Superman II (1980) en Richard Donner Cut (2006) ROAD TO BATMAN V SUPERMAN DC DONDERDAG #15

on

Door Hidde Heikoop

In 2006 werd een andere versie van Superman II, die direct na de eerste Superman-film werd opgenomen en halverwege van regisseur wisselde (Richard Donner werd vervangen door Richard Lester), de zogenaamde Richard Donner Cut uitgebracht. De veranderingen in de originele versie die Richard Donner in gedachte had kun je hieronder bij de Nerdy Notes vinden en in deze video:

De film begint met een flashback op de planeet Krypton. Hier worden de criminele General Zod en zijn handlangers Ursa en Non vanwege hun misdaden verbannen naar de Phantom Zone. Een van de Kryptonianen die het drietal veroordeelt is Jor-El, de vader van Superman.

Vervolgens verplaatst de scène zich naar het heden, waarin Superman een waterstofbom waarmee een groep terroristen de stadParijs wilden opblazen onschadelijk maakt. Hij gooit de bom de ruimte in waar het ding explodeert. De explosie in de ruimte vernietigt echter de poort naar de Phantom Zone waardoor Zod, Nom en Ursa kunnen ontsnappen. Ondertussen is ook Lex Luthor uit de gevangenis ontsnapt met behulp van Miss Teschmacher. Hij lokaliseert Supermans fort op de Noordpool. Hij gaat naar dit fort en ontdekt daar middels een hologram het bestaan van de drie Kryptoniaanse criminelen. Het feit dat het hologram zich afspeelt bewijst dat het drietal in de buurt moet zijn.

superman-ii-image Superman-II-superman-the-movie-20437644-1000-64031-years-after-it-hit-theater-kneel-before-5-things-you-may-not-know-about-superman-ii

Clark Kent en Lois Lane zijn voor een reportage bij de Niagarawatervallen, waar Superman een jongen redt die over de reling was gevallen. Lois concludeert dat het te toevallig is dat Superman altijd opduikt als Clark even weg is. Ze probeert haar theorie dat Superman en Clark een en dezelfde zijn te bewijzen door zelf ook over de reling te springen. Clark besluit haar niet als Superman te redden, maar zonder dat iemand het ziet met zijn laserogen een tak af te snijden die Lois kan gebruiken om te blijven drijven. Even is Lois overtuigd dat ze wellicht ongelijk had, maar wanneer Clark die avond een wijnglas uit de open haard haalt met zijn blote handen weet ze het zeker: Clark is Superman. Clark bekent eindelijk zijn geheim en neemt Lois zelfs mee naar zijn fort op de Noordpool. Daar krijgt het duo van een hologram van Clarks biologische moeder te horen wat de consequenties van hun relatie zijn. Clark besluit een relatie met Lois te kiezen boven zijn heldenleven, en gebruikt een machine in het fort om zichzelf te veranderen in een normaal mens.

Ondertussen arriveren de drie Kryptoniaanse criminelen op de maan, waar ze een NASA-maanlander verwoesten. Ze beseffen dat ze op Aarde blijkbaar over superkrachten beschikken. Het trio begeeft zich naar de Aarde en terroriseert een kleine stad. Vervolgens vallen ze het Witte Huis aan en dwingen de president de macht aan hen over te dragen.

Lois en de nu krachteloze Clark reizen terug naar Metropolis. Onderweg krijgen ze ruzie met een aantal truckchauffeurs in een kroeg. Tot zijn schok ziet Superman het nieuwsbericht over de supercriminelen. General Zod daagt via de tv-uitzending Superman uit voor een duel. Clark haast zich terug naar het fort en probeert wanhopig zijn krachten te herstellen. Dit lukt uiteindelijk via een groen kristal van het controlepaneel dat Lois achter had gehouden.

Lex Luthor bezoekt de drie Kryptonianen en vertelt hen over zijn vijandschap met Superman. Hij onthult dat Superman de zoon is van Jor-El, en dat ze hem ongetwijfeld kunnen uitlokken door Lois als aas te gebruiken. Het trio valt de Daily Planet aan en vangt Lois. Superman komt eindelijk opdagen en bevecht het trio. De drie hebben dezelfde krachten als Superman en hij kan zich dan ook met moeite staande houden. Uiteindelijk lijkt Superman het op te geven en te vluchten. Lex weet dat Superman naar zijn fort op de Noordpool zal gaan. Samen met het trio en de nog altijd gevangen Lois zet hij de achtervolging in.

