeren, maar Padme legt de hele situatie rondom Ziro uit en dwingt af dat Jabba het verdrag met de Republic tekent, zodat ze zijn handelsroutes kunnen gebruiken. Jabba vind het goed en laat de Jedi gaan, die opgehaald worden door Yoda en Obi-Wan. Dooku rapporteert aan zijn meester Darth Sidious dat het plan gefaald heeft, maar Sidious (Palpatine natuurlijk) zegt dat het verloop van de oorlog nog steeds in hun handen ligt.

Mijn review van The Clone Wars-animatiefilm

Ten tijde van de bioscooprelease in augustus 2008 kreeg deze film ultiem slechte reviews, wat bijvoorbeeld resulteerde in een 5,8 op IMDB en 18% op Rotten Tomatoes. Ik heb, ondanks de slechte reviews die natuurlijk altijd voor de schrijver een eigen mening zijn en dus niet afspiegelen hoe de film voor iemand anders is, wel genoten van deze film. Het was wellicht geen slimme beslissing om wat eigenlijk een veredelde animatie-aflevering van de serie is in de bioscoop uit te brengen onder het mom van een echte Star Wars-film. Dan hebben mensen immers hele hoge verwachtingen (The Force Awakens doet het natuurlijk heel goed, maar word ook weer bekritiseerd door fans die torenhoge verwachtingen hebben) en is het resultaat voor mensen ineens veel minder. Als je het als een langere versie van de serie ziet, is het gewoon goed gedaan en spoort het mij ook aan om verder in The Clone Wars te duiken en dus meer afleveringen na de film te gaan bekijken. De actie is geweldig, de animatie is heel goed gedaan en het plot zit goed in elkaar met karakters die dingen apart van elkaar doen en aan het einde allemaal weer bij elkaar komen. Ik geef The Clone Wars dan ook 3 sterren, omdat het goede entertainment is en echt past tussen Attack of the Clones en Revenge of The Sith.

Advertenties

128 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.