In het fort probeert Superman de drie schurken te overmeesteren, maar moet zich overgeven wanneer ze Lois dreigen te doden. Superman probeert middels Luthor de drie criminelen de machine die hen in normale mensen kan veranderen te laten betreden. Luthor verraadt Superman en onthult zijn plan aan Zod. Die dwingt op zijn beurt Superman om zelf de machine nogmaals te gebruiken en weer een gewoon mens te worden. Superman gebruikt de machine, maar nadat hij eruit komt verslaat hij zonder moeite Zod. Het blijkt dat Superman er op had gerekend dat Luthor hem zou verraden, daarom had hij de machine aangepast. De straling die Kryptonianen in mensen verandert werd nu in het hele fort losgelaten, behalve in de machine zelf. Derhalve heeft Superman zijn krachten nog, maar zijn Zod, Ursa en Nor nu gewone mensen. Nor probeert Superman aan te vallen, maar valt in een kloof omdat hij nu niet meer kan vliegen. Lois slaat Ursa eveneens de kloof in.

Terug in Metropolis gebruikt Superman een vorm van telepathie om Lois’ kennis over zijn dubbele identiteit te wissen. Vervolgens gaat hij als Clark naar de kroeg, en neemt wraak op de truckchauffeurs die hem en Lois eerder lastigvielen.

Nerdy Notes

Superman II

 • De productie van Superman II ging tegelijk van start met die van de eerste Superman-film. De twee films waren geacht nauw op elkaar aan te sluiten; zo moest volgens het scenario de eerste film eindigen met dat een nucleaire raket afkomstig van Lex Luthor’s plan de Phantom Zone zou raken en zodoende Zod, Nor en Ursa zou bevrijden.
 • De productie van beide films, maar met name Superman II, werd echter geplaagd door onenigheid en andere problemen op de set. Regisseur Richard Donner had vaak conflicten met de producers omdat zij de film een meer camp-achtige ondertoon wilden geven, terwijl hij graag een serieuze film wilde maken. Hij werd daarom vervangen doorRichard Lester, die een heel andere kijk op de film had dan Donner. Toen bovendien Superman II eerder klaar dreigde te zijn dan de originele film, werd de productie stopgezet, zodat de acteurs zich geheel konden concentreren op de eerste film. Tevens werd de eerste film met een gesloten einde afgesloten voor het geval de film een flop zou zijn.
 • Toen Superman een groot succes bleek, werd de draad voor Superman II weer opgepakt, met alsnog Donner als regisseur. Doordat er inmiddels twee jaar was verstreken sinds het project was stopgezet, zijn er enkele duidelijke verschillen te zien tussen bepaalde scènes in de film. Vooral noemenswaardig is Margot Kidder, die in de scènes gefilmd door Donner een heel ander kapsel en make-up heeft dan in de scènes gefilmd door Lester. Gene Hackman wilde niet terugkeren om de film te voltooien, waardoor zijn personage veel minder voorkomt in de film dan aanvankelijk gepland.
 • De uiteindelijke versie van de film is grotendeels die zoals Lester hem in gedachten had, met ongeveer 25% aan beeldmateriaal gefilmd door Donner. Op 28 november 2006werd Richard Donners versie van de film alsnog uitgebracht onder de naam Superman II: The Richard Donner Cut.
 • John Williams keerde niet terug als componist voor Superman II. Ken Thorne werd ingehuurd als componist, maar hij recyclede veel van de muziek van Williams en voegde maar relatief weinig nieuw materiaal toe.

Superman II: Richard Donner Cut

 • Het verhaal is in grote lijnen gelijk aan dat van de bioscoopversie van Superman II. Het verschil tussen beide versies zit hem grotendeels in de ondertoon; Lester had opdracht van de producers om de film meer komische en campachtige elementen mee te geven, wat in sterk contrast was tot de serieuze ondertoon van de eerste film (die Donner zelf ook graag wilde voor de tweede film). De Richard Donner Cut is dan ook beduidend serieuzer qua ondertoon dan de bioscoopversie van Superman II.
 • De scène met de terroristen in Parijs uit Superman II is weggelaten in deze versie. In plaats daarvan is de oorspronkelijk geplande scène waarin een nucleaire raket, die in de eerste film door Lex Luthor werd afgeschoten maar door Superman de ruimte in werd gestuurd, de Phantom Zone vernield en zo de drie schurken bevrijdt hersteld. Met deze scène had de originele film moeten eindigen om zo een cliffhanger te creëren en de twee films nauwer met elkaar te verbinden.
 • De manier waarop Lois erachter komt dat Clark echt Superman is, is in deze versie anders; ze springt eerst uit een raam van het Daily Planet-gebouw om te bewijzen dat Superman altijd opduikt waar Clark is, en beschiet hem later met een kogel, die afketst op zijn lichaam. Als direct gevolg van deze aanpassing is de scène waarin Lois van de Niagarawaterval springt om haar theorie te bewijzen weggelaten.
 • De scènes op de maan zijn heringekleurd om ze grimmiger te maken.
 • Luthor’s ontsnapping uit de gevangenis per ballon komt uitgebreider aan bod in deze versie.
 • Wanneer Luthor arriveert in het Fortress of Sollitude, is het niet een hologram van Supermans moeder en de leiders van Krypton, maar een hologram van Jor-El dat hem vertelt over de komst van de drie superschurken.
 • Een extra, met computeranimatie opgepoetste, scène waarin het Washington Monument wordt vernietigd door de drie superschurken is in deze versie toegevoegd als vervanger voor de scène waarin de drie Mount Rushmore omvormen tot hun eigen gezichten.
 • De scène waarin Zod de president dwingt voor hem te buigen is langer en gewelddadiger in deze versie.
 • In deze versie keert Jor-El even terug naar zijn fysieke vorm, en offert zichzelf op om Superman’s krachten te herstellen.
 • De gevechtsscène tussen Superman en de drie schurken, die geheel is gefilmd door Lester, is aangepast om enkele slapstick-elementen (zoals een man wiens toupet wordt weggeblazen door de windvlaag die Zod, Ursa en Non maken) weg te laten.
 • De scène waarin Superman met de drie schurken vecht in zijn Fortress of Sollitude is aangepast naar een versie waarin hij met Zod probeert te onderhandelen.
 • Superman vernietigd het Fortress of Sollitude in deze versie.
 • Net als in de eerste film gebruikt Superman zijn snelheid om de tijd deels terug te draaien en zo de ravage die de drie schurken hebben aangericht te herstellen.

MARVEL MAANDAG

https://hitaar.wordpress.com/2015/04/20/daredevil-episode-1-tm-6-review-een-toffe-misdaad-serie-in-de-mcu-marvel-maandag-10/

https://hitaar.wordpress.com/2015/04/27/daredevil-e7-tm-e13-review-flashbacks-en-opbouw-van-seizoen-2-doctor-strange-in-iron-fist-marvel-maandag-11/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/21/jessica-jones-seizoen-1-episode-1-tm-4-the-big-green-dude-and-his-crew-marvel-maandag-39/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/28/jessica-jones-seizoen-1-episode-5-tm-8-jewel-and-kilgrave-marvel-maandag-40/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/04/jessica-jones-seizoen-1-episode-9-tm-11-nuke-and-dorothy-walker-marvel-maandag-41/

Jessica Jones Seizoen 1 Episode 12 – 13 Luke Cage And Claire Temple + Easter Eggs MARVEL MAANDAG #42

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/14/agents-of-shield-seizoen-3-episode-10-maveth-marvel-maandag-38/

Agent Carter Seizoen 2 Episode 1 t/m 3 Whitney Frost And Future Jarvis Easter Eggs MARVEL MAANDAG #45

Agent Carter Seizoen 2 Episode 4 Peggy Carter & Whitney Frost Origins MARVEL MAANDAG #46

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/28/xmen-2000-road-to-deadpool-marvel-maandag-40/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/04/x2-xmen-united-2003-road-to-deadpool-marvel-maandag-41/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/11/xmen-the-last-stand-2006-road-to-deadpool-marvel-maandag-42/

X-Men Origins Wolverine (2009) ROAD TO DEADPOOL MARVEL MAANDAG #43

X-Men First Class (2011) ROAD TO DEADPOOL MARVEL MAANDAG #44

The Wolverine (2013) ROAD TO DEADPOOL MARVEL MAANDAG #45

X-Men Days of Future Past & Rogue Cut Extra Scenes ROAD TO DEADPOOL MARVEL MAANDAG #46

Deadpool Bioscoop-review ***** MARVEL MAANDAG #47

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/28/eerste-fotos-van-cumberbatch-als-doctor-strange-deadpool-christmas-trailer-en-banner-en-hulk-1-persoon-in-thor-ragnarok-animated-spiderman-film-in-december-2018-marvel-maandag-40/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/04/daredevil-seizoen-2-komt-waarschijnlijk-in-maart-kevin-feige-over-phase-3-films-deadpool-fotos-en-apocalypsex-forcecivil-war-concept-art-marvel-maandag-41/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/11/avengers-infinity-war-bevat-maar-liefst-62-karakters-marvels-most-wanted-komt-binnenkort-met-pilot-daredevil-seizoen-2-premiere-op-18-maart-foxs-gambit-begint-met-filmen-dit-jaar-en-legion-seri/

Jessica Jones S2 komt eraan! Ryan Coogler regisseur Black Panther, ABC-serie nummer 6 in ontwikkeling, Legion-serie in alternatieve Xmen-tijdlijn, Hellfire komt later MARVEL MAANDAG #43

Benedict Wong is Wong in Doctor Strange, Drie nieuwe Guardians voegen zich bij het team, Magneto vader van Quicksilver in Apocalypse MARVEL MAANDAG #44

Dominic Fortune gecast voor Marvel’s Most Wanted, Luke Cage-serie komt waarschijnlijk in november en Planet Hulk-storyline in Thor: Ragnarok en Avengers: Infinity War?! MARVEL MAANDAG #45

Epische Superbowl TV Spots, Dan Stevens speelt David Haller in Legion TV-serie, Nieuwe Daredevil S2-teaser, Deadpool-reviews 100% positief en Nieuwe Psylocke-foto MARVEL MAANDAG #46

Daredevil Seizoen 2 Trailer, Onzekerheid over Agent Carter S3, GOTGV2 begint met filmen, Ragnarok Geruchten en Deadpool 2 MARVEL MAANDAG #47

DC DINSDAG EN DC DONDERDAG

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/19/arrow-seizoen-1-episode-13-tm-15-slade-wilson-and-birth-of-team-arrow-dc-donderdag-4/

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/24/arrow-seizoen-1-episode-16-tm-18-identity-reveal-and-roy-harper-gets-saved-by-the-arrow-dc-dinsdag-3/

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/26/arrow-seizoen-1-episode-19-tm-21-double-fallout-and-bludhaven-undertaking-dc-donderdag-5/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/03/arrow-seizoen-1-episode-22-en-23-malcolm-merlyn-and-the-glades-dc-donderdag-6/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/03/batman-v-superman-dawn-of-justice-trailer-2-de-trinity-en-het-begin-van-de-justice-league-dc-donderdag-6/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/08/arrow-seizoen-2-episode-1-tm-4-dc-isabel-rochev-and-the-dollmaker-dc-dinsdag-4/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/10/arrow-seizoen-2-episode-5-tm-9-mirakuru-and-barry-allen-dc-donderdag-7/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/15/arrow-seizoen-2-episode-10-tm-13-amanda-waller-and-nyssa-al-ghul-dc-dinsdag-5/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/17/arrow-seizoen-2-episode-14-tm-17-suicide-squad-and-birds-of-prey-dc-donderdag-8/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/22/arrow-seizoen-2-episode-18-tm-23-deathstroke-and-a-r-g-u-s-dc-dinsdag-6/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/29/the-flash-seizoen-1-episode-1-tm-7-captain-cold-and-weather-wizard-dc-dinsdag-7/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/31/arrow-seizoen-3-episode-1-tm-7-ray-palmer-and-corto-maltese-dc-donderdag-9/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/31/the-flash-seizoen-1-en-arrow-seizoen-3-episode-8-en-9-the-brave-and-the-bold-ras-al-ghul-and-the-reverse-flash-dc-donderdag-9/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/05/the-flash-seizoen-1-episode-10-tm-18-firestorm-and-time-travel-dc-dinsdag-8/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/07/arrow-seizoen-3-episode-10-tm-18-black-canary-and-brick-dc-donderdag-10/

The Flash Seizoen 1 Episode 19 t/m 23 Gorilla Grodd And Going Back In Time DC DINSDAG #9

Arrow Seizoen 3 Episode 19 t/m 23 Deathbolt And Katana DC DONDERDAG #11

The Flash Seizoen 2 Episode 1 t/m 7 Jefferson Jackson And Earth 2 DC DINSDAG #10

Arrow Seizoen 4 Episode 1 t/m 7 Green Arrow And Damien Darhk DC DONDERDAG #12

Wonder Woman First Look, Suicide Squad Trailer 2 en Dawn of Justice League Special! DC DONDERDAG #12

The Flash Seizoen 2 en Arrow Seizoen 4 Episode 8 en 9 Vandal Savage And Wally West DC DONDERDAG #12

The Flash Seizoen 2 Episode 10 The Turtle And Slowing Down Time DC DINSDAG #11

Arrow Seizoen 4 Episode 10 Who Is In The Grave? And Return of Anarky DC DINSDAG #11

Legends of Tomorrow Seizoen 1 Episode 1 Let’s Go Get Weird In The 70’s DC DONDERDAG #13

Lucifer Seizoen 1 Episode 1 The Devil Made You Do It DC DONDERDAG #13

The Flash Seizoen 2 Episode 11 The Reverse Flash Returns And Who is Zoom? DC DINSDAG #12

CBS en CW werken aan Supergirl en The Flash-crossover die 28 maart op televisie verschijnt! DC DONDERDAG #14

Arrow Seizoen 4 Episode 11 Shadowspire And Overwatch DC DONDERDAG #14

Legends of Tomorrow Seizoen 1 Episode 2 Hawkman’s Fate And Spark A Doobie DC DONDERDAG #14

The Flash Seizoen 2 Episode 12 Tar Pit And Going To Earth-2 DC DINSDAG #13

The Flash Seizoen 2 Episode 13 Killer Frost, Deathstorm And Welcome To The Multiverse DC DINSDAG #14

Supergirl Seizoen 1 Episode 1 t/m 3 Kara Zor-El And Reactron ROAD TO WORLD’S FINEST DC DINSDAG #14

Superman (1978) ROAD TO BATMAN V SUPERMAN DC DINSDAG #14

Arrow Seizoen 4 Episode 12 en 13 The Calculator And Nyssa VS Merlyn DC DONDERDAG #15

https://hitaar.wordpress.com/2016/02/18/legends-of-tomorrow-seizoen-1-episode-3-en-4-zaman-druce-and-soviet-firestorm-dc-donderdag-15/

STAR WARS ZATERDAG

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/07/episode-i-the-phantom-menace-1999-star-wars-zaterdag-1/

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/14/episode-ii-attack-of-the-clones-2002-star-wars-zaterdag-2/

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/21/episode-iii-revenge-of-the-sith-2005-star-wars-zaterdag-3/

https://hitaar.wordpress.com/2015/11/28/episode-iv-a-new-hope-1977-star-wars-zaterdag-4/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/05/episode-v-the-empire-strikes-back-1980-star-wars-zaterdag-5/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/12/episode-vi-return-of-the-jedi-1983-star-wars-zaterdag-6/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/19/episode-vii-the-force-awakens-2015-bioscoop-review-spoilers-star-wars-zaterdag-7/

https://hitaar.wordpress.com/2015/12/26/caravan-of-courage-en-battle-for-endor-the-ewok-adventures-19841985-star-wars-zaterdag-8/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/02/clone-wars-animatieserie-2003-2005-star-wars-zaterdag-9/

https://hitaar.wordpress.com/2016/01/09/the-clone-wars-film-2008-star-wars-zaterdag-10/

The Clone Wars Seizoen 1 Episode 1 t/m 4 Malevolence STAR WARS ZATERDAG #11

The Clone Wars Seizoen 1 Episode 5 t/m 8 Nute Gunray And Jedi Jar Jar STAR WARS ZATERDAG #12

Advertenties

117 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.